دَرود یکی از شهرهای زیبا و تاریخی استان خراسان رضوی است که در ۱۰۰ کیلومتری مشهد قرار دارد. درود در دامنه جنوبی رشتهکوههای بینالود قرار گرفتهاست که این رشته کوه حائل این شهر با شهرستان طرقبه شاندیز و مشهد میباشد.
وجه تسمیه
این شهر « ده رود » بوده که شاید به علت جاری بودن چشمه سارهای متعدد که از دامنه جبال بینالود به طرف این شهر سرازیر شده به آن نسبت داده شده است و نیز به معنی محلی است که در داخل یا کنار و یا فراخنای رودخانه قرار گرفته است.
املای درست نام این شهر (دررود) است که اغلب به اشتباه درّود و با گذاشتن تشدید روی حرف (ر) نگاشته می شود و خیلی ها ان را با نام دورود که نام شهری در استان لرستان است اشتباه می گیرند البته نام شهر دورود را هم خیلی ها اشتباهی دُرود می نویسند که بایاید مد نظر مردم و مسولین هر دو شهر باشد- دررود و دورود نه درود.
جمعیت
شهر دررود در سال 1344 به شهر تبدیل شده است. در سال 1355 حدود 5779 نفر جمعیت داشته است . این جمعیت در سال 1365 به 6473 نفر افزایش یافته و در سال 1375 جمعیت آن به 6029 نفر کاهش یافته است. در سرشماری رسمی مرکز امار ایران در سال 1385 جمعیت شهر دررود با ادامه پدیده مهاجرت و کاهش جمعیت برابر با 4979 نفر بوده است. جمعیت این سال در قالب 1431 خانوار و شامل 2331 نفر مرد و 2648 نفر زن بوده است.
توان های شهری
در روزهای تعطیل دررود پذیرای مسافران و خانوادههایی از شهرهای بزرگ همجوار (مشهد و نیشابور) است که برای گذران وقت در دامن طبیعت به این منطقه خوش آب و هوا پناه آوردهاند.
آب و هوای دررود تابع آب و هوای عمومی منطقه بینالود میباشد. تابستانها متعادل و زمستانها سرد و مرطوب میباشد. میزان بارش باران و برف به مقدار قابل توجهی بیشتر از نیشابور و مشهد و حدود 350 میلیمترمیباشد. به غیر از منطقهای که رود دررود از آن میگذرد و نیز مناطق زیر کشت دررود عموماً پوشش گیاهی کمی دارد.
محصولات عمده این شهر (بیشتر مصرف داخلی) عبارتاند از: سیب و انگور ،آلو سیاه و گردو و بادام ، آلبالو و گیلاس، گندم و جو، زرشک و ریواس و غیره.
مناطق مختلف درود عبارتاند از: شهر (شامل بالاده و میانده و پایینده)، مهمانسرا، نرم پا (محل عبور رودخانه درود)، استمن، سماق زار ، حوض شیطان، قدرتآباد، جعفرآباد و غیره.
شغل بیشتر مردم درود قالی بافی و کشاورزی و دامداری است. در سالهای اخیر مهاجرت بی رویه جوانان دررود به شهر مشهد رونق کشاورزی دررود را کم کردهاست.
گردشگـری
از جاذبه های گردشگری درود می توان به آبشار زیبای آن ، مهمانسرای دررود ، رودخانه دررود و جاده کوهستانی دررود – جاغرق و منطقه سرسبز و مصفای همت آباد و سد خاکی آن اشاره کرد. ارتفاعات نرم پا نیز در فصل بهار پوشیده از ریواس است و زیبایی خاصی دارد.
کوه سماقزار دررود پوشیده از درختچه های سماق است که بصورت طبیعی روییدهاند. این کوه همیشه سرسبز میباشد.
در نظرر گرفتن بزرگراه ولایت که نیشابور به مشهد را از طریق شهر دررود به هم متصل می کند و فاصله این دو شهر را از 115 کیلومتر فعلی به 60 کیلومتر کاهش می دهد می تواند نقش مهمی در رونق تجاری و اقتصادی و گردشگری شهر دررود داشته باشد. این شهر در حال حاضر حالت بن بست ارتباطی دارد و یک راه آسفالته درجه دو به طول 6 کیلومتر آن را به شهر قدمگاه متصل می کند . همچنین راه آسفالته درجه دوی دیگر ی هم شهر دررود را به جاده قدیم نیشابور- مشهد (تقاطع روستاهای حاجی آباد و کاریزنو) متصل میکند.
درود قطب ورزش کوهنوردی استان
ورزش کوهنوردی بدون تردید در صدر رشتههای مفرح و کم هزینه دسته جمعی قرار دارد. این دو ویژگی در کنار طبیعت زیبای درود و کوههای سر به فلک کشیده رشتهکوه بینالود دلیل خوبی است تا جمع زیادی از ورزشکاران و کوهنوردان به این منطقه سرازیر شده و از این نعمت خدادادی بهرهمند شوند. عطر پونه و اسوطوخودوس مسیر رودخانه نرمپا به همراه کوههای مملو از گون کوهی، زرشک و ریواس و ملر چیزی نیست که بشود به آسانی از کنار آن گذشت.
از همه اینها که بگذریم قله زیبای فلسکه که در کنار بینالود و شیرباد از قلههای مرتفع رشتهکوه بینالود است چون مادری مهربان دامن خود را در این مسیر پهن کرده و همه را به این میهمانی پورشور فرا میخواند. اگر تصمیم به این سفر پر رمز و راز گرفتید کافی است که سپیدهدمان در خنکای صبح از آبشار درود دل به کوه بسپارید، و آنگاه که خورشید بر بلندای آسمان نقش بست نماز عشق را بر قله سربه فلک کشیده فلسکه بخوانید و عصرگاهان در بارگاه شاه توس علی ابن موسی الرضا سر بر آستان بندگی بسایید.
جاهای دیدنی درود
آبشار درود
دررود (درود ) از جمله شهرهای اطراف نيشابور است که با دارا بودن دو آبشار زيبا، از گردشگران پذيرايی می کند. آبشار اول درود با محيطی سنگفرش شده و زيبا در نزديکی مهمانسرا قرار دارد اما با عبور از جاده خاکی در کمتر از 5 دقيقه به آبشار بلند و مرتفع دررود می رسيد که چشم هر بيننده ای را خيره می کند.
مهمانسرای زیبای درود
مهمانسرای زیبای درود؛ یکی از بهترین مهمانسراهاست که در عین زیبایی جایی تمیز و دلچسبی است.
درخت چنار ۷۵۰ ساله درود
همان طور که اشاره شد درختان کهنسال زیادی در درود و نیشابور وجود دارد که این درخت یکی از آنها است.
قله فلسکه سماقزار
این قله در واقع کوهی است در قسمت شرقی درود که از درختچههای سماق پوشیده شده است.
نرم پا
نرم پا دره ای زیبا و با رودخانه چشم نواز در بین کوههای درود است.