قلعه جمشیدی ، تماشایی‌ترین و جالب‌ترین بنای نیمور

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

قلعه جمشیدی که به قلعه گبری نیز شهرت دارد، از آثار باستانی شهرستان نیمور است و در نزدیکی محلات در استان مرکزی قرار دارد.تاریخ نگاران قدمت این بنای باستانی را به زمان پادشاهی جمشید نسبت داده‌اند و مردم این شهر در زمان حمله آزادخان افغان به این منطقه در این قلعه پناه می‌بردند به طوری که نیروهای آزادخان افغانی بعد از مدت‌ها محاصره نتوانستند وارد این قلعه شوند.

قلعه جمشیدی ، تماشایی‌ترین و جالب‌ترین بنای نیمور

این قلعه، دارای خندق و دروازه چوبی مجهز به ابزارهای ضد حریق بوده‌ است و راه‌های پنهانی، آن را به خارج وصل می‌کرده.بالای دروازه قلعه، تالاری بوده که ۲۰ نفر می‌توانسته‌اند در آنجا تیراندازی کنند. در داخل این قلعه کانال‌های زیر زمینی وجود داشته که به زمین‌های زراعی اطراف شهر منتهی می‌شده‌است.

گفته شده آزادخان افغانی در حمله‌ای که به این شهر داشته، نتوانسته به این قلعه نفوذ کند و مردم این شهر در اینجا سنگر گرفته بودند.این محاصره مدت‌ها ادامه یافت و هیچ کس قادر به نفوذ به داخل قلعه نشده‌است. اهالی شهر در زمان محاصره به صورت محرمانه از کانال‌های زیر زمینی بیرون رفته و آذوقه به داخل قلعه حمل می‌کرده‌اند.

در داخل این قلعه کانال‌های زیر زمینی وجود داشته که به زمین‌های زراعی اطراف شهر منتهی می‌شده ‌است. بخشی از دیواره جنوبی و شرقی این قلعه که در حال تخریب است، هنوز باقی مانده.

بر خلاف ظاهر معمولی و خرابه قلعه، این بنا، تماشایی‌ترین و جالب‌ترین بنای نیمور به حساب می‌آید.

قلعه جمشیدی ، تماشایی‌ترین و جالب‌ترین بنای نیمور

بیش از یک قرن پیش، ناصرالدین شاه در سفرش به عراق عجم از قلعه جمشیدی به عنوان دو قلعه خیلی محکم یاد کرده است.

در پشت‌بام قلعه و روی دروازه، سنگابی بزرگ بوده است که حدود 20 من شاه، (6 کیلو) آب می‌گرفته و هنگام نیاز لحظه‌ای راه آب آن را باز می‌کردند.این آب از سنگاب به وسیله تنبوشه‌ای، مخصوص به روی دروازه قلعه پخش و آن را خیس نگاه می‌داشته است.

آنچه که در خاطر مردم نیمور مانده این است که این قلعه بارها نیموری‌ها را از حمله دشمنان و همچنین از تاخت و تاز و غارت یاغیان، در امان نگه داشته است.

محصولات سفر

1 دیدگاه دربارهٔ «قلعه جمشیدی ، تماشایی‌ترین و جالب‌ترین بنای نیمور»

  1. درود و عرض ادب و احترام به شما نيکان و بزرگان.دراین مجرا از زحمات و تلاش دوستان عزیز که مایه مباهات و غرور ما گردید و ضمن نشان دادن وطن آبا و اجدادی ما و شرح ابناواثار باستانی که ميراث کهن و دیرین پیشینیانمان میباشد باعث براین شد با چند دقیقه ای مطالعه عناوین این سایت هر کنجکاوگري را به ارضا برساند و اشنايتي کلی ،جامع و معتبر از محل زندگی یا وطن ابااجدادي خود اطلاع کسب نماید ،دستمريزاد و خسته نباشید به سرکاره خانم سمیرا هادی برای گردآوری تدوین و به اشتراک گذاری این صفحه
    در اخر اگر مطلبی و کمکی و نیاز به پیگری و همکاری در این جهت بنده را از این مهم بی نصیب نگذارید

    پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید