مَروست شهری است در بخش مروست استان یزد ایران. بخش مروست از غرب با شهرستان بوانات استان فارس و از شرق به روستای خبر استان کرمان و از جنوب به بخش هرات استان یزد همسایه است.
مجموعه بناهای تاریخی مرکزی مروست نقطه دیدنی تاریخ این شهر است. این مجموعه عبارت است از: مسجد شاه حسین مروست، متعلق به دوران قاجاریه (که در فهرست آثار ملی ثبت شدهاست)، مسجد حاجی قاسم، گنبدی، قلعه تاریخی مروست، مسجد جامع، بقعه شیخ عبدالله، بقعه شیخ بهاالدین و کاروانسرای شعبه.
محصولات کشاورزی این منطقه عبارتند از:گندم، جو، ذرت، انگور، پسته و انار این شهر مهمترین قطب کشاورزی استان یزد و یکی از مناطق اصلی تولید انگور در ایران میباشد.
جاهای دیدنی مروست
قلعه مروست
قلعه تاريخی مروست كه از لحاظ موقعيت مكانی در وسط شهر مروست قرار گرفته در تاريخ ديماه 78 به شماره 2545 در فهرست آثار ملی ايران به ثبت رسيده است.
اين قلعه با ساختاری از مصالح خشت و گل و به كارگيری آجر در سر در آن بر بالای بلندی و مشرف به شهر مروست قرار دارد .
اين قلعه دارای سه برج مدور در سه گوشه آن است در قسمت ضلع جنوب شرقی قلعه بجای برج، سر در ورودی قلعه قرار گرفته است .
سر در قلعه در دو طبقه بنا شده است كه سقف طبقه اول كلا فرو ريخته است و فقط پايههای آن بجا مانده است .
قرار گرفتن بر بلندی و اشراف آن به شهر و جاذبه و نمای آن از دوردست و به هنگام ورود به مروست از خصوصيات بارز اين بنا محسوب می شود .
برج علی آباد
برج علی آباد در واقع بخش به جا مانده قلعه علی آباد می باشد که تزیینات گچی پیش بخاری و طاقچه های فضای جنب برج به خوبی مشخص است. این برج تاریخی مربوط به دوره افشاریه و زندیه می باشد و در سال ۱۳۸۷ با شماره ثبتی ۲۳۱۵۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
این برج در شهرستان خاتم، بخش مروست، دهستان هرابرجان، روستای هرابرجان واقع شده است .
بقعه شیخ عبدالله
بقعه شیخ عبدالله مروست كه به شماره 2769 در ليست آثار ملی كشور ثبت شده است، از بناهای تاریخی فاخر دوره صفویه در شهرستان خاتم محسوب میشود.
بقعه شیخ عبدالله، ظاهراً از آثار عصر صفوی است و محلی خانقاهمانند بوده كه بعدها به مزار تبدیل و بقعه و غرفات دیگری بدان ضمیمه و الحاق شده است. این بنا از جمله بناهای چند فضایی است که فضای اصلی آن یک فضای چهار صفه یا فضای مرکزی با گنبد کاربندی است و برای رسیدن به این فضا باید از یک فضای چهار صفه دیگر عبور كرد که پوشش فضای مرکزی این چهار صفه نیز از نوع گنبد کاربندی است و ورودیهای اصلی به بنا نیز از دو فضای شمالی و شرقی این چهار صفه امکانپذیر است.صفههای کنار چهار صفه ورودی دارای پستوهایی نیز هست.فضای چهار صفه دوم که اصلیترین فضای این مجموعه محسوب میشود، از ارزش معماری بیشتری نسبت به فضای پیشین برخوردار است.
این فضا دارای پوشش گنبدی از نوع سازه کاربندی است و از طریق روزنههای بالای گنبد و نیز روزنی در جنوب شرقی خود نورگیری مناسبی دارد و در صفه جنوبی آن محرابی ایجاد شده است.
بر بالای این محراب نقش بسیار زیبا به اندازه 111×140 سانتیمتر وجود دارد که مجلس جنگ و شکار کردن شیر و به امضای “العبد الفقیر قنبر علی” است و نقش آن به اسلوب و کار عصر صفوی است و شکل و لباس مردی که شیر شکار میکند همانند آثار آن دوره است.
اقامتگاه بومگردی چهارفصل مروست
این اقامتگاه بوم گردی در شهرستان خاتم و در شهر مروست قرار دارد.
ظرفیت پذیرش : ۲۵ الی ۳۰ نفر تعداد اتاق : ۷ عدد تعداد تخت خواب : ۶ عدد سرویس کف حواب : ۲۴ نفر موقعیت : مروست
توضیح مهم : سرویس های بهداشتی و حمام بیرون از اتاقها قرار دارد
نشانی : استان یزد شهرستان خاتم شهر مروست خیابان ارگ جنب مسجد جامع