مرزن آباد یکی از بهترین جاهای دیدنی چالوس را در بر میگیرد که شامل طبیعت روستایی و بکر منطقه ای شمال کشور می باشد .
رودخانه، کوه، جنگل، غار، دریاچه، سد، امامزاده و روستا. کمتر می شود با یک تیر این همه نشان زد و جاده چالوس، تیری است به همه این نشان ها. جاده چالوس با چم و خم های دیدنی اش اگرچه مسیری سه چهار ساعته است برای رساندنه مسافران از تهران به شمال و به عکس اما می توان ده ها مقصد بکر و دیدنی را در همین جاده انتخاب کرد.
ضمن اینکه خود جاده چالوس، با خم هایش و در همجواری کوه های بلند و رود خروشان و درختان دل فریب، مسیری فراتر از یک محل عبور و سرشار از لذت و طراوت است.
تاریخچه
مرزن در زبان فارسی به معنای موش بزرگ است، واژهای که در لغت مرزنگوش هم دیده میشود.سعدآباد نام قدیمی شهر مرزن آباد بوده که در حال حاضر نام یکی از محلات شهر میباشد این نام برگرفته از نام حاکم عرب دوران عباسی این منطقه به نام سعید بن دعلج بودهاست که به نام سعید آباد نامگذاری شده بود که به سعدآباد تغییر نام یافت، همچنین در کتاب تاریخ طبرستان، رویان، مازندران نوشته سید ظهیرالدین بن نصرالدین المرعشی و کتاب حبیب اسیر فی اخبار افراد بشر نوشته غیاث الدین بن همام، حسن بن زید بن اسماعیل از فرزندان امام حسن مجتبی (ع) که در ری زندگی میکرد به دعوت مردم رویان جهت دادخواهی و مبارزه با حکومت عباسی که با مردم منطقه بدرفتاری میکردند در سال ۲۵۰ هجری قمری در سعدآباد با نمایندگان اهالی کلار و رویان طبرستان بیعت نمودند و در طول بیست سال حکومت علویان طبرستان اعتبار فراوانی کسب کرد بر دیلمان، ری و گرگان دست یافت.
در طول دوران ۱۰۰۰ ساله مرزن آباد به واسطه قرار داشتن در مسیر جاده باستانی شمال ایران همواره محل توفق و سکونت بودهاست. به واسطه وجود امامزاده خلیل که راه قدیمی از کنار آن میگذشت همواره مورد توجه قرار داشته. در دوران معاصر از حدود سال ۱۳۰۰ هجری شمسی تا سال ۱۳۱۰ هجری شمسی با احداث جاده زیبای چالوس و عبور آن از مرکز مرزن آباد و همچنین تأسیس پادگان بر اهمیت استراتژیک شهر افزوده شد در سال ۱۳۳۵ با پیشگامی عدهای از بزرگان با تلفیق محلههای قدیمی مرزبان آباد- سعدآباد (سیدوامحله)، بابوده، کشک و کوهستان محله شهر مرزان آباد تأسیس گردید. جمعیت شهر در زمان تأسیس حدود ۳۰۰۰ نفر بوده. «مرزان آباد» با تغییر زمان به «مرزن آباد» تبدیل شد در حال حاضر جمعیت شهر ۷۳۴۵ نفر میباشد که در سال ۱۳۸۹ با تشکیل کمیتهای تحت عنوان کمیته توسعه و آبادانی، تحت حمایت شورای اسلامی دوره سوم و شهرداری مرزن آباد طرح بخش شدن مرزن آباد را به تصویب هیئت دولت رساند و از آذر ماه ۱۳۸۹ بخش مرزن آباد مشتمل بر دو دهستان بیرون بشم به مرکزیت «گویتر» و کوهستان به مرکزیت «طویر» به مرکزیت شهر مرزن آباد تشکیل گردید در حال حاضر جمعیت بخش مرزن آباد حدود ۲۰ هزار نفر میباشد.
اگر همیشه به خاطر فرصت کم از این جاده تنها برای رفتن و بازگشتن بهره برده اید، اکنون در فرصتی فراخ، به جذابیت های پرشمار جاده هم دل بدهید. هر چند هر کدام از فرعی های جاده چالوس، شما را به منطقه ای بکر و زیبا و مظهری از مظاهر طبیعت می رساند اما در این متن با برخی از جاذبه های مشهورتر این مسیر آشنا می شوید؛ جاذبه هایی که هر کدام از آنها می توانند سفر شما را کامل و نوروزی به یادماندنی برایتان بسازند.
در میان کوه ها
دریاچه آب شیرین ولشت
دریاچه آب شیرین ولشت، محصور شده در میان کوه ها، یکی از زیباترین دریاچه های ایران است. این دریاچه در حوالی مرزن آباد قرار دارد و بسیاری از گردشگران در سفر به جاده چالوس سری به آن می زنند.
معمولا آب تنی در این دریاچه ممنوع است، اگر هم آزاد بود این را بدانید که ناگهان عمق آن زیاد می شود و به همین دلیل بسیار خطرآفرین است.
کجا بمانیم؟
مهمان جنگل
در سفر به شمال ایران هر چه را جا می گذارید، چادر و وسایل برپایی کمپ را فراموش نکنید. هر چند که در این فصل ممکن است به علت ریزش باران و برف، مجبور به کرایه کردن اتاق باشید که البته در منطقه شمال ایران از این جهت هیچ وقت با مشکلی مواجه نمی شوید.
چطور برسیم؟
برای رفتن به جاده چالوس باید در مرکز خود را به کرج یا در شمال به چالوس برسانید
جاده چالوس از شمال شهر کرج آغاز و به شهر چالوس در مازندران ختم می شود. مسیر 160 کیلومتری این جاده را در صورت نبودن ترافیک یا موانع طبیعی مثل ریزش کوه، می توان در کمتر از چهار ساعت پیمود؛ چرا که این جاده نزدیکترین راه برای سفر به غرب یا شرق خزر است. البته پیچ های این جاده در خطر معروف اند؛ وقت رانندگی در این جاده باید بسیار احتیاط کرد.
از دست ندهید ؟
در اواخر مسیر، جاده برایتان چند گزینه عالی گردشگری کنار گذاشته است
25 کیلومتر مانده به چالوس می توانید سراغ روستاها و دریاچه ای بروید که شهرت شان به اندازه خود جاده است.
دریاچه ولشت مرزن آباد
طبیعت با همه ی زیبایی هایش، آرامشی دلنشین را به ما هدیه می دهد تا ذهنمان از دغدغه ها و هیاهوی شهر در امان باشد و از روزمرگی ها فاصله بگیریم. این بار به دنبال مقصد تازه ای می گردیم تا تصویری تازه از طبیعت را به ذهنمان بسپاریم و خستگی ها را از تنمان به در کنیم، زمانی که در جستجوی جایی برای فراغت هستیم همیشه سفر به عنوان یکی از گزینه ها در نظر است. گوشه کنار این سرزمین خصوصا خطه سرسبز شمال را که بنگریم بسیاری از جاذبه های طبیعی را که هنوز ناشناخته است خواهیم یافت، اگرچه بسیاری از این جاذبه ها در مطالب قبلی به آن ها اشاره شده است، اما انتخاب امروز ما طبیعتی بکر از استان مازندران به نام دریاچه ولشت مرزن آباد است.
دریاچه ولشت کجاست؟
دریاچه ولشت مرزن آباد در در استان مازندران ، در نزدیکی شهر مرزن آباد، بخش کلاردشت، در شمال شرق کلاردشت و جنوب غرب شهر چالوس قرار دارد. در اطراف این دریاچه روستا هایی به نام های سماء سرکا، جلاجور، ولشت و ارزاودیمو قرار گرفته و در قسمت جنوب غرب این دریاچه علم کوه واقع شده است. برخی از روستا ها خالی از سکنه هستند اما به غیر از این آبادی های کوچک، روستای نسار در ۴ کیلومتری دریاچه و شامل ۲۰۰ خانوار جمعیت و همچنین شهر کلاردشت از نزدیکترین مراکز روستایی و شهری به این دریاچه محسوب می شوند.
مسیر دستیابی به دریاچه
دریاچه ولشت مرزن آباد یکی از ۱۰ دریاچه آب شیرین ایران است که در میان کوه ها منظره ای دلنواز را تشکیل داده است. همان طور که از اسم مرزن آباد می شود حدس زد، برای دستیابی به این مکان باید راهی جاده چالوس شویم که زیبایی های این جاده خاطره انگیز و دوست داشتنی دیگر نیازی به توصیف ندارد. شبیه به بسیاری از جاذبه های این استان باید برای رسیدن به آن از میان مسیرهای دیدنی و مناظر سرسبز و دوست داشتنی عبور کرد، دریاچه ولشت مرزن آباد نیز مستثنی نیست و باید از میان جنگل و روستاهای چشم نواز در این منطقه عبور کرد تا به مقصد رسید، در مسیر رسیدن باید از یک جاده خاکی نیز گذر کنید. پس ابتدا در محور چالوس به تهران و ۲۳ کیلومتر از پل کجور که رد شدید و ۳ کیلومتر نرسیده به مرزن آباد به سمت غرب و از طریق یک راه آسفالته از جاده اصلی تغییر مسیر دهید، پس از عبور از سربالایی ها، پیچ و خم ها و جنگل های زیبای کاج به روستایی به نام کردی چال خواهید رسید. از روستا یک جاده خاکی به سمت ولشت وجود دارد که شما را به مکان مورد نظر هدایت می کند. در نظر داشته باشید این مکان دیدنی دارای ورودیه به مبلغ ۵۰۰۰۰ ریال می باشد.
دریاچه ولشت مرزن آباد که در میان کوه قرار دارد و از دید پنهان است از چشمه ها سرچشمه می گیرد، البته علاوه بر جوشش چشمه ها، برف و باران نیز در تامین آب این دریاچه نقش به سزایی دارد. این دریاچه در ۱۵ مهرماه سال ۱۳۸۸ به عنوان هفتاد و یکمین اثر طبیعی در ایران توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسید و در لیست مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت از محیط زیست قرار گرفت. این دریاچه همچنین یکی از ۱۰ دریاچه آب شیرین در ایران است و در کل ۲۸ دریاچه طبیعی و ۹ دریاچه در اثر ساخت سد در ایران وجود دارد.
دریاچه ولشت مرزن آباد در درون گودی بزرگی از زمین هایی با خاک های رانشی و فرسایشی قرار گرفته است و وسعتی به اندازه ۱۵۰۰۰۰ متر مربع و عمقی برابر با ۲۰ متر دارد. در حدود ۳ میلیون متر مکعب حجم آب آن است که از چشمه های جوشان میان دریاچه و برف و باران تامین می شود. این دریاچه به گونه ای است که فقط سطح آن بالا و پایین می رود و آب سریز ندارد.
قدم زدن در کنار دریاچه ولشت مرزن آباد و لذت بردن از چشم انداز های پیش رو را در این مکان تجربه کنید، همچنین شرایط برای ماهیگیری مهیاست البته در صورتی که به اصول آن آشنا باشد. در حاشیه این دریاچه و به دلیل وجود درختان سر به فلک کشیده، امکان نشستن در زیر سایه این درختان و و لذت بردن از این شاهکار طبیعت می باشد. علاوه بر مواردی که گفته شد نیز می توانید از شنا کردن در این دریاچه لذت ببرید اما بسیار این نکته حائز اهمیت است که ممکن است لذت بردن از شنا در این مجموعه را به یک تجربه تلخ نیز تبدیل کند چراکه برای افرادی که تسلط و مهارت کافی برای شنا کردن را ندارند می تواند بسیار خطرناک باشد. قایق سواری نیز از دیگر تفریحات این مجموعه به شمار می رود که می توانید با قایق بادی خود به میان آب بروید.
بهترین زمان برای سفر
بهترین زمان برای سفر به مقصد دریاچه ولشت مرزن آباد فصل های بهار و تابستان است، ولی هر فصلی زیبایی های خاص خودش را دارد.
بهار و تابستان: بسیاری از طبیعت گردان در این فصول راهی این دریاچه می شوند که به دلیل سرسبزی منطقه امری طبیعی است اما ممکن است رطوبت بالای این فصول کمی موجب آزار و اذیت شود.
پاییز و زمستان: در این فصول به دلیل دمای بسیار پایین که ممکن است حتی تا منفی ۳۰ درجه نیز برسد، بازدید از این مکان چندان توصیه نمی شود و حتی دریاچه یخ می زند.
جغرافی
شهر مرزن آباد که در کوهپایههای زیبای البرز در محل تلاقی دو رودخانه چالوس و براررود در دامنه تپههای کم ارتفاع منطقه بیرون بشم و کوهستان بخش مرزن آباد شهرستان چالوس قرار دارد به واسطه شرایط خاص اقلیمی و آب و هوایی از گذشته بسیار دور محل سکونت بودهاست در کتاب البلدان در حدود ۱۲۰۰ سال قبل به شهر سعیدآباد مابین کلار ورویان اشاره شدهاست.