اَنبارالوم شهری است در استان گلستان ایران. این شهر از توابع شهرستان آققلای این استان و مرکز بخش جدیدی به نام بخش وشمگیر است. انبار آلوم در توسعه اقتصادی استان گلستان نقش ویژه ای دارد و شغل اکثر مردم این شهر کشاورزی است. انبار الوم دارای ۲ پارک بزرگ است که یکی به نام پارک مختومقلی فراغی و دیگری پارک فجر که مساحت هر کدام به ترتیب ۱ هکتار و دیگری حدود نیم هکتار است.وجود زمینهای مناسب کشاورزی در حوزهٔ جغرافیائی انبارالوم باعث شدهاست که این شهر از مناطق عمدهٔ کشت پنبه، گندم و جو در استان گلستان باشد.
چند روایت منتسب به نام این شهر است:
تسمیه اول، منتسب به ستم شاهی می باشد که از درد و رنج مردم منطقه منشأ شده و از آلام می گوید “انبار الم”
روایت دیگر تسمیه انبار علوم ” مرکز علم و فراگیری درجات علوم دینی”
سومین تسمیه آن: انبار الوم که به منطقه جغرافیایی در جنوب شهر که دره بزرگی است و معمولا در آنجا دام ها برای آب خوردن جمع می شده اند.
این شهر دارای یک کتابخانه عمومی به نام دانشمند بزرگ مسلمان ابونصر فارابی است که زیر نظر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان آق قلا اداره می شود. در شهر انبار الوم مجموعه فرهنگی با مساحتی حدود ۵۰۰ متر زیر بنا در حال احداث است که به عنوان خانه فرهنگ انبار الوم کاربری خواهد شد.
تاريخچه و سابقه سكونت
سابقه سكونت شهر انبارالوم به ۲۰۰ سال پيش بر می گردد. سكونت خانوارهای دامدار و برپاكردن آلاچيق های خود در كنار هم تشكيل روستایی به نام انبارالوم را دادند در آن زمان اين روستا تنها محل ييلاق دامداران بوده و زمستانها آلاچيق های خود را جمع می كردند، به مرور زمان با احداث آلونک های چوبی و گلی در اين روستا سكونت دائم يافته اند.
دامداری
دامداری در اين شهر از رونق چشمگيری برخوردار است به طوریكه بعد از زراعت فعاليت اصلی ساكنين را تشكيل می دهد.
صنعت و معدن
در شهر انبار الوم سه واحد كارگاه صنعتی فعال می باشد كه در زمينه فعاليت های صنعتی نظير تجهيزات و لوازم لوله كشی گاز و بلوک زنی فعاليت می نمايند، همچنين شاغلين در صنعت دستی فرشبافی و زير مجموعه های وابسته به آن مشغول فعاليت می باشند.
پيش بينی نقش اقتصادی شهر
بررسیهای انجام شده از جمعيت شاغل شهر انبار الوم در سال 1385 حاکی از آن است نقش اقتصادی شهر، بخش کشاورزی میباشد.شاغلين اين بخش 6/58 درصد از جمعيت شاغلين را به خود اختصاص داده اند.
سهم شاغلين بخش صنعت و معدن و خدمات به ترتيب معادل 2/14 و 2/27 درصد مي باشد. براساس پيش بينی های انجام شده تعداد کل شاغلين شهر در سال 1395 برابر 2230 نفر خواهد بود که در مقايسه با شاغلين شهر در سال 1385 به لحاظ نسبی افزايش 5/0 درصدی خواهد داشت.
پيش بينی می شود با توجه به محوريت بخش کشاورزی به عنوان فعاليت پايه و با قابليت نسبتاً مناسب و همچنين وجود سد وشمگير به عنوان منابع آب تأمين کننده اراضی کشاورزی و ساماندهی شبکه آبرسانی، اين بخش در طی افق طرح به عنوان بخش غالب اقتصادی مطرح خواهد بود.
بازارهای هفتگی از دیرباز در شهرهای مختلف ترکمن صحرا مثل بندرترکمن، آق قلا و گنبد کاووس دایر بوده و از استقبال بازاریان و مردم برخوردار است و این شهر نوپا و جوان نیز از آن غافل نمانده و شهرداری انبار آلوم خیابانی را برای یکشنبه بازار در نظر گرفته که دستفروشان در آن به عرضه مستقیم کالاهای مختلف می پردازند و کشاورزان و دامپروران نیز برخی محصولات خود را برای فروش در این بازار عرضه میکنند.
خدمات
بر پايه مطالعات ميدانی، در اين شهر 210 واحد انواع واحدهاي خدماتی ـ تجاری در قالب صنوف مختلف فعال هستند که واحدهای خوار و بار فروشي با 84 واحد ، تعميرگاه اتومبيل های سبک و موتور سيکلت با 11 واحد و مصالح ساختمانی با 12 واحد بيشترين تعداد را به خود اختصاص داده اند.
شاغلين در اين بخش به غير از واحدهای تجاري در واحد های آموزشی ، اداری و انتظامی مشغول فعاليت می باشند.