گندمان یکی از شهرهای استان چهارمحال و بختیاری است که تا مرکز استان ۷۵کیلومتر فاصله دارد. این شهر مرکز بخش گندمان است.قدمت تاریخی این شهر بر اساس شواهد به دست آمده توسط مورخین بیش از چندهزار سال می باشد. آثار چهاربازار معروف قدیم در کنار این شهر واقع شده که اکنون به چاربازار یا چاروازار شهرت دارد.مردم گندمان دارای گویش فارسی شیرین و موسیقی بختیاری هستند. کشاورزی، دامداری، بافت قالی و قالیچههای بختیاری از مشاغل منطقه است.از مکان های دیدنی این منطقه می توان به تالاب گندمان و مادر دختر و امام زادعسگر و علی و حمام گندمان اشاره کرد . زبان مردم گندمان فارسی با لهجه خاصه آن محل میباشد.
مکانهای دیدنی
تالاب گندمان
کوه مادر دختر
امام زاد عسگر و علی
حمام شاه عباس
تپه باستانی
جاهای دیدنی گندمان
تالاب گندمان
تالاب گندمان تالابی است در نزدیکی شهر گندمان از شهرستان بروجن که نام خود را از شهر تاریخی گندمان که در ضلع شمال شرقی آن واقع شده گرفته است. منطقه گندمان یکی از شکارگاههای بهرام گور و منطقه ییلاقی خانوادههای سلطنتی در قرنهای گذشته بوده که برخی آثار به جا مانده از سکونت گاههای آن زمان در برخی نقاط تالاب به چشم میخورد.
تالاب گندمان در واقع به عنوان یكی از آبگیرهای حوزه آبریز آق بلاغ شناخته می شود که با فاصلهای نهچندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته است. به طوری كه بخشی از خورجی تالاب چغاخور به این تالاب سرآزیر میشود.
پوشش گیاهی تالاب گندمان را عمدتاً گونه های حاشیه ای و نم پسند تشکیل میدهد و در کنار تالاب می توانید گیاهانی مثل بید، مرغ، جگن، ساز، نی، لویی، زنبق، آلاله آبی، هزار نی، بارهنگ آبی، نخل مرداب، عدسک آبی و بزواش را ببینید.
پرندگانی مثل لک لک، شکاریا، حواصیل، بالکان، مرغابی سانان، یلوه و سلیم هم در تالاب گندمان دیده میشوند. ماهی های تالاب هم شامل ماهی گورخری، سفید کولی، ماهی پوزه دار و سیاه ماهی هستند.
بد نیست بدانید که تالاب گندمان در لیست ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری در ایران قرار دارد و البته این تالاب زیبا در دفتر بینالمللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن هم ثبت شده است.
برای رسیدن به تالاب گندمان باید از طریق جاده آسفالته گندمان _ حسین آباد یا جاده خاکی گندمان _ اشكفت زلیخا راهی شوید. همچنین جاده حسین آباد در شرق تالاب هم راه دیگری برای دسترسی به تالاب است كه پس از دور زدن تالاب در ضلع جنوبی به روستا سفیدآباد منتهی می شود.
در کنار تالاب گندمان امکانات ویژه تفریحی و ورزشی مثل پرورش و نگهداری اسب و همچنین فضایی برای سوارکاری در مرغزار پیرامون تالاب فراهم شده که می تواند سفر شما را به تالاب گندمان دلچسب تر کند. یادتان باشد منطقه گندمان سردسیر و دارای زمستان های بسیار سرد و سخت است. طوری که دمای هوا در این فصل گاهی به 30 درجه سانتیگراد زیر صفر و در تابستان به 30 درجه بالای صفر می رسد. سرد ترین ماه سال در این منطقه دی ماه و گرم ترین ماه آن تیر ماه است. بنابراین پیشنهاد می کنیم برای سفر به این تالاب زیبا، فصل بهار یا پاییز را انتخاب کنید.
دریاچه کلار
دریاچه کَلار در رشته کوههای زردکوه بختیاری در جنوب غربی شهر گندمان از توابع شهرستان بروجن استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. از آنجا که این دریاچه بر فراز قله کلار در ارتفاع ۳۴۲۸ متری از سطح دریا قرار دارد، در فصل زمستان کاملاً یخ زده و در تابستان در نتیجه ذوب برفهای کوه و ارتفاعات و به ویژه قله کلار، همیشه دارای آب است. عمق آب این دریاچه از ۱۵ تا ۲۰ متر متغیر و مساحت آن در حدود ۱۰۰۰ مترمربع میباشد. در پیرامون این دریاچه به علت ارتفاع زیاد، پوشش گیاهی متراکمی وجود ندارد.
تنگ وستگان
تنگ وستگان یکی از جاذبههای طبیعی استان چهارمحال و بختیاری است که در شرق روستای وستگان شهر گندمان شهرستان بروجن قرار دارد.
نظرگاه مادر و دختر گندمان
در شهر تاریخی گندمان، از توابع شهرستان بروجن، مقابل پارک آن زیارتگاهی وجود دارد که به نظرگاه مادر و دختر شهرت یافته و در کنار چشمه ای به همین نام – که ظاهرا به دلیل بی توجهی به آن و مسدود شدن راه های ورودی، آب آن بسیار کم شده – مورد احترام خاص زنان و دختران منطقه است. در گذشته دژی به نام قلعه مادر و دختر در این مکان وجود داشته که امروز نشانی از آن به چشم نمی خورد. نخستین بار محمد حسن خان اعتماد السلطنه در سال ۱۲۹۷ ه.ق از آن یاد می کند: «در قریه گندمان، ۱۰۰ خانوار جمعیت دارد … آب چشمه در دامنه کوه به قدر دو سنگ، امامزاده ای دارد معروف به مادر و دختر … ». اسکندر خان عکاشه (ضیغم الدوله) بیست سال بعد ( ۱۳۱۷ ه.ق) به اختصار از آن سخن گفته و می نو یسد: «با انگشت اشاره کرد به جانب کوه پشت گندمان که مدفن یکی از امامزاده ها است و این مقبره را مادر و دختر می نامند. چون این مقبره در دامنه کوه جنوب شرقی گندمان واقع است، مشهور است به کوه مادر و دختر، اسم همان امامزاده است. چشمه ای که به قدر دو سنگ آب دارد، از دامنه کوه جنب مقبره جاری است و اغلب املاک گندمان از این چشمه جاری مشروب می شود .» عده ای بر این اعتقادند که این اثر تاریخی، آرامگاه دو زن است و برخی نیز مدعی هستند تنها یک نظرگاه است و کسی در این محل دفن نشده است.
هر چند در باب این مکان تاریخی هیچ سند و مدرک و یا سنگ نوشته ای وجود ندارد اما عوام بر این باورند که مادر و دختری از خاندان امامت در روزگار عباسیان به این منطقه آمده و بر اثر سرمازدگی از دنیا رفته و در این محل دفن شده اند و با احداث حرم و رواق و گنبد بسیار کوچک به زیارتگاهی تقریبا زنانه مبدل گشته است. در مدخل ورودی بقعه معروف به گذرگاه امامان، سنگی سیاه که جای پای انسانی بر آن حک شده وجود دارد، که ظاهرا عقیده گندمانی ها بر این استوار است که متعلق به امام هشتم شیعیان علیه السام بوده و هر کس به آن توهین کند، دچار عذاب الهی شده و مادر و دختر او را سنگ می کنند.