معرفی شهر فردوسیه، جاهای دیدنی فردوسیه

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

فِردوسیه یکی از شهرهای استان تهران در ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان شهریار قرار دارد.

فردوسیه شامل روستاهای، خاوه، عبدآباد، عباس‌آباد، فردوس ، یوسف آباد صیرفی، رامین و وسطر می‌باشد که در این میان محله فردوس، خاوه و عبدآباد نسبت به دیگر محلات از قدمت تاریخی برخوردار می‌باشند.

در بین سال‌های ۱۳۷۰ تا۱۳۸۰ فردوس به شهر فردوسیه تغییر نام داد.

از نقاط دیدنی شهر باغ‌های سرسبز و زیبای اطراف شهر می‌باشد؛ و همچنین امامزاده جعفر و امامزاده محسن که در خاوه واقع شده‌است.

معرفی فردوسیه

تاریخچه شهر فردوسیه

بنا به اظهارات معتمدین محل و اعضای شورای اسلامی شهر فردوسیه قدیمی ترین محله شهر، فردوس بوده که هسته اولیه آن درحدود 150 سال پیش شکل گرفته است که گواه این امر بقایای قلعه اربابی بوده که در حدود 150 سال قدمت دارد و در خیابان آیت اله طالقانی فعلی بنا شده است
این در حالی است که بعد از اشباع محله فردوس از سکنه تعدادی از اهالی به محدوده خانه بیرونی که از محلات معروف شهر بوده کوچ کرده و نقطه جدید سکونتی را در شهر بوجود آوردند بنا برا ین محله خانه بیرونی به عنوان دومین مرحله توسعه شهر شکل گرفت .
لازم به ذکر است که محله مذکور (خانه بیرونی) هسته اولیه محله عباس آباد می باشد که در زمان تشکیل حدود 15 خانوار در آن سکونت داشته اند لیکن با گذشت زمان فاصله بین محله فردوس و خانه بیرونی ابتدا توسط بومی ها و بخش عمده آن توسط مهاجرین ساخته شده است
محله عباس آباد که در شرق محله فردوس قرار دارد در حدود سالهای 1345 احداث شده است شکل گیری این محله به این ترتیب بوده که شخصی در مسیر فردوس به عبدآباد مسجدی را بنا می کند که پس از مدتی، عده زیادی از مهاجرین استانهای همدان و زنجان در اطراف مسجد سکونت اختیار میکنند .
بنابراین روستای عباس آباد که در وضع موجود یکی از مهمترین محلات شهر می باشد رشد و توسعه می یابد لیکن نام محله مذکور از نام پسر بانی این محله عباس پوربافرانی یزدی گرفته شده است.
محله محمود آباد نیز از محلات قدیمی شهر است که در وضع موجود در ضلع جنوبی محله فردوس قرار دارد در گذشته تحت مالیکت دو مالک بزرگ به نامهای سید جلال حسینی با 5/2 دانگ ، حسن آقا نفریه 5/2 دانگ و یک دانگ خرده مالک بوده است .
سابقه سکونت در این محله نیز به سالهای اواسط 1330 بر میگردد .
یکی دیگر از محلات شهر فردوسیه محله عبدآبد می باشد که از سال 1338 به بعد احداث شده است ، اکثر ساکنین این محله را مهاجرینی تشکیل می دهند که عمدتاَ بعداز انقلاب به این محله مهاجرت نموده اند .
این در حالی است که بخش شرقی محله عبد آباد در سالهای بعد از 1342 احداث شده و توسعه یافته است . لازم به ذکر است که هسته اولیه محله عبدآباد به نام محله برات آباد معروف بوده که این محله در وضع موجود در محله مذکور در حدود سالهای 1337 توسط شخصی به نام برات احداث شده است و در وضع فعلی اطراف خیابان امام خمینی وخیابان 14 متری شهید فهمیده را در بر می گیرد .
از دیگر محلات شهر فردوسیه محله خاوه که هسته اولیه آن روستای خاوه می باشد . روستای خاوه با توجه به اظهارات اهالی در تیول یکی از شاهزادگان قاجار به نام کاوه بوده که در گذشته آن را ده کاوه می نامیدند لذا به مرور زمان به خاوه تغییر نام یافته است .
محله فردوس که قدیمی ترین محله شهر فردوسیه می باشد و نام شهر نیز از آن گرفته شده در گذشته به نام منوچهری معروف بوده است که ناصرالدین شاه قاجار در گذری که به این مکان داشته است به دلیل سر سبزی و وجود باغات فراوان نام آن را به فردوس تغییر داده است .
بنابراین طبق بررسیهای انجام شده ، روستاهای فوق الذکر که شرح روند رشد و توسعه آنها به طور مختصر بیان گردید هسته اولیه شهر را تشکیل می دهد که در ابتدا جدا از یکدیگر بوده و در کنار معبر اصلی وارتباطی شهر قرار داشته اند لیکن همان طور که بیان گردید بر اساس آثار به جای مانده از گذشته و گفته اهالی ، ابتدا هسته اولیه روستای فردوس شکل گرفته ، شکل به ترتیب هسته های اولیه روستاهای خاوه ، محمود آباد ، عبدآباد و عباس آباد بوجود آمده اند .
این درحالی است که در توسعه مرحله اول گسترش شهر ابتدا در پیرامون هسته های اولیه و به صورت ارگانیک بوده که در مرحله دوم بافت آ؛ن به صورت شطرنجی گسترش یافته است . در حالی که در سالهای اخیر زمینهای خالی و اراضی کشاورزی مورد ساخت و ساز قرار گرفته است .
لازم به ذکر است که ساکنین اولیه فردوسیه عمدتاً از استانهای همدان ، اصفهان ، یزد و فارس بوده اند که به اجبار به این منطقه کوچانده شده اند ، لیکن پس از انقلاب نیز این روند همچنان ادامه داشته ورو به افزایش بوده است .

از جمله اقوام اصيل منطقه فردوس می توان به اقوام نفريه، افشار و بهارلو اشاره کرد که بيش از يک قرن در اين منطقه سکونت دارند. در حال حاظر مردم مناطق استان زنجان و همدان با توجه به کمبود کار در مناطق خود به اين نواحی مهاجرت کرده و بخش اعظم مهاجرين اين منطقه را تشکيل داده‌اند.

حمام قدیمی یوسف آباد صیرفی

روستای یوسف آباد صیرفی در جنوب شهر فردوسیه قرار دارد.در مرکز این روستا و در کنار مسجد روستا یک حمام قدیمی وجود دارد که به صورت متروکه رها شده است.این حمام شاید تنها حمام قدیمی در شهرستان شهریار است که تقریبا سالم باقی مانده است. این حمام در دوره قاجار ساخته شده است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید