جاذبه های گردشگری قدمگاه ، دیدنی های قدمگاه

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

قَدَمْگاه شهری است در استان خراسان رضوی در شرق نیشابور. این شهر در بخش زبرخان شهرستان نیشابور قرار دارد.

بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳٬۰۱۰ نفر (در ۸۹۴ خانوار) بوده‌است.

وجه تسمیه قدمگاه

وجه تسمیه قدمگاه، با توجه به سنگی سیاه است که جای دو پا بر روی آن نقش بسته‌است و با نام قدمگاه امام رضا معروف گردیده‌است. می‌گویند سال ۲۰۰ ه‍.ق امام رضا که از مدینه عازم مرو بوده، در این محل توقف کرد و چون خواست با خاک تیمم کند، آبی جاری پدید آمد.

قدمگاه

بنای کنونی قدمگاه، متعلق به سده یازدهم هجری قمری است که به دستور شاه عباس صفوی با گنبد فیروزه‌ای رنگ در دو طبقه و به شکل هشت‌گوش ساخته شده است.

مهم‌ترین جاذبه مذهبی نیشابور برای گردشگران، «قدمگاه رضوی» است که در 24 کیلومتری شرق نیشابور و در مسیر جاده نیشابور به مشهد قرار گرفته است. البته جذابیت قدمگاه منحصر به تقدس مذهبی‌اش نیست، بلکه اساساً در جایی سرسبز و خوش آب و هوا و در میان باغی بزرگ با درختان کهنسال قرار گرفته و از این گذشته بقعه قدمگاه خود یک مکان تاریخی حائز اهمیت است.

بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که در بازدید از نیشابور، قدمگاه را از یاد نبرید؛ به ویژه که در مسیر نیشابور به مشهد قرار دارد و بیشتر مسافران جاده‌ای به طور معمول از برابر آن عبور می‌کنند.

یادگار سفر امام رضا(ع)

قدمگاه در واقع بزرگ‌ترین یادگار سفر امام رضا(ع) به شهر نیشابور است. در اینجا چشمه آبی وجود دارد که برابر روایات مذهبی به اراده آن حضرت از زمین جوشیده و آب آن فوق‌العاده گوارا است. همچنین سنگ سیاه رنگی با عرض تقریبا 53 سانتی‌متر بر دیوار نصب شده که جای فرورفتگی دو پا در آن به چشم می‌خورد.

قدمگاه

جایگاه تاریخی قدمگاه

اهمیت تاریخی و مذهبی قدمگاه البته بسیار فراتر از وجود چشمه و سنگ یاد شده است. امام هشتم(ع) هنگامی که از مدینه به سوی مرو در حرکت بودند، در نیشابور که از آبادترین و پرجمعیت‌ترین شهرهای خراسان بود، توقف کردند و با توجه به حضور گسترده شیعیان در خراسان و نیشابور، مورد استقبال گروه زیادی از مردم قرار گرفتند که تعداد آنها را تا یکصد هزار نفر برشمرده‌اند.

دیدنی های قدمگاه

باغ قدمگاه

این باغ در دامنه جنوبی کوهستان «بینالود» در میان کاسه‌ای که از پیوستن دو تپه به وجود آمده و رو به دشت نیشابور قرار گرفته‌است. باغ قدمگاه، از سمت جنوب توسط خیابانی شمالی – جنوبی به جاده نیشابور – مشهد اتصال می‌یابد. از نیشابور حدود ۲۴ کیلومتر و از مشهد حدود ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارد. این مکان، به عنوان جایگاهی مقدس از سابقه طولانی برخوردار است و منشأ آن به دوران پیش از اسلام بازمی‌گردد. گر چه عملکرد آغازین این مکان هنوز مشخص نشده‌است. این باغ را زمانی منسوب به شاهپور کسری و سپس امام رضا دانسته‌اند.

قدمگاه

آبشار دررود

از جمله آبشار های شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی می توان آبشار دررود نیشابور را نام برد. شهر دررود در 6 کیلومتری شرق شهر قدمگاه مرکز شهرستان زبرخان در استان خراسان رضوی قرار دارد. از جاذبه های گردشگری  و بسیار دیدنی شهر درود می توان به آبشار زیبای آن اشاره کرد. ارتفاعات نرم پا در اطراف دورود نیز که در فصل بهار پوشیده از ریواس است نیز به زیبایی این منطقه کوهستانی افزوده است. کوه همیشه سرسبز سماقزار دررود که پوشیده از درختچه های سماق است به زیبایی این منطقع افزوده است. این درخچه ها بصورت خودرو روییده‌اند.

آب و هوای دررود تابع آب و هوای عمومی منطقه بینالود است. میزان بارش باران و برف در این منطقه از خراسان رضوی به مقدار قابل توجهی است به طوریکه دارای زمستان‌ها سرد و مرطوب، و تابستان‌های آن متعادل می‌باشد. مناطق زیر کشت دررود عموماً پوشش گیاهی کمی دارد؛ به جز قسمت هایی که رود دررود از آن می‌گذرد.

قدمگاه

از دیگر بخش های گردشگری این منطقه کوهستانی و سرسبز خراسان می توان شهرهایی چون مهمانسرا، نرم پا، سماق زار، قدرت آباد، حوض شیطان، استمن و … را نام برد که به دلیل طبیعت زیبایی که دارند همواره مورد توجه گردشگران قرار می گیرند.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید