معرفی جاذبه های مهردشت

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

مِهردَشت یکی از شهرهای استان یزد ایران است. این شهر در بخش بهمن شهرستان ابرکوه واقع شده‌است.شهر مهردشت از تجمیع سه روستای مهرآباد(کردتبار)، اِردی (لرتبار) و نصرت‌آباد (ترک تبار) تشکیل شده‌است. هر کدام از این هسته‌ها خود از محلات مختلف تشکیل شده‌است.

جمهردشت

جاهای دیدنی مهردشت

امامزادگان سید احمد و سید محمود (ع)

امامزادگان سید احمد و سید محمود (ع) دو برادر از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) و یکی از امکان زیارتی شهر مهردشت است، که بر سر جاده جدید هرات ابرکوه قرار گرفته است.

متأسفانه ساختمان قديمی آن مربوط به دوره صفويه تخريب شده و به سبك جديد در محله مهرآباد بازسازی شده است. این امامزاده هم اكنون مورد توجه و احترام خاص اهالی منطقه است.

مسجد جامع محله اردی

اين مسجد در مجاورت دروازه قديمی به نام اشترگلو واقع شده است و از نظر قدمت قابل توجه است. چند دهه گذشته در اين مسجد لوح گلی به خط كوفی يافت شده كه پس از قرائت، قدمت آن بالغ بر هزار سال نقل شده است.

آسياب آبی ميرزا اسدخان

اين آسياب از مصالح خشت و گل و در فاصله تقريبی 2 كيلومتری محله اردی واقع شده است. آسياب آبی از سه قسمت به نام هاي مردخانه يا نشيمن، پاچال و مال بند تشكيل شده است. آب قنات اردي پس از برخورد با چرخ پره در زير كوره به وسيله معبری به خارج از آسياب هدايت می شده است كه آثار آن بخوبی قابل مشاهده است.

براي حفظ امنيت آسیاب، اين بنا دارای برج ديده بانی است كه در قسمت فوقانی درب ورودی آن واقع شده است. اين آسیاب بيش از 200 سال قدمت دارد و سازنده آن ميرزا اسدخان نام داشته است.

مسجد جامع قديم مهرآباد

قدمت اين مسجد به دوره سلجوقی می رسد، به طوری كه بقايای سر درها و قوس های آن مربوط به دوران ششم و هفتم است.

این بنای ارزشمند که به شماره 14582 در فهرست آثار ملی ثبت شده است، متأسفانه بعلت واقع شدن در خارج از منطقه مسكونی، به وسيله عوامل فرسايش در حال تخريب و متروكه شدن است.

جمهردشت

مسجد حاج  جمال

مسجد حاج  جمال مربوط به دوره قاجار، مسجد كوچكی واقع در بخش ميانی محله اردی، دارای منبر، يك ستون مركزی و 14 رواق در اطراف حياط است.

این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ۲۲۱۲۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جمهردشت

حسینیه قدیمی مهرآباد

این بنا مربوط به دوره قاجاریه است و در ایام عاشورای حسینی با سیاه پوش کردن نخل در این محل به عزاداری حسینی می پردازند.

این بنا بعد ار تخریب و به واسطه تاریخی بودن، مجددأ بازسازی شد.

در شهر مهردشت میراث های فرهنگی با ارزش دیگری از جمله آسیاب آبی اردی، خانه حاج میرزا اسدالله خان، عمارت و باغ اسماعیل خان، خانه اسماعیل خان، خانه مرحوم حیدری نیز وجود دارد.

قلعه حسن خان مهرآباد

اين قلعه با حصار گلی و چهار برج در چهار گوشه است، قسمت های مسكونی داخل قلعه در حال تخريب است. در بخش مركزی و وسط قلعه برج بلندی قرار دارد كه از چهار طبقه تشكيل شده است و توسط پلكانی به هم مرتبط می شود. در پشت بام اين برج 4 بادگير ديده می شود كه در خنك كردن قسمت های پايين برج نقش داشته اند.

جمهردشت

روستای حسین آباد مهردشت

دهستان حسین آباد مهردشت ، یکی از دهستان های بسیارمهم وبزرگ منطقه مهردشت نجف آباد می باشد که می توان آن را در زمره ی یکی از شهر های کوچک به شمار آورد که در حال حاضر مرکز دهستان می باشد. این دهستان در فاصلۀ یکصد کیلومتری «اصفهان » وهشتاد کیلومتری شهرستان « نجف آباد » و پانزده کیلومتری شهر «علویجه » و «دهق» واقع شده است. این دهستان از طرف شمال به روستای « هسنیجه » وازطرف شمال غربی به شهر« دهق » و ازطرف شمال شرقی به شهر «علویجه» واز طرف مغرب به «کوه تیرچه علویجه » واز طرف مشرق به «کوه بلقوی» و«کوه سیاهان » واز طرف جنوب به روستای «میرآباد» و« محمدیه » محدود می باشد . جمعیت این روستا سیر صعودی داشته وهمه ساله چندین خانوار ، محل سکونت خود را این دهستان انتخاب می کنند که می توان علت آن را دارا بودن امکانات اولیه از قبیل:آب لوله کشی، برق٬ گاز شهری٬ تلفن و تا حدودی وجود کارخانه های شهرک های صنعتی علویجه٬ دهق و شهرک صنعتی دهستان خصوصاً کارخانه سیمان ساروج حسین آباد مهردشت ذکر کرد واز همه مهمتر اینکه مردم این دهستان مردمی مهمان دوست بوده وبر اساس اعتقاد این که مهمان حبیب خداست، برای مهمانان خود احترام خاصی قائل می باشند . این دهستان بر اساس آمار نفوس مسکن سال ۱۳۷۵ ه .ش دارای ۷۵۰ خانوار وجمعیتی بالغ بر ۳۰۰۰نفر می باشد .

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید