اگر قصد سفر و تفریح به اصفهان و شهرهای اطراف آن را دارید این بار پیشنهاد جاذبه ها به شما شهرستان تیران واقع در ۴۵کیلومتری اصفهان می باشد. تیران و کرون بخش قابل توجهی از جاذبه های گردشگری اصفهان را تشکیل میدهند که از جنوب غربی به استان چهارمحال بختیاری و از شرق و شمال به شهرستان نجفآباد، از غرب به شهرستانهای فریدن و چادگان از جنوب به شهرستان لنجان محدود میگردد. این شهرستان دارای هوایی نسبتاً معتدل و زمستانهای سرد است.
جمعیت
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان تیران و کرون در سال ۱۳۹۵ برابر با ۷۱۵۸۳ نفر بودهاست.
گویش اصلی این شهرستان فارسی است.
تاریخی
نام این شهر در قدیم طهران بودهاست منبع:مرکز اسناد و مدارک میراث فرهنگی و به همین دلیل پسوند فامیل بسیاری از افراد این شهر تهرانی میباشد که شاید بسیاری جواب دقیق آن را ندانند.تیران متشکل از دو کلمه «تیر» به معنی درخت و بیشه و «آن» محل آن میباشد. کرون نیز از «کر» به معنی توانا و«ون» نسبت آن میباشد. منبع: کتاب «الاصفهان» تالیف میر سید علی جناب سال ۱۳۵۳ هجری قمری.
در دورۀ قاجاریه کرون از بلوکات اصفهان به شمار میرفته، و شامل دو قسمت علیا و سفلى بوده که مساحتی حدود ۴ × ۱۲ فرسخ را دربر میگرفته است. آبادیهای معروف کرون علیا دهق، علوی و حُسنی بوده است؛ تیران و عسگران نیز از آبادیهای معروف کرون سفلى به شمار میرفته است. در منابع دورۀ قاجاریه ناماین شهر به صورت طهران، تیران و آهنگران نیز ضبط شده است در ۱۳۷۷ ش، شهرستان تیران و کرون به مرکزیت شهر تیران تشکیل شد که مشتمل بر دو بخش، چهار دهستان (رضوانیه، وَرْپُشت، کرون سفلا و کرون علیا) و شهر تیران بود (ایران . وزارت کشور. معاونت سیاسی و اجتماعی ، ۱۳۷۷ ش، ص ۱۲). سپس در خرداد ۱۳۷۹ آبادی عسکران تبدیل به شهر شد و به عنوان مرکز بخش کرون، در ترکیب شهرستان تیران و کرون در آمد (همو، ۱۳۸۲ش، ص ۲۰).
سوغات
از سوغات خوش مزه این شهر زیبا میتوان به بادام٬انگور٬گردو٬انار٬زردآلو، آلبالو، هلو، زعفران وسیراشاره نمود.
جاهای دیدنی تیران
۱- از مکانهای معروف این شهر میتوان به امامزاده احمد حنفیه نوه امام علی و فرزند محمد حنفیه، امامزاده عبداله بن موسی کاظم کوهان، منطقه نمونه گردشگری چشمه مرغاب، حیات وحش قمشلو، امامزاده احمد رضا و سد خمیران اشاره کرد.از دیگر نقاط دیدنی این شهرستان می توان به دربند، بنگله بند، تاقاراب، چشمه مرغاب،جوق شاه و باغات درب سنگی اشاره نمود.
۲- منطقه ی حفاظت شده ی قمشلو: این حیات وحش یکی از مهمترین و با ارزش ترین زیستگا ه های احیای گونه قوچ وحشی است و هم اینک به غیر از گله های قوچ و میش وحشی پستانداران دیگری از قبیل آهو، کل، بز وحشی، پلنگ، گربه وحشی، گرگ، روباه، کفتار، شغال، خرگوش ، جوجه تیغی، تشی و نیز خزندگانی نظیر مار، مارمولک، بزمجه، لاک پشت و پرندگانی شکاری مانند عقاب طلایی، شاهین، بالابان، بحری، کرکس، قرق و پرندگان دیگر از جمله کبک، تیهو، کوکر، باقرقره، کبوتر، از وحوش این پناهگاه هستند.
۳- چشمه مرغاب : چشمه ی آبی که منبع تامین آب شهرستان تیران است و به سد شهید منتظری(خمیران)می ریزد.
۴- آبشار کرد در ارتفاعات دالانکوه قرار دارد. این آبشار که از آب شدن چالبرفهای دالانکوه جریان مییابد، در اوایل بهار آبریزی بیشتری دارد و در تابستان خشک میشود. ارتفاع این آبشار حدود ۵۰ متر میباشد.
۵- منطقه ی حفاظت شده ی دالانکوه
این منطقه دارای سیمایی کوهستانی بوده و متوسط ارتفاع آن از سطح دریا ۲۳۹۰ متر می باشد.
جاذبه های اکوتوریستی منطقه: چشمه احمدرضا، چشمه مرغاب، چشم اندازهای زیبا و بدیع، شهرک فرهنگی – تفریحی زاینده رود در مجاورت سد زاینده رود.یک پاسگاه محیط بانی در حاشیه دریاچه سد زاینده رود حفاظت از این منطقه را بعهده دارد.
۶- دربند و چاه طبیعی دیو
۷-امامزاده احمدرضا
ایشان فرزند موسی مُبَرقع می باشند. این امامزاده بزرگوار بنا به روایت و گفته اهالی و بزرگان نوة حضرت امام جواد (علیه السلام) می باشند.
۸- روستای احمدرضا و پرواز تفریحی
۹- سد خمیران
۱۰- لاسمیون
۱۱- قلعه تاریخی قمیشلوقدمت ساخت قلعه به ۱۴۰الی ۱۶۰ سال قبل بر می گردد. مسعود میرزا ملقب به ظل السلطان پسر ارشد ناصرالدین شاه قاجار حاکم استان های مرکزی ایران از جمله اصفهان، یزد، چهار محال و بختیاری و غیره جهت گذراندن ماه های گرم سال در یک منطقه خوش آب و هوا دستور ساخت این قلعه را در قمیشلو می دهد.(قمیشلو نام ترکی است و به معنای مکان رویش فراوان نی و یا نیزار است.)
مشاهیر
از افراد موفق این شهر می توان ایت الله مظاهری (مرجع تقلید و رییس حوزه علویه اصفهان) و ایت الله سید محمد باقر امامی مجتهد وامام جمعه فقید شهر اشاره کرد.