تایباد درگذشته «مغولآباد» «باخرز»، «طیبات»، «طایباذ»، «تائی آباد»، «تائب آباد»، «تایاباد»، «تایاباذ»، خوانده میشده است. نام نخستین این شهر «مغول آباد» بوده، که مغولان در اوایل سده ۷هجری قمری هنگام ورود به این ناحیه، آن را به نام خود خواندند. بعدها این محل، در اثر شیوع طاعون خالی از سکنه و ویران شد.
تایباد شهری مرزی است که در استان خراسان رضوی نزدیک به مرز ایران و افغانستان قرار دارد. سفر به تایباد سفر به شهری کهن است که در طول تاریخ دستخوش اتفاقهای گوناگونی شده. در یک دوره تمام مردم شهر در اثر طاعون از بین رفتند. مغول آباد از نامهای قدیمی تایباد است که مغولها در زمان ورود خود این نام را برای این شهر انتخاب کردند.
تنگل و بند استای یکی از جاذبه های گردشگری تایباد
تنگل و بند استای منطقهای کوهستانی در شهر تایباد است که از مهمترین جاذبههای طبیعی این شهر بهشمار میآید. تنگل درهای زیبا و سرسبز است که از درختان میوه وحشی پوشیده شده. بند استای آبگیری چشمنواز است که زیبایی منطقه را چندبرابر کرده. قلعه سنگی و مسجد جامع روستای استای از جاذبههای دیدنی نزدیک به این منطقهاند.
شما میتوانید برای رزرو ویلا و سوئیت در تایباد و نزدیک به تنگل و بند استای در صفحه اصلی سایت ما نام این شهر را جستجو کنید و اقامتگاههای منطقه را ببینید.
مناره تاریخی کرات که بهعنوان راهنما برای مسافران و تاجران استفاده میشده از آثار تاریخی شهر تایباد است. بنای هشتضلعی مناره بالای تپهای بلند نزدیک به گورستان این شهر قرار دارد. ارتفاع میل کرات ۲۵ متر و مساحت آن ۲۰ متر است. قسمت استوانهای بالای این بنا ۱۰ متر ارتفاع دارد و مقداری کج شده است. نقشهای آجری بنا هنوز بهخوبی مشخصاند و زیبایی خود را حفظ کردهاند. این مناره آجری در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاند.
رباط سنگی در تایباد
رباط سنگی باقیمانده کاروانسرایی از دوران سلجوقی است که در شهرستان تایباد قرار دارد. بقایای این بنا نشان میدهد که رباط سنگی طاقی و سرپوشیده بوده و آبگیر سنگی هم برای استفاده مسافران و احشام ساخته شده. بررسی سفالها مشخص میکند که این بنا در دوره تیموری نیز قابل استفاده بوده است.
جمعیت تایباد
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۵۶٬۵۶۲ نفر (در ۱۴٬۹۹۶ خانوار) بودهاست.
محوطه تاریخی جوزقان
در فاصله ۳۴ کیلومتری غرب تایباد و نزدیک به روستای جوزقان، محوطهای کهن به همین نام قرار دارد. سفالهای پراکنده موید سکونت در این منطقه از صدر اسلام تا دوران صفویه است. ضلع جنوب غربی این محوطه به قلعه کهنه مشهور بوده و در مرکز آن تپه (سنگ کن) به چشم میخورد. همچنین قبرستان قدیمی آن نیز مدفن عرفایی به نامهای شاه مضراب، پیر بزه و پیر سفیدپوش است
رباط عباس آباد
این رباط تاریخی در فاصله ۲۸ کیلومتری شمال غربی شهر تایباد و بر کناره راه قدیمی این شهر به تربت جام قرار دارد. بنای مزبور مشتمل بر دو حیاط، به انضمام ایوان، ایوانچه، اتاقکها و آبانبار است و بقایای معماری آن حکایت از گذشتهای با عظمت در سایه امنیت دارد. فضای داخلی اتاقها در عین سادگی مکان مناسبی برای اقامت کاروانیان و مسافران خسته از راه بوده است.