پل خشتی لنگرود ، قدیمی ترین پل لنگرود

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

این پل، روی رودخانه ای که لنگرود نام دارد و آب آن از یکی از نهرهای سفیدرود میباشد، و از میان داخل شهر عبور میکند، بناء شده است. دو پایه پل خشتی لنگرود چون فرشته ای بالهایش را به دو سوی شهر گشوده است ، یك پایه راه به بازار و مركز شهر لنگرود دارد كه حاكی از نقش تجاری دریایی این منطقه در گذشته است و از سوی دیگر بلندی این پل بر روی رودخانه كه نشان از پرآب بودن آن در گذشته دارد . این پل كه قرن ها محل عبور مرور مردم و زمانی هم محل حمل باركشتی های تجاری بوده است ، خاطرات گذشته و آثار رونق اقتصادی و تجاری در كرانه های خزر را حفظ كرده است. این برزگترین پل خشتی گیلان نشان می دهد كه زمانی كشتی های حمل و نقل تجاری روسی برای تخلیه بار وارد این رودخانه می شدند و فاصله چند كیلو متری دریا تا لنگرود را طی می كردند تا بار خود را خالی كنند.
این پل در مسیر راه قدیم لاهیجان به لنگرود ساخته شده است و اتاق های مستقر در دو بازو آن نشان از تجاری بودن و بندری بودن لنگرود در گذشته دارد . رونق صنعت ابریشم در دوره های صفویه و قاجاریه در شمال كشور یكی از دلایل گرمی تجارت لنگرود در گذشته بوده است و می توان دریافت كه چگونه داد و ستد بین ایران و روسیه از این منطقه گمركی انجام می شده است.

پل خشتی لنگرود ، قدیمی ترین پل لنگرود

این پل با آجر و ساروج ساخته شده است و دارای ۲ دهنه فراخ برای عبور کشتی است. این پل ۳۷ متر طول و ۱۲ متر ارتفاع دارد. پل از یک سطح میانی و دو بخش جانبی شیب دار تشکیل شده است. عرض پل در قسمت میانی و بین دو جان پناه ۳۴۵ تا ۳۵۰ سانتیمتر و عرض قسمت جان پناه‌ ها هریک ۴۵ و ارتفاع آنها ۳۵ سانتیمتر است. عرض کلی پل ۴۳۰ سانتیمتر است. محل عبور عابر پیاده روی پل را در مرمت‌ های اخیر با قلوه سنگ مفروش ساخته اند. پل دارای دهانه با طاق جناقی نسبتاً کند است. دو فرو رفتگی در پیشانی پل و در فاصله بین دو قوس قرار دارد. هر یک از قوس‌ ها در سمت بیرونی دارای یک نوار آجرکاری به عرض ۱۲ سانتیمتر است که حالتی تزیینی و برجسته دارند. علاوه بر آن در کناره قوس‌ ها آجر چینی خاصی نیز انجام شده و حاشیه ای به عرض ۶۰ سانتیمتر را به وجود آورده است. پایه میانی قطور پل ۴ متر عرض دارد و دو موج شکن یا سیل برگردان در دو طرف پل برای کاستن از فشار آب در ایام افزایش سطح آب تعبیه شده است. یک دهانه کوچک بین پایه میانی پل و یک طاق نمای جناقی بر بالای آن با عرض ۵۰ سانتیمتر وجود دارد.

پل خشتی لنگرود ، قدیمی ترین پل لنگرود

به گفته محلی ها این رودخانه كه از زیر پل و از داخل شهر لنگرود می گذرد از ارتفاعات لاهیجان سرچشمه می گیرد و در چمخاله به آغوزش مادر خود دریای خزر می پیوندد.
زنان و مردان لنگرودی با این پل بزرگ شده اند و خاطرات زیادی از پل خشتی در سینه دارند این پل در مركز شهر جزئی از زندگی و خاطرات شهروندان لنگرودی محسوب می شود .

این پل از گذشته محل اتصال 2 بخش از شهر لنگرود بوده است و بر روی رودخانه لنگر رودخان بنا شده است و نام لنگرود نیز از لنگر و پهلوگیری كشتی ها در این پل گرفته شده است .

این پل خشتی که از جاذبه های تاریخی لنگرود و قدیمی ترین پل لنگرود است، به نوعی نماد این شهر نیز محسوب میشود. در گویش محلی و گیلکی به این پل خشته پورد یا خشته پل گفته میشود . در مورد این که این پل توسط چه کسی ساخته شد و یا در چه دوره ای بود اختلاف نظر وجود دارد و گفته ها در این باره بسیار زیاد است.

برخی ساخت این پل را به زمان کیاییان نسبت میدهند.

برخی از بومیان این منطقه ساخت این پل را به عهد تیموری و ایلخانی نسبت میدهند که البته برای این مورد سندی در دست نیست و فقط گفته مردم است.

در کتاب دار المرز ولایت گیلان نوشته رابینو ، ساخت این پل را به دوره صفویه نسبت میدهند.

برخی نیز ساخت این پل را توسط حاجی اقا پرد و به دستور حاچی آقا بزرگ منجم باشی میدانند که در زمان فتحعلی شاه قاجار است.

اما انچه که ما در باره این پل میدانیم قدمت بالا و نماد این شهر بودن است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید