اَحمَدسَرگوراب یکی از شهرهای استان گیلان در شمال ایران است.این شهر در بخش احمدسرگوراب شهرستان شفت قرار دارد.مردم این شهرگیلک هستند و به زبان گیلکی سخن میگویند.شغل اغلب آنهاکشاورزی است وکارهای صنعتی نیز یکی دیگر ازشغلهای دیگر مردم این شهر است. بازار احمدسرگوراب هم معروف است ونیازهای بیشترمردم را برآورده میکند.
بخش احمرگوراب شهرستان شفت دارای دو دهستان چوبر و نصیرمحله است.
در بخش احمدسرگوراب ۴۱دهیاری وجود دارد و این بخش از لحاظ مناطق گردشگری دارای نقاط منحصر بفردی می باشد. از جمله مناطق گردشگری آبشار دودوزن در منطقه سیاهمزگی و آبشار وزنگاه در ویسرود است.
کوهستان جنگلی سیاهمزگی که میان روستاهای سیاهمزگی و خرهکش واقع شده از نقاط دیدنی این شهر است. بقعه امامزاده اسحاق و خواهر او خیرالنسا بر نوک قله سیاهکوه بخش احمدسرگوراب از نقاط دیدنی دیگر در پیرامون این شهر است.
جاذبه های گردشگری احمدسرگوراب
از جاهای دیدنی این بخش میتوان به دهستان نصیرمحله و روستاهای خرمکش، مزگده، توسه، علیسرا و لپوندان اشاره کرد که در امتداد رودخانه سیاهمزگی واقع شدهاند. رودخانه سیاهمزگی از یلاقهای شهرستان شفت از جمله خونی، شلمه جار و میاندران سرچشمه میگیرد. مناطق کوهستانی روستاهای سیاهمزگی بسیار زیبا و دیدنی میباشد.
ییلاقهای سوته، دایله سر از جاههای گردشگری و تفریحی – سیاحتی در فصل بهار و تابستان بهشمار میرود که از سراسر ایران اسلامی و حتی کشورهای خارجی به دیدن این مناطق میروند. دربخش احمدسرگوراب و شهرستان شفت چندین مکان زیارتی و دیدنی وجود دارد. از جمله این مکانها امامزاده ابراهیم (ع) و امامزاده اسحاق (ع) است. شاهزاده ابراهیم (ع) در منطقهای که از طرف لاسک میگذرد که جای بسیار زیبا و دیدنی است. در منطقه سیاهمزگی نیز امامزاده اسحاق است که از چندین طرف راه دارد و یکی از مکانهای تفریحی زیارتی بسیار دیدنی بهشمار میرود. روستای «توسه» دراین منطقه دارای طبیعت دیدنی است. آبشار «دودوزن خرمکش» نیزیکی از آبشارهای بلند ایران بشمار میرود درکوههای این منطقه ودرحوالی روستای «خرمکش» قراردارد.
بقعه امام زاده اسحاق احمدسرگوراب شفت
بقعه نقره ای رنگ امام زاده اسحاق و خواهرش خیر النسا در ارتفاع بیش از یکهزار متری از سطح دریا و بر نوک قله ی سیاه کوه در بخش احمد سرگوراب در ۲۵ کیلومتری غرب شهرستان شفت که در منطقه ای ییلاقی واقع شده از جمله دیدنی های گیلان است .
پوشش جنگلی این منطقه با دیگر نقاط گیلان متفاوت است .چند کیلومتری مانده به بقعه ی امام زاده اسحاق جاده خاکی بود که جدیدا اسفالت شده است – تابلوی خوشامد گویی به زائران خبر از رسیدن می دهد.
مسیر امامزاده پر از خانه های چوبین آغشته به رنگهای زرد و غیره که سوغات سفر می فروشند و گاه اتاق های چوبی مامنی هستند برای زائران راه که اجاره داده می شوند.
مطابق شجره نامه موجود، بقعه امامزاده اسحاق مدفن امامزاده اسحاق برادر امام رضا(ع) و خواهرش خیرالنسا(فاطمه خانم) خواهر حضرت معصومه(س) از فرزندان امام موسی کاظم (ع) میباشد .
بقعه به روایت میرزا ابراهیم، ملگونوف و رابینو که در سفرنامههای خود از این بقعه یادکردهاند با مصالح ساختمان از نوع سنگ و گل و چوب بوده و بقعه در دو طبقه ساخته شده و بام بقعه سراسر شیروانی و دارای دو گنبد کوچک کوتاه و بلند که هردو به صورت شیروانی سربندی شدهاند از دو سوی بام نمایان بوده و ضریح امامزادگان فلزی، جدید و مشبک و شیشهبندی میباشد
بنای بقعه در دوره صفویه تاسیس شده و دارای ارزش های تاریخی و باستان شناسی هم مطابق شجره نامه موجود هست
برای بسیاری از اهالی گیلان که رفتن به مشهد دشوار است زیارت امامزاده اسحاق حکم زیارت مشهد الرضا را دارد سفر به امامزاده اسحاق خاطره ی زیارت امام رضا( ع) را تداعی می کند و برای کسانی که از سایر نقاط ایران پابه این منطقه می گذارند علاوه بر زیارت بقاع متبرکه حکم توفیق اجباری برای بهره بردن از فضایی سبز و سرشار از زیبایی را دارد.
روستای لپوندان
روستای لپوندان یکی از جاهای دیدنی و بسیارزیبای شهرستان شفت وبخش احمدسرگوراب محسوب میشود که در جنوب به روستای علیسرا، و از طرف شمال به روستای شالماء منتهی میشود. شرق وغرب این روستا را کوه فرا گرفتهاست که در کو ه شرق آن منطقه تفریحی امامزاده اسحاق وکو ه غرب آن مشرف بر روستای قلعه رودخان است. عمده درآمد این روستا و روستاهای اطراف کشاورزی و دامداری است که از جوانان بسیار مستعد و توانمندی برخوردار است. وکوههای دیدنی دوطرف این روستارا احاطه نمودهاست.
با اینکه درنظراول روستای لپوندان کوچک به نظرمیرسد اما این روستای ازقسمتهای مختلف تشکیل شدهاست که هرکدام مناطق دیدنی هستند: منظقه شنانکش منطقه للکی دشت منطقه توساردو منطقه جیرمله منطقه مینه کنده سر وسیدمله منطقه کفاینه که ورمنطقه کوهپایه ای نعلش منطقه سیونگ سر تاریخچه نام روستای لپوندان:کلمه لپه وندان ازدوقسمت تشکیل شدهاست لپه به معنای توپ است که ازتوده نخهای کلفت به شکل توپ میساختند که این روستا به محل آن بازی شهرت داشتهاست ویا مردمان این روستا درلپه بازی یا فوتبال امروزی سرآمد منطقه بودهاند.
روستای بداب
روستای بداب تا سال ۱۳۳۹ جزو دهستان شفت وسپس تابع دهستان احمدسرگوراب شد ودر ۳کیلومتری جنوب غربی شفت واقع گردیده است .دارای فرآورده هایی چون برنج ، ابریشم ، چای ، لبنیات ، عسل وشال بوده است .گویش مردم آن گیلکی است .رودخانه ی سیاهمزگی از جنوب آن می گذرد .زیارتگاه آقا دختر در این روستا قرار دارد .همچنین قلعه ی شاه بقال در بداو است .
شاه بقال مردی سرشناس بود که در خدمت علی بیک سلطان ، وزیر بیه پس بود .معلوم نیست این قلعه را او ساخته ویا این یک قلعه قدیمی بوده که او به نام خود کرده است .دکتر ستوده می نویسد : تپه ای که آثار این قلعه بر آن است امروزه به نام شاه خال معروف است وکنار آن نهری به همین نام بیش محو کرده است .وجه تسمیه ی آن به دلیل اتصال دو رودخانه در این محل وطغیان ویا کم آبی آن ، که ضررهایی فراوان به مردم رسانده است ، از این رو به آن بداب یا بداو می گویند در کنارش خرفکل که در جنوب شفت وشرق احمدگرواب واقع است .دارای فرآورده هایی از جمله برنج وذغال می باشد .