سَرابله شهری در استان ایلام است. این شهر مرکز شهرستان چرداول است و در بخش مرکزی این شهرستان جای گرفتهاست. سرابله یکی از پرجمعیتترین شهرهای استان ایلام است.عمده کار مردم این شهر کشاورزی است و بیشترین کشاورزی آنان را کشت گندم، جو، نخود، عدس و کشت برنج تشکیل میدهد. برنج سرابله به نام برنج عنبربو (خوشبو) معروف است. زبان ساکنین سرابله کردی جنوبی (کلهری) است.
وجه تسمیه سرابله
واژه «سرابله» از سراب له تشکیل شده که پسوند له از واژه کردی وله به معنای تلالو نشات گرفته و معنای این ترکیب آبی که تلالو دارد میباشد. این واژه که در زبان کردی به صورت (سهراوله، Serawle) تلفظ میشود در مرکز شهر قرار گرفته و اکنون این سراب به یک مجتمع تفریحی تبدیل شده که باعث زیبای شهر سرابله شده. اسم محلی سرابله (سراوله) میتواند ریشهای دیگر هم داشته باشد، (سراو) به معنی سراب و (له) که علاوه بر توضیح متن بالا میتواند ریشه دیگری هم داشته باشد، مثلاً:(له) احتمالاً ابتدا (لا: به معنی، کنار) بوده و در گذر زمان مانند خیلی از کلمات دیگر دچار تغییرات شدهاست. سراب\’له بر گرفته از حاصل اسم مصدر چشمهسرابی (سراب_سراو) است، که در کوهپایه برندک کوهی با نام (لنه) که حرف (.. ن..) اسم لنه با استفاده از تصغیر و اسم مصدر خورده شده (له) و در آخر این ویرایش زبانی حاصل شده، در واقع مالکیت یا همان تعلق داشتن سراب به برندکیست که (لنه) نام دارد، و همین شناساندن سراب با کوه برندک لنه را نشان میدهد، و در پایان موجب نامگذاری سراب له (سرابله) به این نام شدهاست.
جاهای دیدنی سرابله
آتشکده موشکان
آتشکده موشکان در فاصله ۳ کیلومتری شهر سرابله قرار دارد که مربوط به دوران ساسانیان است. این آتشکده از ملات ساروج و سنگ ساخته شده است که در طول زمان بر اثر حوادث مختلف تخریب گردیده است که در سال ۱۳۸۲ زیرزمین آتشکده مذکور توسط اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان با طاق های قوسی شکل بازسازی گردیده است.
دریاچه سرابله
سرابله شهری است در استان ایلام که در زبان کردی به صورت (سهراوله، Serawle) تلفظ میشود به معنی سراب و در مرکز شهر قرار گرفته و اکنون این سراب به یک مجتمع تفریحی تبدیل شده که باعث زیبای شهر سرابله شده است.
امامزاده قاسم(ع)
بقعه متبرکه امام زاده قاسم (ع) در یک کیلومتری جنوب شرقی شهر سرابله در شهرستان شیروان چرداول بر روی تپه ای بلند واقع شده است.
این امام زاده دارای کرامات فراوانی بوده و مردم سراسر این استان به ویژه شهرستان شیروان چرداول ارادت خاصی به این امام زاده بزرگوار دارند.
آبشار گچان
آبشار گچان که یکی از جاذبه های گردشگری و جلوه های زیبای طبیعت در شهرستان ایلام می باشد، همواره بازدیدکنندگان بسیاری را به سمت خود می کشاند.این آبشار در شمال شرقی شهر ایلام و ابتدای جاده ایلام به سرابله (شیروان و چرداول) و بعد از عبور از تونلبزرگ این مسیر در۱۵ کیلومتری شهرستان ایلام واقع است.
در این منطقه که کوه های زیبا و معظم مانشت و قلارنگ به همراه گچان گویی به هم رسیده اند منظره بسیار زیبایی را ایجاد کرده است و در میان این دره چشمه ای پر آب جاری است که آبشار زیبای گچان را تشکیل می دهد و آب گوارای این چشمه به مصرفاهالی روستاهای مجاور و آبیاری باغات میوه می رسد.
این محل پوشیده از درختان زیبای گردو بوده و همه ساله پذیرای اردوهای علمی و تفریحی است و به دلیل دسترسی تقریبا راحت آن در فصول بهار، تابستان و پاییز و حتی زمستان پذیرای خیل عظیم دوستداران و علاقه مندان به طبیعت است.
روستای زنجیره
روستای زنجیره علیا از توابع بخش مرکزی شهرستان شیروان و چرداول، در 8 کیلومتری شمال شهر سرابله و 40 کیلومتری مرکز استان (ایلام) قرار دارد.زنجیره علیا از روستاهای کوهپایهای است که از سطح دریا 1080 متر ارتفاع دارد. این روستا آب و هوای معتدل کوهستانی دارد.روستای زنجیره علیا یکی از روستاهای قدیمی استان ایلام است و تنگ باستانی زنجیره و امامزاده پیرحسین از آثار و یادمانهای تاریخی و مذهبی آن به شمار میروند.
روستای تنگ قیر
تنگ قیر یکی از مکان های بسیار زیبا و خوش آب و هوای شهرستان چرداول می باشد که در ایام تابستان به محلی برای گذران اوقاتی شاد و خوش برای گردشگران و مهمانان استانی و خارج استان تبدیل شده است . آب و هوای روستای کوهستانی تنگ قیر، در فصول بهار و تابستان معتدل و مطبوع و در فصل زمستان سرد و خشک است و گذر رودخانه تنگ قیر از داخل روستا، بر طراوت و زیبایی طبیعی محیط روستا میافزاید.
روستای تنگ قیر در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر سرابله در شهرستان چرداول و در ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام قرار دارد و دارای آب و هوای دره ای و معتدل خشک است.
در تنگ قیر، قبرهای باستانی متعددی وجود دارد که قدمت آنها به هزاره ی اول قبل از میلاد میرسد،. این منطقه از حیث تاریخی با ارزش قلمداد میشود .
جاده سرابله -سنگ سفید-حمیل از داخل این تنگ میگذرد و به تنگ منصوری و شهرستان حمیل منتهی میگردد،علاوه بر طبیعت زیبای منطقه آثار باستانی متعلق به دوره اشکانیان در این منطقه کشف شده است،از آن جمله قبرستان و محوطه تنگ قیر مربوط به دوره اشکانیان است که در روستای سنگ سفید واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۹۸۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.