منطقه سوادکوه استان مازندران که با داشتن جنگل های زیبا و بکر یکی از مناطق زیبا و گردشگری کشور محسوب می شود، جاهای دیدنی سواد کوه هر ساله و در روزهای تعطیل پذیرای سیر کثیری از مسافران خواهد بود.
قصد داریم در این بخش جاهای دیدنی سواد کوه مازندران را برای گردشگرانی که به این منطقه از استان مازندران سفر می کنند معرفی کنیم که به شرح زیر می باشد:
1-جنگل هلی دار
این جنگل که یک جنگل بکر و دارای درختان متراکم و کتنوع از جمله راش، افرا، توسکا،ملج و نوعی درخت کمیاب به نام درخت سردار است و در این جنگل می توان میوه های وحشی مانند زگل، ولیک، زالزالک، گالش انگور، سولس و ته دونه پیدا کرد
جنگل هلی دار در فاصله 220 کیلومتری تهران قرار دارد و برای پیاده روی و گردش در این جنگل باید 2 تا 4 ساعت زمان گذاشت.
2– کلیسای سرخ آباد
جاهای دیدنی سواد کوه : در روستای سرخ آباد منطقه سوادکوه استان مازندران کلیسایی به نام کلیسای سرخ آباد وجود دارد که در دوره رضاه شاه ساخته شده است و در سال 1382 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کلیسای سرخ آباد که از آجر و گچ ساخته شده و پایین بنا نیز کاهگل شده است دارای پوشش حلب گالوانیزه در سقف است. کف این بنا سیمانی و دیوارهایش نیز به وسیله سیمان سفید پوشیده شده است. بر سر در این کلیسا نوشته ای به زبان ایتالیایی حک شده است. کلیسای آلمانی ها کوچکترین کلیسای ایران است.
3 – پل بالو از جاهای دیدنی سوادکوه
پل بالو که در دوره صفوی ساخته شده است در سال 1383 به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید.
پل بالو در مرکز روستای ورسک واقع شده است که بر اساس اسناد تاریخی، جاده ابریشم در منطقه رادکان کردکوی به دو مسیر زمستانه و تابستانه تقسیم میشد که جاده تابستانه پس از عبور از جنگلهای عباسآباد بهشهر تا سوادکوه ادامه مییافت و سپس با عبور از “پل بالو” تا مناطق مرکزی و غرب کشور امتداد داشت.
4 – منطقه لفور
یکی از زیباترین منطقه های سوادکوه منطقه جنگلی و شکار ممنوع لفور می باشد که در شیرگاه واقع است.
منطقه زیبای لفور که از 29 روستا تشکیل شده است که می توان آن را به عنوان زیباترین منطقه جنگلی استان مازندران دانست.
منطقه لفور دارای جنگل های بکر و حیوانات بسیار متنوعی است که در این منطقه شکار کردن این حیوانات ممنوع است و دارای آبشار های فراوان از جمله آبشار گزو و دیاچه های بسیار زیبا مانند دریاچه بهشت گم شده اشاره کرد.
5 – منطقه اساس
جاهای دیدنی سواد کوه:منطقه اساس که در جنوب شهرستان سواد کوه و در شرق جاده ارتباطی قائم شهر – تهران قرار گرفته است، از سال 1380 به عنوان منطقه حفاظت شده قرار گرفت.
در این منطقه حیواناتی شامل شوکا ، مرال ، پلنگ ، روباه معمولی، شغال ، تشی، گراز، خرس قهوه ای ، کبک، تیهو ، کبک دری ، انواع پرندگان شکاری و افعی البرزی وجود دارد.
6 – پل دوازه چشمه شورآب
پل دروازه چشمه شورآب که در دوره رضاه شاه (پهلوی اول) در شهرستان سوادکوه و در روستای شورآب ساخته شده است در سال 1384 به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسید.
7 – غار کیجاک پال سوادکوه
غار کیجاک چال در 10 کیلومتری جنوب شهر پل سفید و روبروی پارگان ارتش قرار گرفته است به عنوان یکی از مناطق گردشگری منطقه سوادکوه به شمار می رود که محل اصلی غار در بدنه یک دیوار60 متری از جنس آهک واقع شده که ارتفاع آن از سطح زمین به23 متر بالغ می گردد سقف گنبدی آن با کف غار نیز7 متر فاصله دارد.
در داستان ها آمده است در روزگاران گذشته، دختری از نژاد پریان که از آدمیان میترسید در این غارزندگی می کرد سرگرمیاش بافندگی بود (هنوز چوبهای دستگاه بافندگی او در جلوی غار نمایان است) شبها روز شد و روزها شب تا روزی چوپانی همراه گوسفندان خود به این غار نزدیک شد شکل و شمایل دختر را در دهانه غار دید و در دل عاشق او شد. چوپان روزها به پای غار میآمد و به نیزدن میپرداخت تا اینکه پس از مدتی ترس این دختر از آدمیان ریخت وکمکم به پسرک چوپان نزدیک شد و سر بر شانهی او نهاد . چوپانکه دلبر را در اختیار خود دید کام دل از او بگرفت. دختر پریزاد که از شور و هیجان عشق به خود آمد، دید کار از کارگذشته است و از هوش برفت. چوپان جوان دختر را که دامنش آلوده به خون بود بر دوشگرفت تا به آبی برساند و شستشو کند. چند قطره از خون او بر خاک دامنهی غار ، نزدیک رودخانه ریخت (خاک سرخی که اکنون در دامنه غار دیده می شود) سرانجام چوپان، دختر را به چشمهای رساند و او را نظافت و طهارت کرد. این چشمه امروز به «پری چشمه یا پرو چشمه » مشهور است دختر پس از به هوش آمدن رضایت داد که با پسر چوپان به خانهی او برود. پسر چوپان که اهل شهمیرزاد بود از دل و جان راضی شد و آن دو قدم در راه نهادند و سالیان سال در کنار هم زندگی کردند در شهمیرزاد تا امروز تیرهای بنام اپری Aporyزندگی می کنند که بازماندگان نسل این دو هستند. دختران این طایفه از زیبایی بسیار برخوردار هستند به طوری که زبانزد خاص و عامند .این افسانه در طی سالها سینه به سینه نقل شده است.
8 –غار زنگیان از جاهای دیدنی سواد کوه
یکی از غارهای دیدنی استان مازندران است که در روستای زنگیان و سمت غرب روستای ارات بن از روستاهای شهرستان زیرآب قرار گرفته است.
این غار از غارهای طبیعی با طاق های طبیعی بوده که دارای قدمت زیاد می باشد. اطراف غار صخره است مه این صخره سنگی همانند فرشی در اطراف این غار پهن شده است. گفته م یشود دهلیزهای این غار تا 720 متر هم شناسایی شده است.
9 – آبشار ورسک جاذبه های گردشگری سوادکوه
آبشار ورسک که در قسمت شرق روستای ورسک و در زیر قله اتابک و تیزکوه قراردارد.
آبشار بسیار زیبا و پرآب چشمه علی که همان آبشار فصلی ورسک می باشد به ارتفاع تقریبی بیست متر از این دره به سمت روستای ورسک جاری است. آب این آبشار از ارتفاعات قدمگاه سرچشمه می گیرد و سالانه تعداد زیادی از مردم مشتاق را به سوی خود می کشاند. از روستای ورسک تا زیر آبشار حدود ۳۰ دقیقه راه می باشد که نیمی از آن از کنار آب رودخانه می گذرد.
10 – قلعه کنگلو خطیر کوه جاهای دیدنی سواد کوه
قلعه کنگلو در روستای کنگلو شهرستان دوآب قرار گرفته است که برخی معتقدند به علت یافته شدن چربی در این مکان؛ عقیده دارند این قلعه نیایشگاه آناهیتا (الهه آب) بودهاست.
11 –ارفه کوه ( جاهای دیدنی سواد کوه)
ارفع کوه یا ارفه کوه (ارفعه کوه هم گفته می شود) در منطقه خطیر کوه و نزدیکی روستای ورسک قرار گرفته است که طبیعتی بی نظیر دارد که دارای آبشار بسیاز زیبایی نیز می باشد.
در این منطقه حیواناتی نظیر خرس، گرگ، گراز و پلنگ نیز وجود دارد.
جاهای دیدنی سواد کوه
12 –دریاچه شورمست
روستا و دریاچه شورمست در ناحیه جنوبی استان مازندران و در جنوب غربی شهرستان سوادکوه، شهر پل سفید قرار دارد. دریاچه شورمست در فاصله 5 کیلومتری از شهرک صنعتی شورمست پل سفید و در ارتفاعات مشرف به این شهر قرار دارد. این دریاچه یکی از زیباترین اماکن موجود در شهرستان سوادکوه است.
13 – روستای آلاشت
یکی از مناطق بسیار معروف منطقه سوادکوه، روستای آلاشت است که به دلیل اینکه زادگاه رضا شاه پهلوی است بسیار شهرت پیدا کرده است.
نام آلاشت در زبان محلی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن نیز احتمالاً وجود عقابهای فراوان در کوههای بلند این منطقهاست. منطقه آلاشت نیز با طبیعت زیبای خود خالی از آبشار نیست. یکی از این آبشارها به نام آبشار نارم در روستای چرات واقع در هجده کیلومتری جنوب غرب آلاشت واقع است.
14 – رستم دکت
در شاهنامه فردوسی روایت شده است که رستم سنگی بزرگ به سوی دیوان پرتاب میکند و آن سنگ در نزدیکی آلاشت فرود میآید. این سنگ شاید همان سنگی باشد که امروزه در نزدیکی یکی از روستاهای مجاور آلاشت به نام ” گلیون ” قرار دارد و به … رستم دکت … restem daket به معنی جایی که رستم افتاده است معروف است