ایوانکی (به تاتی: ایوانکی) یکی از شهرهای استان سمنان ایران است. این شهر در ۵۵ کیلومتری خاور تهران قرار دارد. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، ۱۲٫۴۶۲ نفر میباشد. ایوانِ کِی مرکز تات زبانان استان سمنان است.
تاریخ شهرستان ایوانکی
ایوانِ کِی به دلیل موقعیت مهم جغرافیایی خود در زمانهای دور به نام پیل کاسپین (پل منطقه کاسپین یا همان دریای خزر) در کتب یونانی با نام کاسپین گیت یا بند خزر بوده و بعدها به نام شاراکس یا شاهراه (به لاتینCharax) نامگذاری شده و در زمان پادشاهی کیانیان بهدلیل اینکه یکی از مکانهای مهم آن زمان بوده و دربار شاه کیانیان در آنجا زیاد آمد و شد داشتند به نام ایوانِ کِی (ایوانِ کِی خسرو و کِی کاووس) تغییر نام یافت و تاکنون نیز همچنان با این نام شناخته میشود. آثار بهجامانده از ایوانِِ کِی قدیم که در زلزله کهن از بین رفته در جول دره (جُل دره) (درهٔ گود و عمیق) موجود است.
وجود شهرکهای صنعتی نسبتا بزرگ، سبب گسترش شهر ایوانکی شده و البته ورود مهاجران زیادی را به شهر ایوانکی، کشانده است.
امروزه آثاری از گذشتههای دور در این شهر باقیست که به آنها توجهی نمیگردد. آثاری مانند کاروانسرای شاهعباسی، قلعه ماری (با نام محلی رباط ماری)، تپه حسن و …
با وجود دوری چندسالهٔ این شهر، از امکانات اقتصادی و اجتماعی، در حال حاضر؛ دوباره رونق اقتصادی و اجتماعی خود را بدست اورده است
کاروانسرای تاریخی ایوانکی
کاروانسرای تاریخی ایوانکی، در شمال غربی شهر ایوانکی؛ در اطراف گرمسار، در استان سمنان واقع است این کاروانسرا در شمال غربی شهر ایوانکی، در حوالی گرمسار در استان سمنان واقع است و از «بناهای دوره صفویه» محسوب میشود.
مصالح به کاررفته در ساختمان این بنا از سنگ و آجر و دارای تزیینات آجری میباشد و به صورت چهار ایوانی میباشد. (مسافران نوروزی، به ویژه زائران بارگاه امام رضا (ع)؛ در مسیر عبور از جاده های استان سمنان، می توانند زمانی را برای بازدید از این آثار دیدنی اختصاص دهند.)
رودخانه ایوانکی
این رود، در فصلهای بارندگی سال سیلابهای جمع شده را به دشت کویر جاری میسازد
قله قوچ در ایوانکی
قله قوچ در۴۰کیلومتری شمال غرب ایوانکی واقع شده است . این قله برروی یک خط الراس شمال غربی – جنوب شرقی که در حاشیه جنوبی البرز مرکزی است قرار دارد . از نظر ساختار زمین شناسی این منطقه دارای سازند کرج که شامل توف ، داسیت سبز وکنگلومرا بوده وهمچنین لایه های گچ وماسه سنگ است . پوشش گیاهی منطقه دردامنه های جنوبی شامل ، گون ، اسپند ، انواع گرامینه ، کاروان کش ، کتیرا ودردامنه های شمالی شامل انواع گرامینه ، انواع گون ، لاله وحشی ، کلاه میر حسن ، چرخک ،سیاه کینه ، پرند ، آندرا ، زرشک وقارچ وحشی می باشد . از جانوران مهم منطقه می توان به گرگ ، تیهو ، گنجشک ، روباه ، تشی ، قوچ ، میش و بز وحشی اشاره کرد . رشته کوه قوچ شامل چهار قله اصلی است . میانگین ارتفاع آن ۲۰۰۰ متر است و دامنه های جنوبی ان دراستان سمنان و دامنه های شمالی آن دراستان تهران واقع شده است . از مسیرهای صعود به قله می توان به مسیرهای جنوبی که از طریق دشت ایوانکی وروستای بهورد می باشد ، مسیر شرقی واز طریق گردنه قوچ وخط الراس آن ومسیر شمالی از ده هاشمک اشاره کرد . تمامی مسیرها دارای شیب نسبتاً ملایم بوده ودارای راهی طولانی می باشند . طولانی ترین مسیر از طریق روستای بهورد است . مسیر پیشنهادی ما از ده هاشمک است که سهولت دسترسی ، تنوع پوشش گیاهی وچشم انداز منطقه از دلایل اصلی آن است .