این شهرستان در مسیر راه آهن و اتوبان قزوین – زنجان میباشد.شهرستان خرمدره در ۴۹ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۵۵ دقیقهٔ طول شرقی نصفالنهار مبدأ و ۳۶ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۱۰دقیقهٔ شمالی خط استوا قرار گرفتهاست.
وسعت آن ۵/۳۹۴ کیلومتر مربع و کوچکترین شهرستان استان زنجان است. جمعیت شهرستان طبق آمار سال ۱۳۹۵ بالغ بر ۶۷۹۵۱ هزار نفر بوده که از این تعداد ۵۵۳۶۸ نفر ساکن شهر خرمدره میباشد. خرمدره دارای یک بخش، یک شهر و دو دهستان میباشد.
تقسیمات کشوری خرمدره
شهرستان خرمدره دارای یک شهر و و یک بخش میباشد.
بخش مرکزی شهرستان خرمدره : دهستان الوند
شهر: خرمدره
از جاذبه های بکر و دیدنی شهرستان زنجان میتوان به باغهای وسیع میوه بویژه محمود آباد ، جاده بین مزارع داسداران ، کوچه باغهای قدیمی، جنگلهای شاه باغی ، ارتفاعات همجوار الوند ، پلاس و ویستان ، دریاچه کوچک سدهای خلیفه لو و شویر ، مسجد بهمن حجت کاسانی و غار بهمن حجت کاشانی بعنوان جاذبه های طبیعی و تاریخی زنجان اشاره کرد.
از جاذبه های طبیعی و بکر این شهرستان می توان به کوچه باغ های زیبا و کوه های الوند با سه هزار مترارتفاع وˈ هپی داغی ˈبا ارتفاع تقریبی ۱۵۰۰متراشاره کرد که از گذشته های دور تاکنون نام شهرستان خرم دره با آنها قرین بوده است.
از آثار به ثبت رسیده می توان به تپه خالصه ،تپه داستاران ، تپه آرانج ، قیزلر قلعه سی ، آینه لر داشی ، محوطه گوره چال ، قبرستان سوکهریز ، تپه سینداران ، محوطه قینرجه ، محوطه کرم بلاغی ، محوطه خرابه لر ، محوطه آخارباخار ، درمان تپه سی و تپه نصیر آباد اشاره کرد.
این شهرستان همچنین دارای تپه ها و محوطه باستانی است و بر اساس یافته هاو نتایج کاوشهای باستان شناسان در تپه خالصه خرم دره که در حدود یک کیلومتری جنوب این شهر واقع شده است نشان می دهد که مردم این دیار درهشت هزار سال پیش ،از فرهنگ و تمدن پیشرفته برخوردار بوده اند.
صنایع دستی شهرستان خرمدره
قالی و فرش بافی ، جاجیم ،گلیم ،گلدوزی ،منبت ،گیپور وخیاطی از مظاهر هنری و فرهنگی این شهرستان می باشد که حاکی از ذوق و استعداد مردم این دیار در گذشته و حال است.
حیات وحش و طبیعت شهرستان خرمدره
به علت واقع شدن در مجاورت کوه های شمال (انجیلین و…) همچنین ارتفاعات بلند منطقه و بارش های فصلی از طبیعت بکر و زیبایی برخوردار است بطوری که در برخی مناطق این شهرستان جانوران و پرندگان حمایت شده همچون بز کوهی ،کبک ،گرگ و…دیده می شوند.
مراکز درمانی و بهداشتی
بیمارستان بو علی سینا
مرکز بهداشت خرمدره
درمانگاه مهر
سد خاکی روستای شویر خرمدره
سد خلیفه لو خرمدره
حمام تاریخی یان یان
تپه خالصه در خرمدره
کوچه باغ های خرمدره
جاده توریستی سوکهریز
روستای انجلین
حیات وحش و طبیعت خرمدره
اقتصاد خرمدره
این شهرستان پتانسیل زیادی از لحاظ صنعت وکشاورزی دارد. گروه صنعتی مینو، شرکت شیشهٔ ضد گلوله میرال، سرمسازی که از بزرگترین واحدهای تولیدی شمال غرب کشور است از امکانات بالفعل این شهرستان است در این شهرستان قرار دارد. سیب سرخ این شهرستان از کیفیت بالایی برخوردار است. شهرستان خرم دره دارای معادن با ارزشی میباشد که در حال حاضر ۸ معدن سنگ گرانیت و یک معدن مس و سلیس توسط کارشناسان مربوطه فعال میباشند.
پلاک شهرستان خرمدره( ایران ۹۷ د )
پلاک شهرستان خرمدره برای خودرو های شخصی( ایران ۹۷د ) میباشد
سوغات مخصوص شهرستان خرمدره
سوغات شهرستان خرمدره ساقه طلایی معروف شرکت مینوی خرمدره می باشد.
دانشگاهها ومراکز آموزش عالی
دانشگاه پیام نوردانشگاه
جامع علمی کاربردی مینو
موسسه آموزش عالی کار واحد خرمدره
جمعیت خرمدره
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان خرمدره در سال ۱۳۹۵ برابر با ۶۷۹۵۱ نفر بوده است.
جغرافیا خرمدره
بلندترین ارتفاع ۳۰۰۰ متر واقع در ارتفاعات الوند و کمترین ارتفاع که تقریباً اکثر نقاط شهرستان را شامل میشود برابر ۱۵۰۰ متر است.
ارتفاع آن از سطح دریا ۱۵۷۵ متر میباشد. مساحت شهرستان ۴۰۷ کیلومتر مربع میباشد. این شهرستان در قسمت جنوبی استان زنجان واقع شده که از شمال به استان قزوین و از شرق و غرب به شهرستان ابهر و از جنوب به شهرستان خدابنده محدود میشود. منطقهٔ خرمدره، منطقهای کوهستانی محسوب میشود و از نظر طبیعت زیباترین جنگلها و باغات میوه را در استان زنجان دارا میباشد که به همین دلیل به این شهرستان نگین سبز استان نیز گفته میشود.