باباحیدر مرکز بخشِ باباحیدر و یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری ایران است.وجه تسميه اين شهر به خاطر وجود امامزاده حيدر ابن مالک در اين شهر است. اين شهر در دامنه کوههای زاگرس واقع شده است. دارای اماکن زيارتی مانند امامزاده سيد ميراحمد و امامزاده حيدربن مالک و نیز مراکز گردشگری مانند غار سراب در روستای اميد آباد، چشمه کفشينه، احمدآباد، دردگه زيرده و… است. مردم اين شهر به زبانی آميخته به گويش بختياری تکلم می کنند. پیرو دین اسلام و مذهب شیعه میباشند.
در کتاب تاریخ و فرهنگ مردم میزدج آمده است که باباحیدر در دره پیلگان واقع است که از زمان اتابکان فارس طوایف عرب و لر در این محل سکنی گزیدهاند. حیدرابن مالک اشتر و سیدمیراحمد (شاه قطب الدین) که از اولاد امام موسی کاظم(ع) است، در آن جا مدفون هستند. اکثر رعیت آن ساداتند. نویسندهی کتاب تاریخ و فرهنگ مردم میزدج ذیل مطلبی در مورد شهر باباحیدر آورده است:
«از آب چشمه مشروب می شد، هفتاد خانوار جمعیت داشت، هر سالی شصت خروار بذرافشان داشته. یکصدتومان مالیات میداد. حمام و مسجد و آسیاب هم داشت. سرباز دو نفر میداد، ملک رعیت است».
باباحیدر یکی از شهرهای منطقه میزدج است که ساکنین آن اغلب از اقوام بختیاری و عرب هستند. این شهر در سر راه جهانگردان و مسافرانی که به دیدن مناظری چون چشمه دیمه، تونل کوهرنگ، دشت لالههای واژگون میروند، قرار دارد. این شهر دارای مناظر طبیعی فراوان و اماکن مقدس که افراد زیادی از شهرها و روستاهای اطراف جهت زیارت به این مکانها میآیند. مردمانی سختکوش و شجاع دارد.
امکانات:
این شهر دارای شهرداری، شورای شهر، دفاتر پست و تلفن(مخابرات)، شرکت تعاونی، درمانگاه، خانه بهداشت، دبستان، مدرسه راهنمایی، دبیرستان، پیشدانشگاهی و اخیراً دانشگاه پیام نور در این شهر راهاندازی شده است. دارای چند باب مسجد و همچنین به علت قرار گرفتن در مسیر چلگرد مغازهها از رونق خاصی برخوردارند.
مشاغل:
شغل اکثر اهالی کشاورزی، دامداری، باغداری و کارگری است. عمده فرآوردههای کشاورزی گندم، جو، یونجه، شبدر، انگور، زردآلو و بادام می باشد. برخی هم در کشورهای حاشیه خلیج از جمله کویت و امارات و برخی در پروژههای ملی در سطح کشور مشغول به کارند و گروهی هم در مشاغل دولتی مشغول به کارند.
فرش بافی رایجترین هنر دستی در شهر باباحیدر است. قالی وقالیچههای بختیاری باباحیدر با نقشهای زیبا از جمله خشتی، ایلیاتی لچک ترنج/بیبی باف، تلفیق لچک ترنج و خشتی، بته سرکج، جقهای، سماوری، گلدانی و بافت نقشه های تصویری را نام برد که شهرت جهانی دارند. قالیهای باباحیدر بسیار زیبا و قیمتی بوده که در سراسر کشور شناخته ومنحصر به فرد است.
از رستنیهای منطقه باباحیدر میتوان به گیاهان خاکشیر، گل گاو زبان، گل بنفشه، گشنیز کوهی، قدومه، برنجاسف، آویشن و گیاهانی که کارکرد دارویی دارند و همچنین پوشش گیاهی برای چرای دامها اشاره کرد.
غار سراب امیدآباد
غار سراب یکی از جاذبههای طبیعی استان چهارمحال و بختیاری است .
غار امیدآباد در فاصله ۲۱کیلومتری شمال غرب شهر فارسان قرار گرفته است و با شهر باباحیدر ۶کیلومتر فاصله دارد.این غار که طرفداران بسیاری دارد یکی از زیباترین غارهای آهکی است. وارد شدن به این غار و طی کردن تمام مسیر آن، کاری بسیار هیجانانگیز و فنی است. غارنوردان با طی کردن این غار آن را یکی از بکرترین جاذبهها نامیدهاند. غار در مکانی قرار گرفته که با ورود به آن باید از یک باریکهراه که به موازات یک دره و در بستر آن جاری است به طرف سرچشمه آب، بالا آمد. سرچشمهای که از آن آب سرد خارج میشود دهانه دیگر غار سراب است.این مکان جایی است که اگر داخل غار هم نشدید میتوانید به آب سرد و گوارای چشمه دسترسی داشته باشید.
وجه تسمیه غار
وجه تسمیه نام غار برگرفته از سرچشمه آب در این غار است. زمینهای اطراف این غار نیز مربوط به یکی از تیرههای اهالی شهر است. سراب در معنای واژه سراب معمول نیست، بلکه به معنی سرآب یا بالای آب است که در گویش محلی این منطقه متداول و رایج است. بعد از رسیدن به سرچشمه غار، یک راه باریک در طرف چپ چشمه قرار دارد که اگر مسیر آن را دنبال کنیم ما را به دهانه یک غار دیگر هدایت میکند. دهانه غار در میان صخرههای زمخت و بوتههای گون وحشی است و بیش از ۵۰ متر بالاتر از چشمه سراب، سمت چپ و ارتفاع آن در حدود ۲۴۰۰ متر است.
دریاچه لاغرک
برای دیدار از دریاچه ای مرتفع و کوهستانی و همچنین صعود به قلۀ کوه مشهور سالدران، راهی طولانی ولی بسیار زیبا در میان مراتع و دشتهای حاصلخیز را از شهرکرد تا سورشجان و از آنجا تا به فارسان پشت سر دارید. زمانی که در زیر آسمان نیمه ابری، با هوایی بسیار خنک و گاه سرد رو به سوی خط الرأس بزرگ سالدران در حرکت هستید، یک آن فکر دیدار عشایر منطقۀ شما را به خود وا نمی گذارد.
در جاده ای آسفالته به سوی شمال، از فارسان می گذرید و درصبح دل انگیز اردیبهشت ماه به آبادی زیبای فیل آباد و سپس باباحیدر که محل اسکان عشایر بهداروند است می رسید . از اینجا به نصیرآباد بیرگان و سپس با طی چندین کیلومتر به قلعۀ حیدرآباد می رسید که دورنمای خط الرأس برفدار سالداران بخوبی در سمت غرب دیده می شود. با ادامۀ جادۀ آسفالته به سوی شمال، به دو راهی موسوم به قلعۀ گردو رسیده، از این نقطه در جاده ای شوسه قرار می گیرید. پس از دقایقی به سمت جنوب به آبادی موسوم به موسیری می رسید . این آبادی کوچک در دامان دشت وسیع و سرسبزی قرار دارد. بوی خاک باران خورده و بوی بهار با تمامی قدرت و شکوهش به مشام می رسد. در انتهای این دشت و در سمت کوه سالدران با تکه برفهای کوچک و بزرگ دیده می شود که زیبایی دو چندانی به منطقه بخشیده است.
امامزاده سید میر احمد باباحیدر
امامزاده سید میر احمد باباحیدر از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است که آرامگاه وی در شمال شهر باباحیدر و در فاصله ی 45 کیلو متری شهرکرد قرار گرفته است. آرامگاه امامزاده سید میر احمد باباحیدر در دامنه ی کوه سید میر احمد قرار دارد و تماماً جاده ی آن آسفالت می باشد و در اطراف بقعه، انبوه درختان کهنسال گلابی وحشی که بیش از سیصد سال قدمت دارد به همراه چشمه ی آب گوارا منظره ی زیبایی را بوجود آورده است.
آب و هوای این منطقه در فصل بهار و تابستان معتدل و فصول پاییز و زمستان سرد و توام با برف است. به همین دلیل گردشگران عزیز ترجیح می دهند در فصل های بهار و تابستان به این مکان زیارتی عزیمت نمایند. ارتفاعات این امامزاده از بهترین عوامل جذب گردشگر به شمار می رود.
سلام ،شهر بابا حیدر ،که فارسان چهارمحال بختیاری واقع شده،یکی از زیباترین و جذابترین ،نقطه نه تنها استان بلکه ایران است ،دارای مردمان با اصل نسب ،بافرهنک،مهمان،نواز،وخونگرم،دارای،امامزادگان،بنام های میراحمد،باباحیدر،مالک باباحیدر،این دوبزرگوار،دارای کرامت های متعددی هستند،غیرقابل انکار است ،کسانیکه مشتاق زیارت هستند با تمام وجود توصیه میکنم دست خالی برنمیگرده،اینجانب آذری زبان هستم اصالتا اهل شهرستان خلخال ،ساکن تهران
سالدران اشتباهه ‘درست آن سالدارانه لطفا سالداران بنویسید