بنر هدر

جاذبه های تاریخی و گردشگری حمیدیه

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

حمیدیه یکی از شهرستان‌های استان خوزستان است. این شهر در بخش حمیدیه شهرستان اهواز قرار گرفته و در سال ۱۳۸۵، تعداد ۲۲٫۰۰۱ نفر جمعیت داشته‌است. شهرستان حمیدیه از بی نظیر جاهایی است که در آن جا می توان شن های کویر، آب های رودخانه و درختان جنگل را در کنار هم مشاهده نمود .و همچنین چینش زیبای تپه های شنی و وجود غدیرهای آب و گونه های زیبای گیاهی و پرندگان محلی جلوه های زیبایی را به دیدگان می بخشد.همچنین از لحاظ آثار باستانی شهرستان حمیدیه دارای آثار باستانی بسیار زیادی است که نیازمند کاوش، مراقبت و حفاظت شدیدی هستند.

جاذبه های تاریخی حمیدیه

کوشک حمیدیه

کوشک حمیدیه مربوط به اواخر دوره قاجار -اوایل دوره پهلوی است و در حمیدیه از توابع خوزستان، کوشک حمیدیه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۹۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا همچون دیگر بناهای ثبت شده بارها مورد تعرض توسط شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور و شهرداری حمیدیه قرار گرفته‌است.گفته می‌شود غانم سواری اولین کسی است که میراث باستانی این شهر را معرفی کرد و در زمینه جلوگیری از تخریب آثار باستانی شهر حمیدیه فعالیت کرده‌است. سال ۱۳۸۴ خسارات وارد شده به کوشک حمیدیه نزدیک به ۶۰ درصد برآورد شده بود.

جاذبه های تاریخی و گردشگری حمیدیه

کوشک حمیدیه به مساحت ۶ هکتار در چهار ساختمان در کنار رودخانه کرخه قرار گرفته‌است و در دوران جنگ تحمیلی محل استقرار تیپ الحدید، سپاه پاسداران و سپاه حمیدیه و گردان امام علی بوده‌است.

تعرض به بنای قصر حمیدیه

سال ۱۳۸۴ خسارات وارد شده به قصر حمیدیه نزدیک به ۶۰ درصد برآورد شده بود.برای چندین بار بیل‌های میکانیکی شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور به این بنای ثبت شده تعرض کرده‌اند. گفته می‌شود از زمان واگذاری این بنا به شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور وابسته به سازمان آب و برق خوزستان، روز به روز بر شدت تخریب آن بنا افزوده می‌شود.
دوستداران میراث فرهنگی می‌گویند که به رغم همه توافقات ۱۲ ماده‌ای در خصوص چگونگی سرنوشت قصر تاریخی حمیدیه، فی مابین شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور وابسته به سازمان آب و برق و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان در اوایل دهه ۸۰ شمسی، تنها یک ماده از آن توافقنامه به اجرا درآمده است.

تخریب بخشهایی از بنای کوشک

در سال ۱۳۸۴ مدیر کل وقت میراث فرهنگی خوزستان با اشاره به مشکلات متعدد کوشک به دلیل دخل و تصرف در عرصه و حریم اثر، تخریب سقف به‌طور کامل که منجر به ریزش سقف زیر زمین شد، تفکیک حریم، تخریب دیوارها و ستون‌های بنا و همچنین استفاده از مصالح ناهمگون در بنا، طی نامه‌ای رسمی پیشنهاد می‌دهد که به منظور گسترش فعالیت‌های باستان‌شناسی در غرب خوزستان که نیازمند مکانی با شرایط اثر ملی کوشک حمیدیه است، این بنا به سازمان میراث فرهنگی کشور منتقل شود.

همچنین در سال ۱۳۷۸ نیز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی احداث کتابخانه عمومی در اثر ملی یاد شده را پیشنهاد کرد که ظاهراً با توافق سازمان آب و برق خوزستان به انعقاد توافقنامه‌ای میان شورای شهر حمیدیه، میراث فرهنگی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان منجر شد و موضوع از طریق فرمانداری اهواز مورد پیگیری قرار گرفت اما بی‌نتیجه ماند.

تخریب توسط شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور

شرکت بهره‌برداری کرخه و شاوور در سال ۱۳۸۰ بدون رعایت اصول علمی مرمت بناهای تاریخی اقدام به آواربرداری و تخریب سقف اثر ملی کوشک حمیدیه کرد که منجر به باز شدن پرونده‌ای قضایی در این زمینه شد.[۴] همچنین به گفته دوسداران میراث فرهنگی حمیدیه، طبق مادهٔ ۵۵۸ تا ۵۶۹ قانون مجازات اسلامی، سازمان آب و برق خوزستان با نقض مادهٔ ۵۶۶، تاکنون سه خانوار از کارکنان خود را در آن محل اسکان داده که این امر نشانگر سوءنیت به انهدام کامل اثر تاریخی کوشک حمیدیه است

جاذبه های تاریخی و گردشگری حمیدیه

افرادی شبانه با اره‌های برقی برخی درختان اطراف محوطه کوشک حمیدیه را قطع کردند و محوطه باستانی را مورد تعرض قرار دادند. گفته می‌شود این اقدام توسط شهرداری شهر حمیدیه انجام شده که مورد اعتراض بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی حمیدیه و استان قرار گرفته‌است. شهرداری حمیدیه پیش از این نیز اقدام به صدور پروانه ساخت و ساز در محوطهٔ تاریخی حمیدیه کرده بود.

زیاتگاه سيد محسن

يكی از اماكن ديدنی حميديه زيارتگاهی است كه به \’سيد محسن\’ مشهور است. مردم منطقه به اين مكان ارادت خاصی دارند و سالانه نذورات بسياری را تقديم می كنند.
سيد محسن يكی از شخصيت های برجسته علمی و ادبی و شيعی است كه در روستای سيد عباس در حميديه به خاك سپرده شده است. او در واقع يكی از حاكمان دوران مشعشعيان بوده كه قبل از صفويان به همگن سازی مذهبی در مناطق تحت نفوذش پرداخته است. قلمرو او را تا بغداد، بندرعباس، حسا و قطيف عربستان گسترش برشمرده اند.
گفته می شود \’سلطان محسن\’ يا \’سيد محسن\’ نخستين كسی بوده كه بناهای شهر حويزه را كه پيش از اين از \’نی\’ ساخته می شدند، از آجر و خشت ساخته و قلعه ای به نام \’المدينه\’ بنا نهاده بود.

گلستان های ناشناخته

شهرستان حميديه از ديرباز حاصلخيز بوده و وجود نهرها و رودخانه كرخه آن را متمايز و به يكی از قطب های كشاورزی تبديل كرده است. سبزيجات، گندم و برنج بيشتر محصولات اين شهرستان را به خود اختصاص می دهند. حميديه تنها شهرستانی در جنوب و غرب خوزستان است كه در آن گل كشت می شود. اگر چه وسعت گلستان های حميديه نسبت به سال های گذشته بسيار كاهش يافته است. اكنون 6 هكتار از اراضی حميديه زير كشت گل های شب بو، زنبق، هميشه بهار، جعفری، نرگس و آفتابگردان می رود.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید