جاذبه گردشگری گودین تپه

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

گودین تپه یکی از با ارزش‌ترین سایت‌های باستان‌شناسی و یکی از جاذبه های گردشگری شهرکنگاور است که در استان کرمانشاه قرار دارد.

گودین تپه استقراری پیش از تاریخ در غرب ایران است. در گودین تپه ۷ دوره تاریخی مشخص شده که از هزاره ششم پیش از میلاد تا دوره مادها طبقه بندی شده است. این سایت باستانی در ساحل جنوبی شاخه شمال شرقی رودخانه گاماسیاب، در شمال دره کنگاور، کنار شمالی روستای گودین قرار دارد.

این مکان در سال ۱۹۶۱ کشف و در ۱۹۶۵ و دهه ۷۰ میلادی توسط یک هیئت تحقیقاتی آمریکایی به ریاست کایلر یانگ مورد کاوش قرار گرفت.

اهمیت سایت به خاطر تسلط محل بر تجارت سنگهای لاجورد بین بدخشان در افغانستان و دشت‌های میانرودان بود.در این محل آثار مشخص معماری به دست نیامده ،ولی مشخص شده است دیوارهای خانه‌های آن با روش چینه ساخته می‌شده‌اند. دوره تاریخی این تپه به گفته کایلر یانگ که شامل پنج لایه یا طبقه است، برابر سال‌های حدود 5500 پیش از میلاد تا 500 پیش از میلاد است.

گودین تپه

دوره مادها در طبقه 2 گودین تپه شامل یک دژ نظامی است که احتمالا مخصوص یکی از حاکمان محلی ماد در این منطقه بوده است.

دژ بر روی قلعه قدیمی مربوط به هزاره سوم پیش از میلاد ساخته شده است. دژ قدیمی تر توسط زلزله فرو ریخته و دژ مادی بر روی آن ساخته شده است.

دیوارهای دژ از خشت ساخته شده و دارای برجهای دید‌ه‌بانی است. درون دژ تعدادی اتاق آشپزخانه، آخور، تالار ستوندار و واحدهای دیگر معماری به دست آمده است. درون تالار ستوندار در قسمت شمالی یک آتش دان خشتی وجود داشته و دور تالار سکوهایی برای نشستن ساخته بودند. این تالار ستوندار مقدمه ای بر ساخت تالارهای مشابه نوشیجان و بناهای هخامنشی است. البته خود از تالار ستون دار حسنلو الگو گرفته است.

گودین تپه

این تپه در فاصله یک کیلومتری روستای گودین قرار دارد . روستای گودین شهرت خود را در تاریخ به خاطر این تپه دارد و این تپه نام خود را از روستای گودین گرفته و گودین تپه خوانده می‌شود.ارتفاع این تپه نسبت به زمین‌های مجاور ۳۰متر بلندتر است و مساحتی برابر با ۱۴ تا ۱۵ هکتار را در بر می‌گیرد.

با توجه به طبقه بندی آثار سفالی، سنگی و استخوانی بدست آمده از حفاری‌های گودین تپه می‌توان تاریخ و قدمت استقرار انسان را در آنجا به هفت دوره تقسیم نمود. سفالینه‌های کشف شده از این دوره هم همگی دست ساز بوده و به دو گروه خشن و ظریف تقسیم بندی شده اند .

گودین تپه

سفالینه‌های خشن ذرات شن دارند و شاموتی گیاهی دارند و ضخامت یکسانی نداشته و در درجه حرارت کم پخته شده اند ، در حالی که در سفالینه‌های ظریف شاموت گیاهی با الیافی کوتاه‌تر هستند طوری که به سختی دیده می‌شوند و معمولا در درجه حرارت مناسب پخته شده اند.

ظروف کشف شده از این دوره ظروفی مثل کاسه‌های نیم کره ای، دیگ‌ها،سبو‌ها و ظروف پایه دار هستند. در کاوش‌های اطراف گودین تپه یک نقش برجسته بزرگ آشوری متعلق به سارگون دوم پادشاه آشور به دست آمده که او را درحال استراحت نشان می‌دهد و یک کتیبه در دامن تا خورده او دیده می‌شود .

گودین تپه مانند دیگر آثار باستانی و تاریخی کرمانشاه همواره مورد بازدید باستان شناسان , گردشگران خارجی و داخلی زیادی است.

بهترین فص سفر به گودین تپه کرمانشاه

کرمانشاه یکی از استان های نسبتا سردسیر کشور محسوب می شود. در طول فصل زمستان، دمای هوا در این استان به شدت کاهش می یابد. الی گشت فصل بهار و به خصوص اردیبهشت ماه را برای سفر به استان زیبای کرمانشاه و تماشای زیبایی هایش پیشنهاد می کند. سفر به کرمانشاه در طول فصل تابستان هم در میان گردشگران و طبیعت گردان بسیار رایج است.

مسیر دسترسی به گودین تپه کرمانشاه

گودین تپه در شمال دره کنگاور، شمال شرقی رودخانه گاماسیاب و شمال روستای تاریخی گودین کرمانشاه واقع شده است. به منظور دسترسی به این تپه باستانی، باید از شهر کنگاور وارد جاده همدان شوید و مسیر روستای گودین در شهرستان کنگاور را در پیش بگیرید. در نقشه زیر، می توانید محل قرار گیری روستای گودین در کرمانشاه را مشاهده کنید.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید