شهرستان سیب و سوران به مرکزیت سوران در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.آب و هوای شهرستان سیب و سوران گرم و خشك می باشد. از مهمترین مناطق كوهستانی می توان به دامنه جنوبی كوه بیرك كه در شهرستان سیب و سوران واقع است و نیز بخش هیدوچ اشاره كرد كه منطقه ای كوهستانی می باشد. رودخانه ماشكید در 8 كیلومتری شرق كوهك از مرز خارج شده و به كشور پاكستان وارد می شود. شاخه های اصلی این رودخانه عبارتند از سیمیش، روتك و ماشكید كه شاخه های ماشكید و روتك در آبادی شهرستان سیب و سوران نقش مهمی دارند.
محصولات كشاورزی سیب و سوران
سطح زیر كشت محصولات زراعی و باغی شهرستان سیب و سوران بالغ بر 10 هزار هكتار است از این مقدار 45 درصد به كشت باغات و 55 درصد به زراعت های سالانه اختصاص دارد. عمده ترین محصول باغی شهرستان، خرما می باشد با تولید سالانه 21 هزار تن كه 81 درصد آن از نوع مضافتی بعنوان مرغوب ترین خرمای كشور است. محصولات عمده زراعی شهرستان یونجه، جو ، گندم و ذرت می باشد.
آداب و رسوم مردم سیب و سوران
از آداب و رسوم مردم ساكن شهرستان سیب و سوران می توان به میهمان نوازی یا همان پناه دادن، حشر و مدد و بجار اشاره كرد. بجار مراسمی است كه با هدف كمك به زوج های جوان، كلیه بستگان و آشنایان كمك های نقدی خود را برای تشكیل زندگی جدید به خانواده داماد تقدیم می كنند. از انواع غذاهای رایج شهرستان سیب و سوران می توان به تنورچه، تباهگ یا تباهه، انواع آش ها، خورشت ها و نانهای محلی اشاره كرد.
جاذبه های سوران
قلعه کنت
یکی از مهم ترین اثار باستانی روستای کنت قلعه ای می باشدکه در ۱۵ کیلومتری بخش هیدوچ و در ۴۵ کیلومتری شهرستان سیب وسوران قرار دارد.قلعه کنت بر روی صخره ای در سه طبقه احداث شده است و ورودی این قلعه در قسمت جنوبی ان در حدود ۱۳ متر از سطح زمین ارتفاع دارد که به حیاط جنوبی قلعه منتهی می شود.این قلعه به دستور حاکم محلی و توسط معماران بومی در دوره افشاریه ساخته شده است.طبقه دوم وسوم ان حاکم و اقوامش زندگی می کردند. مردم عادی حق زندگی در قلعه را نداشتند این قلعه از خشت وگل خام ساخته شده است.
ناگفته نماند که این بنا بر روی یک تپه ساخته شده است ومردم خشت هارا از پائیین تپه با خر یا اسب به بالای تپه می بردند و جه بسا ان مردمانی که هیچ وسیله برای بار بردن نداشتند خشت هایی باابعاد ۴۰در۴۰ را بر پشت خم شده خود گذاشته و به بالا ی تپه می بردند . مردم در یک صف بزرگ طویل ایستاده بودنند وموادو مصالح را دست به دست به محل کار می بردند تا کارشان زودتر تمام شودودر صورت کوتاهی توسط حاکم وقت تنبیه می شدند.این قلعه در زمینی با مساحت ۹۷۰ متر وزیر بنای ۸۴۰متر ساخته شده است.
سبک معماری این اثر تاریخی همچون قلعه سیب میباشد که درب ورودی این بنا درظلع جنوبی قلعه واقع شده است پوشش سقفی ان از تنه درخت خرما وشاخه های ان به نام کرز میباشد درب وپنجره های ان چوبی بوده وجاه اب ان نیز در حصار قلعه واقع شده است که مخصوص غلامان و حیوانات که قلعه بوده است. آب آشامیدنی حاکم روستای کنت از روستای سیب تهیه می شد زیرا در ان زمان آب سیب آبی شیرین بدون هیچ گونه املاهی بوده است وخدمت گذاران از روستای کنت حرکت میگردند وبعد از سه روز به روستای سیب میرسیدند و اب را داخل مشک می کردند وبه نزد حاکم میاوردند.
دستور ساخت قلعه را سردار شهسوارصادر کرده است که در آن زمان از قدرت زیادی بر خوردار بوده است.بیشترین قدرت درآن زمان در اختیار اقوامی به نام سرداران بوده است والقابی به نام حاکم وجود نداشته است. سرداران برای ساختن این قلعه مردم را به زور وادار به کار می کردند . مردم با الاغ و قاطر خشت گل را را بالا ی کوه(چون قلعه را باید بالا ی کوه می ساختند) می بردند . مردم در یک صف بزرگ طویل ایستاده بودنند وموادو مصالح را دست به دست به محل کار می بردند تا کارشان زودتر تمام شود. سردار شهسوار سعی می کردبا انجام کار خوب توجه مردم را به خود جلب کند تا ازآنها برای انجام کارهای خویش واهدافش اشتفاده کند .بعد از آن که اتاق های پایین قلعه تمام شد،سردار شهسوار برای سکونت و حکمرانی به آنجا رفت .پس از اینکه سردار شهسوار ازدنیا رفت پسرش به سرداری رسید .
جاذبه های گردشگری کوه بیرک
کوه بیرک شهرستان سیب وسوران و ارتفاعات اطراف آن،از مناظر دیدنی و جاذبه های گردشگری این شهرستان است، منطقه حفاظت شده جنگلی بیرک مکانی مناسب برای رویش گیاهان دارویی درمنه، آویشن گلدر و انواع گیاهان است.
همچنین این کوه زیستگاه اصلی پلنگ ایرانی می باشد،کوه های سربه فلک کشیده این منطقه به مأمن امنی برای انواع پرندگان و حیوانات وحشی تبدیل شده است.
دره شیری مکانی جذاب برای گردشگری
امروزه شیری اسم مکانی مسکونی در کوه پایه بیرک شناخته می شود که بیشتر عشایر در آن منطقه سکنا دارند هستند.
در گذشته های بسیار دور ساکنین این دره برای در امان ماندن از هر گونه حمله و تجاوز دو شیر شرزه را جهت نگبانی در ورودی این دره با حفر سوراخ هایی عمیق و بزرگ در دل تخته سنگ آنها را غل و زنجیر زده اند.
امروز تنها چیزی که از این واقع بجا مانده است سوراخ های حفر شده در دوطرف این دره هست که در موازای همدیگر قرار گرفته اند و مردمانی که این جریان را سینه به سینه نقل کرده اند.
“کنت” سمبل میراث کهن با قدمت ۷۰۰ ساله سیب و سوران
دهستان کنت با قدمتی حدود 700 سال در فاصله ی ۱۵ کیلومتری بخش هیدوچ، ۴۵ کیلومتری شهرسوران و 95 کیلومتری سراوان قرار دارد. رودخانه ی دهستان از همان ابتدا که به منطقه ی مسکونی نزدیک می شویم به دو شاخه تبدیل می شود که اطراف آن را در بر میگیرد و در انتها به ماشکید که رودخانه ی اصلی شهرستان می باشد سرازیر می شود.
این رودخانه در موسم باران های فصلی چشم انداز زیبایی را به وجود می آورد و دهستان را به جزیره ای شبیه می سازد که تمام اطراف آن را آب فراگرفته است.
دهستان کنت دارای اماکن تاریخی بسیاری از جمله قلعه ی قدیمی کنت، قلعه ی آرزک، گنبد شرف الدین وچشمه آب شیرین می باشد.
قلعه کنت که نام آن برگرفته از نام روستا می باشد، متعلق به دوره افشاریه است که روی صخره ای بلند در سه طبقه ساخته شده و نیاز به پی سازی را از بین برده است که درب ورودی قلعه در قسمت جنوبی و حدود ۱۳متر از سطح زمین فاصله دارد.