یکی از شهرستانهای استان فارس، شهرستان فراشبند است که در ۱۷۲ کیلومتری غرب شیراز قرار دارد. و از شمال با شهرستانهای شیراز و کازرون،از غرب با استان بوشهر،از جنوب به شهرستان لار و از مشرق با شهرستانهای قیر و کارزین و فیروزآباد همسایه است.فراشبند دارای قدمت ۱۶۰۰ ساله است که البته آثار تاریخی بجای مانده در آن گویای این واقعیت است کمبود منابع و مدارک تاریخی باعث شده که از نظر تاریخی علیرغم قدمت فراوان کمتر مورد توجه قرار گیرد مردم فراشبند همواره بر این عقیده بودهاند که شهر مزبور در زمان حکومت بهرام گور بوجود آمده و مربوط به دوران ساسانیان است و آثار تاریخی گواه این واقعیت است. دارا بودن تعداد زیادی چهار طاقی خود نشان از قدمت تاریخی این شهرستان دارد. علاوه بر آن عشایری بودن منطقه فضای زیبایی را برای فراشبند ایجاد کرده و موجب پیدای دست بافته های رنگین عشایری همچون گبه، گلیم، فرش و جاجیم شده است. باغهای مرکبات و به ویژه خرما و قصب زاهدی از دیگر چشم اندازهای گردشگری این منطقه میباشد.زبانی که مردم فراشبند و روستاهای تابع با آن تکلم میکنند آمیختهای از زبانهای فارسی کهن و لری (بختیاری- لکی) ممسنی و کهگیلویهای است، گاهی بعضی از واژههای لری با این زبان مختلط گردیده است. با این که همه مردم فارسی زبان هستند ولی بعضی اصطلاحات یک روستا با روستا دیگر تفاوت دارد ، بدین مفهوم که بعضی از روستاها لهجههای مخصوص به خود دارند.
این شهرستان دارای منابع گاز طبیعی است و اقتصاد این شهرستان بر زراعت، باغداری و قالیبافی است و باغات این شهرستان نخلستان است. دراین شهرستان بقایای ۱۰ آتشکدهٔ زرتشتی وجود دارد و آثار باستانی متعددی در منطقه وجود دارد که مهمترین آنها عبارتند از ۱- چار طاق تل جنگی مربوط به دوره ساسانی ۲- حمام فراشبند ۳-چهار طاق نقاره خانه ۴- چهار طاق رهنی ۵- چهار طاق گنبد ۶- آسیاببادی ۷- قلات زرگران مربوط به دوران افشاریان ، چهار طاق کنار مالک ،چهار طاق تل جنگی، چهار طاق زایر حسینی، چهار طاق خرمایک، چهار طاق گنبد، چهار طاق رهنی ،چهارطاق قنات باغ، چشمه برمه فرهاد، چشمه آبپا، پارک کوهستانی، امامزاده شهید (معروف به آقام شهید)، امامزاده شاهزاده طیب (معروف به زین العابدین)، امامزاده شاه عزیز(معروف به آقام شهید تو باغی)، امامزاده سید احمد، امامزاده سید محمد (خوشاب)، آقام شهید علی بخشی، امامزاده پیر غیب، امامزاده محمد(خانیک)، امامزاده آقا محمد (خوراب)، امامزاده امیر شهسوار (دژگاه) و شاهزاده ابوالقاسم (دهرم) از جمله جاذبههای گردشکری و مذهبی منطقه میباشند.
جاذبه های فراشبند
آتشکده فراشبند
آتشکده فراشبند از آتشکده های معروف استان فارس می باشد که از آثار ساسانی باقیمانده است که آن را منسوب به مهر نرسی می دانند. بنا دارای گنبدی بیضی شکل است که به وسیله فیل گوش هایی بر روی چهارپایه واقع شده است.هم چنین پیرامون بنا دهلیزها و حفره هایی وجود دارد. این آتشکده که همانند چهارطاقی هایی سرمشهد کازرون است، از از مصالح سنگ ، گچ و ساروج ساخته شده است. این بنا به گفته آندره گدارفرانسوی که در زمان قاجاریه از آن دیدن نموده شباهت زیادی به قصر بهرام گور در سروستان دارد و ممکن است که قصر زمستانی وی بوده باشد، چون در منطقه سرمشهد در جنوب غربی فراشبند نقش زیبایی بر قسمتی از کوه حک شده که تاجی میان دو شیر قرار دارد و بهرام گور آن را گرفته است که این داستان در تاریخ آمده است و تل بزرگی در نزدیکی بنای چهار طاق است که در آن ایام قلعه بوده است. این آتشکده یکی از پنج آتشکده ای است که بوسیله مهر نرسی در منطقه کازرون و فراشبند ساخته شد .
آتشکده تاریخی فراشبند در تاریخ ۱۵/۱۰/۱۳۱۰ با شماره ۸۸ در فهرست آثار باستانی بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بوستان کوهستانی فراشبند
هر ساله با آغاز نوروز و ورود مسافران نوروزی به شهرستان فراشبند بوستان کوهستانی فراشبند (واقع در 5 کیلومتری شهر فراشبند) میزبان مسافران نوروزی می باشد که امسال نیز تاکنون صدها خانوار حداقل یک شب را در این بوستان اسکان نموده اند.
بوستان کوهستانی فراشبند مکانی بسیار مناسب برای حضور مسافران نورزی می باشد و مسافران می توانند ضمن لذت بردن از طبیعت زیبای این پارک، مزار مطهر شهید گمنام واقع در این بوستان را نیز زیارت نمایند.
اقامتگاه بوم گردی باچان
اقامتگاه بومگردی (روستایی و عشایری) باچان توریسم در مسیر شهرهای تاریخی فیروزآباد، فراشبند و کازرون در استان فارس قرار دارد.اقامتگاه بومگردی عشایری باچان توریسم در نزدیکی امامزاده آقا میراحمد(ع) واقع شده و نخلستان ، انارستان، تاکستان، چشمه سارهای متعدد، قناتهای متعدد، آبشار، تونل قنات تاریخی برم فرهاد، کوه نمکی (دودکشجن یا ستون نمکی، آبشار نمکی، چشمه نمکی، بلورهای نمکی، غار نمکی)، اثار تاریخی متعدد، سیاه چادر و آداب و رسوم عشایر ایل قشقایی از جاذبه های مهم منطقه است. اقامتگاه در بین مناطق گرمسیر فراشبند و معتدل فیروزآباد قرار دارد و با طی ۱۵ دقیقه مسافت، میتوان به جاذبههای گرمسیری و سردسیری دسترسی داشت. ضمنا از طریق مسیر فراشبند بوشهر میتوان با طی حداکثر ۲/۵ ساعت، به بندر بوشهر و دریا رسید.
آشنایی گردشگران آلمانی با زندگی عشاير فراشبند
شیراز- ایرنا- رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فراشبند از توابع استان فارس گفت: گروهی از گردشگران آلمانی علاوه بر بازدید از جاذبه های گردشگری و نخلستان های شهرستان فراشبند، از نزدیک با نحوه زندگی عشایر این شهرستان نیز آشنا شدند.
به گزارش دریافتی روز سه شنبه ایرنا از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس، مرتضی کشاورز افزود: این گروه ۲۱ نفره گردشگر آلمانی متشکل از پزشک، روانشناس، بازرگان و مشاور گفتار درمانی هستند و از شهرهای مونیخ، فرانکفورت ، سنت و ندل کشور آلمان به شهرستان فراشبند سفر کردند.
وی افزود: این گردشگران همچنین با اقامت شبانه در اردوگاه عشایر فراشبند از نزدیک با زندگی ایلی، نوع غذاهای بومی و محلی و صنایع دستی عشایر این شهرستان آشنا شدند.
کشاورز بیان داشت: فراشبند با دارا بودن بیش از سه هزار هکتار نخلستان و ۳۸ نوع خرما و خرمای مرغوب زاهدی معروف به قصب یکی از قطب های تولید این نوع خرما در کشور است که از این قابلیت ها می توان برای جلب و جذب گردشگر به ویژه گردشگران خارجی بهره گرفت.
شهرستان فراشبند که در فاصله ۱۷۰ کیلومتری جنوب غربی شیراز واقع شده است با برخورداری از بیش از ۲۵ چهارطاقی به عنوان پایتخت چهارطاقی ها نیز شناخته شده است.