بزرگترین و زیباترین دریاچه در منطقه قزوین ، دریاچه ” اوان ” نام دارد كه به فاصله هفتاد و پنج كیلومتری شهر قزوین در جاده قزوین – معلم كلایه قرار گرفته است .این دریاچه که از جاذبه های گردشگری قزوین میباشد،در مختصات جغرافیایی N۳۶۲۸۵۸ E۵۰۲۶۳۷ واقع شده است.
شکل گیری دریاچه اوان
گفته می شود که دریاچه اوان در اثر رانش زمین و حدود ۵۰۰ سال پیش به وجود آمده است. از سوی دیگر عده ای معتقدند که اوان بازمانده ای از یک دریاچه بزرگتر همچون کاسپین است که به مرور زمان از وسعت آن کاسته شده و نام قزوین را نیز تغییر یافته کاسپین می دانند.
ویژگی های دریاچه اوان
این دریاچه با مساحت ۷۰ هزار متر مربع، ۳۲۵ متر طول و ۲۷۵ متر عرض دارد و عمیق ترین قسمت آن ۶/۸ متر عمق دارد. جایی در نزدیکی دریاچه اوان، دریاچه دیگری به اسم الوبوم هست که افراد کمی از وجودش خبر دارند.
اين درياچه از محيط بیرون از خود، آبی دريافت نمی كند و تنها از آب چشمه های موجود در كف درياچه تغذيه می گردد.آب دریاچه اوان شیرین است و دمای آن در عمیق ترین قسمت حدود ۲۳ درجه سانتی گراد می باشد.بستر مملو از لجن و رسوبات دریاچه حالتی چسبنده را در کف آن به وجود آورده و میدان دیدی کمتر از یک متر را در زیر آب ایجاد می کند.
آب دریاچه از طریق چشمه های كف دریاچه و نزولات آسمانی تأمین می شود و غلیان دایمی آن باعث صافی و زلالی آب دریاچه شده است.از سرریز آب دریاچه نیز رود كوچكی تشكیل می شود كه آب آن مورد استفاده كشاورزان روستاهای ” كوشك ” و” آیین ” است .
اگر از بالا به این دریاچه بنگریم متوجه پوشش گیاهی زیبایی می شویم که آن را محصور کرده است و تا پای کوه هایی مرتفع ادامه می یابد و کوه ها نیز استوار ایستاده اند که از دریاچه و پوشش گیاهی اطرافش محافظت می کنند. وجود جاده ای مناسب در کنار دریاچه و امکانات مناسبی که در حاشیه ی این منطقه وجود دارد سبب شده که تفرجگاهی بسیار جذاب برای تفریح های خانوادگی باشد. همچنین وجود زمین مناسب جهت برپایی کمپ یکی دیگر از ویژگی های دریاچه اوان است که علاقه مندان به شب مانی در طبیعت را به سوی خود می کشاند.
لازم به ذکر است که نام این دریاچه ی شگفت انگیز، اُوان و به معنای محل گرد آمدن آب است و از تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۸۹، به عنوان هشتاد و نهمین اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار دارد.
پوشش گیاهی دریاچه ی اوان
در اطراف دریاچه ی اوان در قزوین که در منطقه ی الموت قرار گرفته نیز گیاهان مختلفی وجود دارد که سبب شده اند چشم انداز سرسبزی در این منطقه پدید بیاید. گونه های درختی مختلفی نظیر بید، چنار، تبریز، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو و انواع گیاهان علفی مانند گون، کنگر، شیرین بیان و گونههای مختلف دیگر از خانواده گرامینه و لگومینیوزه هم در حوزه آبخیز اوان وجود دارند.
این دریاچه در فصل زمستان و پاییز بسیار سرد است و پناهگاهی مناسب برای پرندگان مهاجر نظیر قو، غاز و مرغابی به شمار می رود. با توجه به ارتفاع ۱۸۱۵ متری این دریاچه از سطح دریا آب و هوای به نسبت سردی در این منطقه برپا است و در زمستان سطح دریاچه به یکپارچه یخ می زند و امکان اسکیت سواری را برای علاقمندان به وجود می آورد. از طرفی در فصل تابستان، آب دریاچه محل مناسبی برای ماهی گیری، آب تنی و قایق سواری است. در این فصل قایقهای پدالی پذیرای گردشگران خواهند بود و دقایقی لذت بخش را برای آنها رقم خواهند زد.
تفریحات ممکن در دریاچه اوان
قایق سواری: یکی از بهترین تفریحاتی که می توانید در دریاچه اوان در قزوین انجام دهید قایق سواری است. با قرار گرفتن در وسط دریاچه نمایی متفاوت از آن را خواهید دید که تصویری فراموش نشدنی در ذهن تان حک می کند.
پیک نیک و عکاسی: سعی کنید همراه گروه های چند نفره به بازدید از این دریاچه بروید و در حاشیه دیدنی دریاچه بساط کنید و چند ساعتی را به کسب آرامش و لذت بردن از طبیعت بگذرانید.
کوهنوردی: کوه های مرتفعی که دریاچه اوان را احاطه کرده اند می توانند موقعیت خوبی را برای کوهنوردی فراهم کنند. با بالا رفتن از این کوه ها می توانید از ارتفاع شاهد زیبایی های دریاچه باشید.
اسکیت روی یخ: اگر برودت هوا در زمستان به میزان کافی باشد، سطح دریاچه یخ می زند و علاوه بر نمایش جلوه ای تازه، به مکانی مناسب برای تجربه اسکیت روی یخ تبدیل می شود.
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه
برای این که بخواهید در زمان مناسب به بازدید از این جاذبه ی طبیعی در قزوین بروید باید بگوییم با توجه به شرایط جغرافیایی که دارا هست بهترین زمان می تواند بین فصل های بهار و تابستان باشد و البته باید بگوییم که در این بازه ی زمانی عموما این منطقه پر از مسافر هم هست. اما با آغاز فصل سرما و کاهش دما، سرما بر منطقه حاکم می شود اما نمی توان از هزار رنگ پاییزی و سپیدی چهره زمستان گذشت و این زیبایی ها را ندیده گرفت.
مسیر دسترسی دریاچه اوان
دریاچه حدود ۲۱۵ کیلومتر از تهران فاصله دارد که در کیلومتر ۱۵۰ جاده تهران – قزوین در سمت راست جاده الموت قرار گرفته و به وسیله تابلویی مشخص شده است. با طی ۲۴ کیلومتر در این جاده، به رزجرد رسیده و بعد از ۳۲ کیلومتر به رجایی دشت می رسیم. بعد از رجایی دشت دو راهی دیکین قرار دارد، اگر جاده سمت چپ را ۹ کیلومتر بپیماییم به دریاچه خواهیم رسید. توجه داشته باشید که هم در رجایی دشت و جلوتر از آن معلم کلایه، پمپ بنزین نیز وجود دارد.
برای رفتن به دریاچه اوان از قزوین، خود را به ورودی شهر قزوین یا در اصطلاح محلی میدان غریب کش برسانید. سمت راست این میدان تابلویی دیده میشود که مسیر الموت را به شما نشان می دهد. با ورود به این مسیر و پس از ۴۰ کیلومتر رانندگی، از رجایی دشت عبور می کنید و پس از ۲۰ کیلومتر به یک دوراهی خواهید رسید. یکی از این راه ها به الموت و دیگری به دریاچه اوان می رسد. پس از ورود به مسیر دریاچه که در سمت چپ واقع شده و طی ۸ کیلومتر از کنار روستای زرآباد عبور می کنید و پس از رد کردن یک گردنه چشمتان به دریاچه اوان خواهد افتاد.