غار درفک در منطقه شکار ممنوع درفک، در شهرستان رودبار استان گیلان واقع شده است. غار برفی درفک که بخشی از منطقه شکار ممنوع درفک است، به عنوان یخچال طبیعی گیلان در سرتاسر سال حتی در گرمترین روزهای سال برف را در خود نگه میدارد و منبع تأمین آب چوپانان منطقه در تابستان است.طول غار ۱۰۰ متر و عرض آن ۴۰ متر است.
غار درفک که از جاهای دیدنی رودبار می باشد، از سمت جنوب به ارتفاعات شهرستان رودبار و از سمت شمال به جنگل های رودخانه سفید رود و رودخانه فیرارود محدود می شود.سپیدرود، دریای خزر و آتشفشان درفک سه پدیده معروف جغرافیایی گیلان است. دهانهی آتشفشان درفک بزرگترین دهانهی آتشفشانی است که در ایران وجود دارد. نام درفک برای گیلانیان به همان اندازه آشنا است که دماوند برای مردمان فلات مرکزی یا سهند و سبلان برای ساکنان آذربایجان. این آتشفشان شگفت انگیز در ۵۰ کیلومتری جنوب وجنوب شرقی رشت واقع شده است و حدود ۲۷۰۵ متر ارتفاع دارد و یکی از قلل مرتفع سلسله جبال البرز است.
درفک دو غار معروف دارد: یکی غار یخی و دیگری غار آهکی به نام نوچاه غار یخی در تمام فصول سال پوشیده از لایه ضخیم یخ است. دهانه غار کوچک ولی شیب آن هولانگیز است. در حقیقت یک صفحهی یخی صیقلی است که حدود ۴۵ درجه تا عمق ۱۲۰ متری ادامه دارد. غار دیگر غار استلاکتیکی نوچاه است که خیالات وهمانگیز مردم منطقه آنها را حیوانات منجمد شده میداند. با کمال تاسف این غار در فاجعهی زمینلرزه ۳۱ خرداد ۱۳۶۹ فرو ریخت و امروزه آثاری از آن به جا نمانده است.
منطقه درفک از سال ۱۳۷۴ از طرف سازمان حفاظت محیط زیست کشور به منطقه شکار ممنوع درفک تبدیل شد.
وسعت این منطقه نزدیک به ۹۹ هکتار است که البته این مناطق دارای پوشش های جنگلی، کوهستانی و مرتعی می باشد همچنین باید به خاطر داشت که حیوانات و گیاهان زیادی در این منطقه زندگی می کنند که مهم ترین گونه های حیوانی منطقه شکار ممنوع درفک شامل سمور، گربه جنگلی، گراز، شغال، خرس قهوه ای، پلنگ، مارال، شوکا و رودک می باشد همچنین گونه گیاهی موجود در این منطقه نیز شامل درختان افرا، صنوبر، تمشک، بلوط، شمشاد، گردو، شیردار، پلت، لرگ و ممرزاست.
از غار درفک به عنوان یخچال طبیعی در فصول گرم سال استفاده می شود، چرا که در تمام ایام سال، حتی در گرم ترین روزهای فصل تابستان برف و یخ را درون خود نگه می دارد از همین رو بسیاری از چوپانان منطقه از این غار برای تامین آب مورد نیاز خود نیز استفاده می کنند.
بدیهی است دهانه غار درفک به نسبت پهناوری می باشد اما این در حالی است ارتفاع دهانه بسیار کم می باشد بنابراین برای ورود به آن نیاز به تجهیزات غار نوردی و یخ نوردی است.
در نزدیکی غار درفک، یک غار آهکی زیبا به نام نوچاه هم وجود داشته است که گویا بر اثر زلزله سال ۶۹ اکثر قسمت های آن از جمله دهانه اش از بین رفته است.
بنا به اظهار نظر بومیان این منطقه در گذشته ای نه چندان دور، مردمان این منطقه در اطراف این غار شمع روشن می کردند. چرا که عقیده داشتند این منطقه محل دفن شدن ۴ امام زاده است.
مردمی که در این منطقه زندگی می کردند، برف و یخ موجود در این غار را درون سطل هایی چوبی به اسم لاوار می ریختند تا آب شوند. سپس از آن به عنوان آب شرب خود و احشامشان و همچنین آب مورد نیاز برای شستشو استفاده می کردند همچنین برخی از افراد بر این باور بودند که آب این یخ ها و برف ها شفا بخش است به همین دلیل این یخ ها را از مسیر های سخت و طولانی به رشت می رساندند و آن را می فروختند.
در شهرستان رودبار گیلان علاوه بر غار درفک، جاذبه های طبیعی و تاریخی دیگری هم وجود دارند که از آن ها می توان به غار دربند رشی، سرو هزار ساله هرزویل، روستای داماش، آبشار کلشتر، آب گرم لویه، روستای انبوه، فیلیده رودبار، امامزاده طاهر رستم آباد، پل خشتی لوشان، رودخانه سپید رود، امام زاده محتشم اسطلخ جان، تپه باستانی مارلیک، آبشار زیبای لونک و هزاران هکتار جنگل ها و مراتع سرسبز را نام برد.
در پایان باید خاطر نشان کرد که بهترین فصل سفر به قله درفک اواسط بهار تا اواخر تابستان است چرا که این منطق در فصول سرد سال پوشیده از برف و یخ می باشد.