نام این شهرستان از لغت (سته) به معنای انگورستان گفته شده است. آبادانی این شهر از سال 746 هجری قمری (پس ازویرانی آن دردوره مغول) بدست امیر مبارز الدین آل مظفر صورت گرفته است. این شهر درقدیم چهارمحله داشت که هرمحله دارای مساجد و آب انبارهای متعددی بود.
حمداله مستوفی از آن به عنوان شهرکی پردرخت که آب وهوای معتدل ومیوه فراوان دارد یاد کرده است.
جغرافی نویسان اسلامی نام آن را اصطهبان و گاهی هم اصطهبانات ثبت کرده اند ولی باگذشت زمان فارسی زبانان آن را استهبان نامیده اند.
این شهرستان بامرکزیت شهر استهبان دارای 1986 کیلومترمربع وسعت ودرفاصله 190 کیلومتری شیرازواقع شده است.
علاوه برتنوع پرورش میوه های گوناگون دراین شهرستان انجیر وزعفران آن شهرت به سزایی برخوردار است .آب وهوای معتدل وکوهستانی شهرستان استهبان باعث سرسبزی وخرمی آن شده است.
وجود باغ های فراوان پوشش جنگلی و آبشارهای روان وهمجواری بادریاچه بختگان برجاذبه های گردشگری این شهرستان می افزاید.
این شهرستان بادارا بودن یک واحد اقامتی پذیرای میهمانان و گردشگران می باشد.
جاذبه های گردشگری شهرستان استهبان
جاذبه های مذهبی استهبان
بقعه پیرمراد
پیرمراد مقبره امام زاده محمدبن علی بن ابراهیم بن موسی بن جعفر (ع) است که در شمال شهر استهبان و در کنار جاده خروجی به طرف شهر شیراز قراردارد.
ضریح این امام زاده در وسط صحن آن و با قلم کاری های بسیار زیبا واقع شده است.
بقعه شیخ محی الدین اعرابی:
شیخ محی الدین اعرابی از شاعران و عرفای قرن 9 هجری قمری است که درنائین به دنیا آمده است و با شاهرخ بن تیمور معاصر بوده و ملاقاتی نیز باکمال خجندی داشته و از مریدان شیخ اسماعیل بوده است. وی پس از 60 سال سلوک درسال 809 هجری قمری در استهبان درگذشت.
جاذبه های تاریخی استهبان
چهارطاقی ماه فرخان:
از آثار منطقه خیر چهارطاقی ماه فرخان است. این بنا که متعلق به دوره ساسانیان است. در میان بناهای سرسبز و بسیار زیبای منطقه قرارگرفته است. این چهارطاقی که از سنگ و ساروج ساخته شده است تقریبا سالم مانده است
ایوان سنگی استهبان:
از آثار بخش ایج ایوان یا مسجدسنگی است این ایوان که از آثار قبل از اسلام بوده از دل کوه تراشیده شده و در کنار سرچشمه بدره قراردارد. ایوان بااحداث محرابی در قرن هفتم تبدیل به مسجد سنگی شده است.
جاذبه های طبیعی در استهبان فارس
چشمه بدره:
چشمه بدره دردره سرسبز و بسیارخوش آب و هوایی در منطقه ایج درمسیر استهبان به نیریز قرار دارد. در کنار سرچشمه آن یک چهار طاقی از دوره ساسانی باقی است.آب این چشمه بسیار گوارا است.
تنگ استهبان:
این تنگ درشهرستان استهبان واقع شده است واز قابلیت گردشگری همراه باپوشش جنگلی چشم اندازهای بسیارزیبابرخورداراست.
تنگ لای تاریک:
درجنوب غربی شهرستان استهبان واقع شده است. که با برخورداری از پوشش جنگلی و چشمه سارهای متعدد جزء مناطق گردشگاهی استان محسوب می شود این مکان در طول سال پذیرای علاقه مندان به ورزشهای کوهستانی و دوستداران جلوه های طبیعی است.
تنگ ایج:
در دو کیلومتری روستای ایج در پایین دست آثار باستانی تنگ مصفای ایج (قلعه ایج) قرار دارد که مسجد سنگی جالبی دارد. ترکیب جاذبه های طبیعی از قبیل چشمه هوای لطیف کوهستانی و درخت زار مکان یاد شده را به چشم اندازی خیره کننده بدل کرده است . تنگ ایج گردشگاهی ممتاز به شمار میرود.
گردشگاه پارک جنگلی استهبان:
بردامنه کوه تودج درجنوب شهرستان استهبان منطقه ای با پوشش جنگلی مرکب از درختان انگور بادام پسته و انجیر وجود دارد. که از جاذبه های زیبای طبیعی این شهرستان به شمار می آید. در این مکان چشمه ای وجود دارد که با سرازیر شدن از دامنه آبشاری زیبا می آفریند.
گردشگاه بک بک استهبان:
در جنوب شرقی شهرستان استهبان گردشگاهی زیبا به نام (بک بک) وجود دارد که زیستگاه گونه هایی از پرندگان مهاجر است.