واجارگاه یکی از شهرهای کوچک استان گیلان است که در منتهی الیه شرق گیلان در بخش کلاچای شهرستان رودسر قرار دارد. این شهر یکی از بزرگترین شهرستان هاواقع در حومه شهر رودسر است . واجارگاه بین شهر های کلاچای و چابکسر قرار گرفته است . ارتفاعات شهر واجارگاه بخصوص جاده کوهپایهای مسیر بزکویه (سبزکویه) بسیار زیبا و چشمنواز ست .به همین دلیل است که این منطقه، عنوان بهشت ایران را دارد که البته در تعطیلات نوروزی هم مقصد بسیار مناسبی برای گردش محسوب میشود.
واجارگاه با داشتن بالاترین سطح سواد و داشتن دانشمندان بسیار اهمیت و اعتبار بسیاری در سطح استان را داراست. علاوه بر این در این شهر زیبایی های چشم گیری وجود دارد که برای گردش بسیار عالی است.
این شهر کوچک دارای باغهای بسیار چای و مرکبات است. ارتفاعات شهر واجارگاه بخصوص جادهی کوهپایهای مسیر بزکویه (سبزکویه) بسیار زیبا و چشم نواز است واجارگاه در گذشته روستایی از توابع سیاهکل و دیلمان بوده است و امروزه از توابع اتاق ورلنگرود، بالاتر از روستای لیل و روستای خرما با جمعیتی بالغ بر ۱۰ الی ۲۰ خانوار است که در درون جنگلهای سرسبز این خطه زندگی میکنند. شغل آنها دامداری بوده و از این طریق امرار معاش میکنند.
معنی کلمه واجارگاه
دربارهٔ معنی کلمه واجارگاه و منشأ آن نقل قولهای زیادی شدهاست. مثلاً اگر واجارگاه را به صورت وا جار گاه در نظر بگیریم: «وا» یعنی دوباره از هم جدا شدن و باز کردن، «جار» یعنی دوباره گویا کردن موضوع و آواز دادن، تکرار کردن، «گاه» یعنی وقت، مکان؛ که در مجموع میشود بازگو کردن صدا در مکانی بنابراین واجارگاه یعنی بازتاب صدا و بازتاب صدا به منشأ اولیه. اما به گونه دیگر هم معنای آن را نقل کردهاند به این صورت که: واج یعنی کلمه، سخن، گفتار، واجار به معنی بازار- سوق، گاه هم به معنی زمان- وقت- مکان، در مجموع به معنی بازار- جای بازار
پس از مدتی چند خانواده از آنها کمی پایینتر از محل اولیه خود به منظور کار کشاورزی سکنی گزیدند و واجارگاه به دو بخش جور واجارگاه (بالا واجارگاه) و جیر واجارگاه (پایین واجارگاه) تقسیم شد که ساکنان جور واجارگاه دامداری، و ساکنان جیر واجارگاه به کشاورزی مشغول بودند. دربارهی معنی کلمه واجارگاه و منشأ آن نقل قولهای زیادی شده است. «وا» یعنی دوباره از هم جدا شدن و باز کردن و «جار» یعنی دوباره گویا کردن موضوع و آواز خواندن، تکرار کردن و «گاه» یعنی وقت، مکان؛ که در مجموع میشود بازگو کردن صدا در مکانی و می توان گفت واجارگاه یعنی بازتاب صدا و بازتاب صدا به منشأ اولیه. البته هنوز هم دربارهی معنی و مفهوم واجارگاه نظرات بسیار زیادی وجود دارد.
مردم منطقه واجارگاه به مانند مردمان شهرها و نواحی اطراف خود از دو قوم و زبان که وجوه مشترک بسیاری با همدیگر دارند، تشکیل شدهاند و طی قرون متمادی اصالت و هویت خود را همچنان حفظ کردهاند. ساکنان قسمت جنوبی منطقه، جواهردشت و اشکورات گالشاند؛ برخی از این مردم به مرور زمان به قسمت پایین دست نقل مکان کرده و در شهرهای رحیم آباد، کلاچای، رودسر، لنگرود، واجارگاه و حتی قزوین ساکن شدهاند.
دیدنیهای واجارگاه
بلوار ورودی شهر و مجسمه های ورودی که نماد شهر به حساب می آید ارتفاعات بزکویه که نمایی بسار زیبا از کوه،شهر کلاچای و دریای آن شهر را در مه صبحگاهی اش را به نمایش میگذارد.
کارخانههای چایسازی واجارگاه
واجارگاه یکی از بزرگترین مراکز اشتغال و اقتصادی در بخش کلاچای و شرق گیلان بوده و بزرگترین مرکز کارخانههای چای به حساب میآید. کارخانههای چایسازی واجارگاه از سالهای ۱۳۳۱تا ۱۳۳۳ تأسیس شدهاند که عبارت اند از:
کارخانه چایسازی شرکت (گرجی) که قدیمیترین آنها محسوب میشود.
کارخانه چایسازی پناهی
کارخانه چایسازی کهنسال
کارخانه چایسازی قندهاری
کارخانه چایسازی شمس هاشمی
کارخانه چایسازی امامی
کارخانه چایسازی بهار برگ