دریاچه مخرگه که به عنوان بزرگترین آینه طبیعی ایران شناخته میشود در 32 کیلومتری جنوب شهر بابک و در دل دشت ریگ سفید با مساحتی بالغ بر 25 کیلومتر مربع قرار دارد. این دریاچه رویایی که از جاذبه های گردشگری شهر بابک می باشد، همزمان با بارش باران و نزولات جوی شکل میگیرد و فقط تا پایان مرداد ماه میتوان شاهد آن بود و زیباییهایش را به نظاره نشست.
عمق دریاچه در عمیقترین قسمت به 30 سانتی متر میرسد. دریاچه مخرگه را که با نام دریاچه چاه زنگار نیز میشناسند بعد از اتمام بارشهای فصلی به دلیل گرمای هوا و تبخیر آب، به نمکزاری وسیع تبدیل میشود.
انعکاس کوهستانها و محیط اطراف و آسمان بر سطح این دریاچه و زلالی آب و نوع خاک بستر این دریاچه سبب شده این اکوسیستم طبیعی همچون آینهای بسیار بزرگ در بستر دشت مسطح اطراف خودنمایی کند.
این مکان ازجمله پتانسیلهای گردشگری است که بکر و دستنخورده مانده است و شاید یکی از دلایل عدم معرفی این مکان نیز همین بوده که مردم محلی و مسئولان میخواستند آن را از دخالتهای انسانی دور نگاهدارند.
رودخانه فصلی حبیب الله خانی که آبی شیرین دارد یکی دیگر از منابع تامین آب دریاچه مخرگه است. مسطح بودن این منطقه اهمیت فراوانی در آینه گون شدن دریاچه دارد به طوریکه اگر این سطح صاف به هر دلیلی از بین برود، دریاچه مخرگه به زیبایی اکنون نخواهد بود. دریاچه مخرگه شباهت بسیاری به دریاچه سالاردو ییونی در بولیوی دارد که عنوان بزرگترین آینه جهان را از آن خود کرده است. در این منطقه آثار قلعهای کهن و 3 رشته قنات به چشم میخورد که نشاندهنده قدمت طولانی این ناحیه است.
مطمئنا یکی از بهترین سوژه های عکاسی دریاچه مخرگه است جایی که تا چشم کار می کند آسمانی روی زمین دیده می شود و برای دیدن آسمان دیگر نیازی نیست به بالا نگاه کنید، اینجا آسمان درست در زیر پایتان قرار دارد. کلمه ی مخرگه از واژه ی مخ گرفته شده است که مخ هم به معنای خرما است. گفته شده که در گذشته در این منطقه خرما کشت می شده است که ممکن است با توجه به موقعیتی که الان دارد حتی باور کردن چنین گفته ای سخت باشد اما بعد از جستجوهایی نشانه هایی از پوست درخت خرما در آن پیدا شد که باعث شد تا این گفته صحت بیشتری پیدا کند.
متاسفانه از تاریخ مخرگه اطلاعات چندان درست و معتبری وجود ندارد بستر این رودخانه به طور کلی نمکی است اما آبی که به آن وارد می شود، آب شیرین است که از آن جایی که سطح آب بالا نیست و میزان تبخیر هم بالاست، تبخیر آب این بستر دریاچه ی باعث می شود تا آب آن شور شود و در مواقع خشک سال جز بستری از نمک چیز دریگری باقی نماند. از آن جایی که دریاچه مخرگه ثبت ملی نشده است، هر آن ممکن است که افراد سودجو با بهره برداری از نمک دریاچه و یا کندو کاوهای غیر ضروری باعث آسیب رسیدن به آن شوند، بنابراین لازم است تا این دریاچه هر چه زودتر به ثبت ملی برسد.
چطور به دریاچه مخرگه برویم؟
این دریاچه در استان کرمان قرار دارد و بنابراین برای رسیدن به آن اول باید خودتان را به این استان برسانید، مخرگه در ۳۲ کیلومتری شهر بابک از شهرهای این استان قرار دارد. اما پیشنهاد می کنیم در صورتی که خواستید از این دریاچه دیدن کنید، این کار را بدون همراه داشتن یکی از افراد محلی و یا راهنمای آشنا به منطقه انجام ندهید چون احتمالا در باتلاق های این منطقه گم خواهید شد.
در سفر به شهر بابک و بازدید از دریاچه مخرگه میتوانید به دیدن 2 دریاچه دیگر به نامهای کفه نمک استبرق و کفه نمک سیرجان بروید و هنر دستان جادویی خالق را ببینید.