دَرَق از شهرهای استان خراسان شمالی است.درق از نظر تقسیمات سیاسی در بخش مرکزی شهرستان گرمه قرار دارد.این شهر پس از گرمه پر جمعیتترین شهر در خراسان شمالی میباشد. شهر درق بهطور همه گیر با توجه به میزان بارندگیهای سالانه وابسته سرزمینهای خشک میباشد و آب و هوای سرد و خشک و نیمه بیابانی دارد. در این منطقه رودخانه همیشگی دیده نمیشود و کشاورزی این سرزمین وابسته به آبیاری با قنات و چاههای عمیق و نیمه عمیق است.
وجه تسمیه
واژه درق به معنی «سخت از هر چیز، قسمت سخت از هر چیزی (اسم) سپری که از پوست گاو یا گاومیش یا کرگدن سازند» و برخی بر این باورند که واژه درق تغییر شکل یافته دَرّه است و به خاطر جایگاه جغرافیایی شهر که در دَرّه واقع شدهاست بدان اطلاق شدهاست. نام درق در متون تاریخی دوره تیموری از جمله در جغرافیای حافظ ابرو به شکل دره آمدهاست. مطلع الشمس در دوره قاجار نیز از همین نام استفاده کردهاست.
صنایع دستی درق
صنایع دستی شهر درق میتوان کلاه کرکی یا کلاه گوشی اشاره کرد که بهترین نوع ان از کرک بز استان کرمان تهیه و بافته میشود؛ که اغلب توسط سالمندان در ایام بیکاری تهیه شده و به فروش میرسد. از این لحاظ به کلاه گوشی معروف شده که لبههای پایین آن طوری بافته میشود که قسمت پیشانی نسبت به لبههای پشتی کوتاهتر بوده و در ایام گرم این قسمت به بالا کشیده شده و در ایام سرد این لبه به سمت پایین کشیده شده به نحوی که قسمت پیشانی به دلیل کوتاه بودن توسط لبههای کلاه پوشانیده نمیشود ولی قسمت گوشها و پس سر به علت بلند بودن لبه پایینی کلاه پوشانیده میشود.
جاذبه های توریستی و تاریخی
قلعه خداوردی درق
این قلعه در دل کوههای برجستان در ۳۰ کیلومتری شهر درق قرار گرفته و گویا در زمانهای خیلی قبل یک دژ نظامی جهت جلوگیری از دشمنان منطقه از میان این کوهها بوده است و شکل و مصالح به کار رفته در ان شبیه قلعه جلال الدین گرمه میباشد و به برادر کوچکتر قلعه جلال الدین معروف شده . و متأسفانه مورد بی مهری دستگاههای مربوطه جهت حفظ و نگهداری از ان قرار گرفته و این میراث گرانبهای شهرستان گرمه در حال نابودی میباشد و در ضمن ازاحداث جاده ای جهت دسترسی توریستها به این قلعه و طبیعت زیبای اطراف ان دریغ شده که خود ضایعه ای بزرگ برای تاریخ شهرستان گرمه محسوب میشود .
مسجد جامع درق
مسجد جامع درق یکی از آثار ارزشمند مذهبی-تاریخی شهرستان گرمه قلمداد میشود که در دوره صفوی احداث شده است. این مسجد کوچک با الگوی معماری سنتی و مصالح خشت و گل ساخته شده و سقف آن با مجموعهای از قوسهای ضربی پوشش یافته است. در وسط بنا چهار ستون درشت چهارگوش وجود دارد که پایههای گنبد بزرگ مرکزی بر روی آنها قرار گرفته است.
نارنج قلعه درق
قلعه ای تاریخی است در جنوب شهر درق در حاشیه کال یزد با دالانهای طویل در زیر زمین که معبر برای دسترسی به اب و غذا و … و مفری امن جهت دور زدن دشمنان در مواقع حمله دشمنان بوده و بعدها به دلایلی خالی از سکنه گردیده و ساکنان به شهر درق کوچ نمودهاند .
تپه تاریخی چارجو درق
تپه ای تاریخی است در جنوب غرب شهر درق که نشان دهنده وجود ابادی قدیمی با همین نام در تاریخ کهن شهر درق میباشد که بنا به دلایلی این ابادی ویران شده و خانه های ان به تلی از خاک بدیل شده و اهالی ساکن در این ابادی به شهر درق کوچ نموده اند و در نزدیکی ان قلعه ای بزرگ به نام فخر آباد قرار دارد و این قلعه هم رو به نابودی میباشد. واین شواهد بیانگر قدمت بالای شهر درق در منطقه میباشد.
سمنو پزان در درق
در آستانه نوروز ایرانی جشنواره سمنو پزان با حضور شماری زیادی از گردشگران و مردم استان خراسان شمالی در شهر درق شهرستان گرمه برگزار شد. سمنو یکی از غذاهای سنتی ایرانی و بویژه سفره هفتسین نوروز است که از گندم جوانه زده به همراه آرد با پخت طولانی درست میشود و بیشتر به عنوان نذری یا در ایام عید نوروزمصرف می شود؛ مردم شهر درق خراسان شمالی از گذشته های دور به پخت سمنو مشهور هستند. این آیین در استان خراسان شمالی به عنوان یک میراث معنوی به ثبت ملی رسیده است.
دوشنبه بازار شهر درق
برپائی روزبازارها و فراهم کردن فضائی برای ارتباط نزديکتر توليدکننده و مشتريان، علاوه بر به صرفه شدن قيمت ها، رضايت فروشندگان را هم در پی دارد. دوشنبه بازار شهر درق، هم با وجود برخی مشکلات، شرايط خوبی را براي خريدار و فروشنده ايجاد کرده است.
حوض انبار بینی – دنباله
شماره ثبت در فهرست آثار ملی : ۲۳۲۵۸ موقعیت: ۱۳ کیلومتری غرب شهر درق، شهرستان گرمه این حوض انبار با لاشه سنگ و ملات گل آهک ساخته شده و از دو بخش ویژه شامل دهلیز ورودی و مخزن آب تشکیل شده که با قوس نیمدایره و گنبد کلاخودی ساده پوشش یافته است. بنای حوض انبار که از جمله سازه های همه گیر سودمنددوره قاجار در منطقه به شمار می رود برای نگهداری آب باران در مسیر یک راه قدیمی ساخته شده و مدتها آب مورد نیاز مسافران و چوپانان محلی را بر اورده می کرده است. چندین نمونه از این حوض انبارها در مسیر راه وجود دارد که امروزه با ورود ابزارهای آمد و شد پیشرفته به عرصه ی زندگی بشر و نابود شدن شدن نظام ارتباطی کاروانی، کاربری ویژه خود را از دست داده اند.
محوطه خواجه سنگ آور
شماره ثبت در فهرست آثار ملی : ۱۹۶۹۵ مساحت : ۶۰۰۰ متر مربع قدمت : این محوطه بقایای یک قلعه خشتی و گِلی است که پلان مستطیلی بوده و با برج و بارو استحکام بخشی شده بود.
بررسی های باستانشناسی نشان میدهد این قلعه طی قرون ۷ – ۸ هجری مسکونی بوده است .