بنر هدر

بنای تاریخی برج قربان ، برجی به جا مانده از قرن هفتم

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

یکی از دیدنی‌ های شهر همدان برج قربان است که قدمت و تاریخچه ساخت آن به قرن هفتم یا هشتم هجری بر می‌گردد. آرامگاه برج قربان در خیابان طالقانی و در محله زندی‌های شهر همدان واقع شده است. زمانی که افغان‌ها در دوره صفویه به محله‌ی زندی‌های همدان یورش کردند، فردی به اسم قربان این محل را سنگرگاه خود قرار داد و ضمن دفع شورشگران، از مردم محله نیز دفاع کرد به همین علت اسم این برج به برج قربان در شهر همدان شهرت پیدا کرده است.

بنای تاریخی برج قربان ، برجی به جا مانده از قرن هفتم

بنای تاریخی برج قربان فاقد کتیبه تاریخی، نام سازنده و بانی است، اما بر روی سنگ قبری که در داخل بنا قرار گرفته، نوشته ‌ای وجود دارد که تنها کتیبه تاریخی موجود در بنا است. این سنگ قبر ساده که دارای تاریخ ۱۰۰۹ یا ۱۰۹۰ هجری قمری و مربوط به دوره صفویه است، هیچ ارتباطی با تاریخ ساخت بنا ندارد و گویا مدفن یکی از امیران یا کارگزاران صفوی است. نمای برج قربان در جداره بیرونی با آجر پوشیده شده و به عبارت دیگر بدنه آجری بنا بر روی پی سنگی قرار گرفته و هر یک از اضلاع دوازده‌گانه برج نیز ۲ متر عرض دارند. طاق ‌نماهای نمای بیرونی از نوع طاق‌ نمای جناغی هستند که تزیینات خاصی ندارند و در داخل هر ضلع قرار گرفته‌ اند. بنابراین بدنه بیرونی بنا بدون تزیینات خاص و گنبد مخروطی که بر آن ایجاد شده و ۹ متر ارتفاع دارد، قرار گرفته است.

بنای تاریخی برج قربان ، برجی به جا مانده از قرن هفتم

بدنه داخلی مانند نمای بیرونی دوازده ضلعی است و در هر ضلع آن طاق‌ نماهایی قرار دارد که از نوع طاق جناغی است. طاق‌ نماهای داخل بنا نیز با آجر و بدون تزیین هستند، در داخل چهار طاق‌ن ما و در نمای بیرونی، چهار دریچه یا نورگیر مشبک آجری تعبیه شده که از داخل با قاب ‌های چوبی پوشش یافته‌ اند. همچنین کف مقبره از آجر پوشیده شده و مربوط به مرمت سال ‌های اخیر است. در زیر برج، سردابی وجود دارد که ورودی آن در سمت شمال غربی بیرونی بنا است. این مدخل در سال ۱۳۲۹ هجری شمسی و طی عملیات مرمت بنا یافت شد. در داخل سرداب همانند دیگر قسمت ‌های بنا، هیچ گونه عناصر تزیینی مشاهده نمی‌شود و سقف آن نیز به صورت طاق ضربی آجری است. بنای برج قربان همدان طی عملیات ‌های مرمت که در آن انجام گرفته از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار است و برای علاقه مندان به میراث تاریخی، جذابیت ‌های فراوان دارد.

برج قربان بعد از چندین دوره بازسازی و مرمت در فهرست آثار تاریخی و ملی ایران به ثبت رسیده است. تا چندی پیش برج قربان با ساختمان های مسکونی اطرافش، کامل محاصره شده بود، ولی هم اکنون با مرمت‌هایی که در این بنا انجام گرفته و با آزادسازی اطراف بنا از ساختمان های بلند از وضعیت مطلوبی برخوردار شده است. حال اگر بازدید شما از برج قربان تمام شد شما می‌توانید از دیگر دیدنی های همدان از قبیل آبشار و دهکده توریستی و تفریحی گنجنامه، آرامگاه بوعلی سینا، تپه عباس آباد، آرامگاه باباطاهر و غیره بازدید کنید و سفر پر خاطره‌ای را در گنجینه خاطراتتان ثبت نمایید.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید