جاذبه زیبای سرخه دیزه

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

«سرخه دیزه» از توابع شهرستان دالاهو و از جاهای دیدنی کرند غرب در فاصله 25 کیلومتری شهر سرپل ذهاب، 30 کیلومتری کرند غرب و 125 کیلومتری کرمانشاه قرار دارد.

منطقه سرخه دیزه دارای یکی از زیباترین دره‌های استان کرمانشاه است که پوشیده از درختان بلوط، ارجن و ون است که در فصول مختلف سال به ویژه بهار و تابستان از زیبایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است.

این دره تفریحی توریستی همراه با آثار تاریخی مربوط به دوران ساسانیان می تواند یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری استان کرمانشاه باشد .

سرخه دیزه نام منطقه ای است که یکی از 14 روستای هدف گردشگری استان کرمانشاه با نام روستای سرخه دیزه را دل خود جای داده است.

 این روستا از شمال به کوه بانه ریزه، از غرب به کوه نوار و از جنوب غرب به کوه گورجو محدود می‏شود، ارتفاع روستای سرخه دیزه از سطح دریا 1190 متر است و اقلیمی معتدل و خشک دارد. آب و هوای سرخه دیزه در بهار و تابستان معتدل و در زمستان‏ها سرد و خشک است و با توجه به اینکه در حال حاضر در اواخر فصل تابستان به سر می بریم، یقینا آب و هوای مطبوع و دل انگیزی برای گردشگران و سمافرین تابستانی خواهد داشت.

سرخه دیزه

مردم روستای سرخه دیزه به زبان کردی و با لهجه گورانی سخن می‏گویند و مسلمان هستند. درآمد اکثر مردم این روستا از فعالیت‏های زراعی، دامداری و باغداری تأمین می‏شود و عمده محصولات زراعی روستای سرخه دیزه؛ گندم، جو و نخود است.

باغداری نیز در این روستا به دلیل اقلیم معتدل، خاک مرغوب و آب فراوان رونق دارد و انواع میوه‏ها مانند گردو، بادام و انگور در آن به عمل می‏آید، همچنین مراتع سرسبز و حاصلخیز، شرایط مطلوبی را برای فعالیت‏های دامداری فراهم کرده و تولید انواع لبنیات مانند شیر، ماست، پنیر و روغن حیوانی را امکان‏پذیر ساخته است. بخشی از مردم روستای سرخه دیزه نیز به فعالیت‏های خدماتی و تولید صنایع دستی اشتغال دارند.

در کنار روستای هدف گردشگری سرخه دیزه، قلعه ای تاریخی مربوط به دوران ساسانیان وجود دارد که بیانگر قدمت طولانی این منطقه از استان کرمانشاه است.

سرخه دیزه

 بنا به روایت احمد ابن ابی یعقوبی مولف کتاب البلدان دوران اسلامی، این قلعه مرج القلعه نامیده شده که به وسیله لاشه سنگ، ملات گچ و آجر ساخته شده است.

یکی از دیوارهای این قلعه که نسبتاً سالم است دارای طولی در حدود 70/5 متر است. تعداد زیادی از خانه های روستای سرخه دیزه بر روی بقایای این قلعه ساخته شده است. در سده های نخستین اسلامی این منطقه به علت موقعیت طبیعی آن به وسیله جنگل ها محصور بود، «مرجع القلعه» نام داشت. «یعقوبی» مورخ و جغرافی دان معروف اسلامی، مرج القلعه را ستورگاه خلفا معرفی کرده است.

قلعه مریم یا شکربانو در سرچشمه رودخانه قره بلاغ در ارتفاع یک صدمتری قرار دارد. این بنا با لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده است. مردم محل بر این باورند که این قلعه را خسرو پرویز برای شکربانو همسر خود ساخته است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید