اقلید مرکز شهرستان اقلید، یکی از شهرهای شمالی استان فارس ایران است. فاصله آن از شیراز، اصفهان، یزد و یاسوج به ترتیب ۲۷۵، ۲۳۰، ۲۱۰ و۱۸۰ کیلومتر میباشد. این شهر حدود 93 هزار نفر جمعیت دارد. برخلاف بیشتر نقاط این استان بخش اقلید از آب و هوای سرد کوهستانی بهره برده و تا اوایل فصل بهار نیز در این منطقه برف مشاهده میشود و به همین دلیل بیشتر در فصل تابستان پذیرای گردشگران است.
1. روستای آسپاس
آسپاس به معنای دره شیران است گفته میشود در روزگار قدیم از دشت آسپاس به عنوان مرکزی برای پرورش اسبهای مختلف در دوران هخامنشیان مورد استفاده قرار میگرفته و طبیعت این منطقه نشان میدهد که در گذشته از رونق فراوانی برخوردار بوده است، دشتهای وسیع رودخانه پر آب، درختان سر سبز، دریاچههای زیبا باعث شده تا این مکان در استان فارس به یکی از بهترین منطقهها برای طبیعت گردان تبدیل شود.
2. مسجد جامع اقلید
این مسجد زیبا در شهر اقلید علاوه بر قدمت و تاریخ خود دارای ویژگیهای خاصی است که آن را نسبت به سایر مساجد ایران متمایز میکند و آن دو نهری است که در داخل آن جاری شده و حس خاصی از تلفیق طبیعت و معنویت را به فضای مسجد بخشیده است. معماری مسجد و آثار آن مانند منبر چوبی زیبای کار شده نشان دهنده قدمت و تاریخ غنی این بنا است و آثاری در آن به چشم میخورد که متعلق به دوران صفویان است. همچنین وجود چند سنگ تاریخی در دیوارهای مسجد گواه بر این ادعا است که اینجا یکی از مساجد بسیار قدیمی و مهم منطقه بوده است.
3. (تالاب کافتر؛ تالاب شادکام)
کافتر که جز دریاچههای آب شیرین و بزرگ منطقه شناخته میشود مساحتی در حدود 48 کیلومتر مربع دارد و قرار گرفتن آن بین دامنه کوهها نمای فوقالعاده را به آن بخشیده است. اگر در فصل مهاجرت پرندگان به این نقطه سری بزنید، پرندگان مهاجر فراوانی را از نزدیک میتوانید مشاهده کنید. همچنین وضعیت آب شیرین دریاچه شرایط را برای پرورش ماهیهای کپور و قزلآلا فراهم کرده است. آب این تالاب از رودخانه شادکام تامین میشود و متاسفانه به دلیل استفاده بی رویه کشاورزان با خسارات جدی مواجه شده است.
4. منطقه شکار ممنوع بصیران
در جنوب شهر اقلید و در فاصله 4 کیلومتری یک منطقه 150 هزار هکتاری وجود دارد که زیستگاه حیوانات، جانوران و گونههای گیاهی مهمی چون کل و بز، قوچ و میش، روباه، آهو، پلنگ، گرگ، خرگوش، کفتار، شغال، کبک، تیهو، دلیجه، سارگپه معمولی، بحری، بلدرچین، طرقه، چکاوک، دم جنبانک ابلق، سنقر گندمزار، درنا، اردک و انواع مرغابیسانان است که به همین دلیل مسئولان محیط زیست شکار در آن را کاملاً ممنوع اعلام کردهاند.
اگر جز دوستداران محیط زیست هستید بجای تفنگ با دوربینهای عکاسی و دوچشمی خود به این منطقه بیاید تا بتوانید عکسهای زیبایی را از زندگی روزانه این حیوانات شکار کنید. همچنین در این دشت وسیع گونههای گیاهی مختلفی چون انواع گون، خارشتر، کما، علف مار، گلرنگ، تاتوره، میخک، فرفیون، لاله واژگون، شاهتره، کلاغک و پنیرک میرویند.
۵. رودخانه کر
آبهای که از کوههای سید محمد و پالانگری و چند رود کوچک دیگر به هم میپیوندند رودخانهای به نام دژکر را تشکیل میدهند. این رود از اقلید فارس به مرودشت میرود و در نهایت به دریاچه بختگان میریزد و طول آن به 280 کیلومتر میرسد. از آب این رودخانه برای تأمین مصارف کشاورزی استان شیراز استفاده میشود.
۶. چشمه رسول الله
این چشمه که 1300 سال قدمت دارد در بخش جنوبی این شهر قرار گرفته است و به دلیل آنکه حتی در دوران خشک سالی آب این چشمه به هیچ وجه خشک نشده است مردم محلی اعتقاد فراوانی به آن پیدا کردهاند و از آب آن برای آبیاری زمینهای کشاورزی خود استفاده میکنند. کم کم به دلیل توجه فراوان مردم و گردشگران به این چشمه ، این منطقه رونق فراوانی یافت و ساخت و سازهای برای تبدیل کردن آن به یک مکان گردشگری عمومی انجام شد و امروزه بسیار مورد استقبال قرار میگیرد.
۷. باتلاق گور بهرام
اما اگر به دنبال دیدن رؤیاییترین اثر طبیعی شهر اقلید هستید حتماً باید به باتلاق گور بهرام واقع در ۵۵ کیلومتری شهر بروید، اگر از مردم محلی درباره نام این باتلاق بپرسید به شما خواهند گفت که بهرام هنگامی که در این محل به دنبال شکار گورخر بوده به ناگاه ناپدید شده و از آن روز به بعد اسم آن را باتلاق گور بهرام نامیدهاند.
چطور به اقلید فارس برویم؟
برای رفتن به شهر اقلید ابتدا باید وارد استان فارس شوید، این کار از طریق هواپیما، قطار و مسیرهای جادهای با توجه به مبدأ شما امکانپذیر است، اقلید در بخش شمالی استان واقع شده برای همین اگر شما از شهرهای مختلف بخواهید به اقلید سفر کنید باید مسیر زیر را طی کنید:
تهران – قم – کاشان – اصفهان – شهررضا – آباده – اقلید (712 کیلومتر- 7 ساعت)
همدان – ملایر – ازنا – نجف آباد – شهر رضا – آباد – اقلید ( 730 کیلومتر-8 ساعت)
شیراز – مرودشت – اقلید (210 کیلومتر-2 ساعت)