یکی از آثار تاریخی شیراز، ارگ کریم خان است که درست در قلب این شهر قرار گرفته است.این بنا متعلق به دوران زندیه است و یکی از بهترین جاذبه های گردشگری شیراز محسوب می شود.
افرادی که به شیراز سفر می کنند باید منتظر دیدن جاهایی باشند که با گذشت زمان زیبا تر شده اند مثل ارگ کریم خان شیراز.جلال و شکوهی که در ارگ کریم خان متبلور شده است بسیار دلرباست.معلوم نیست زیبایی و دلنشینی مکان هایی چون حافظیه و سعدیه به این مکان سرایت کرده و یا اینکه ارگ کریمخان از حافظیه و مقبره سعدی زیبایی به عاریت گرفته است.هر چه که هست ارگ کریمخان نگین گلی شهر شیراز است که در این سالها مقصد خوبی برای گشت و گذار است.
ارگ کریم خان از بناهای تاریخی دوران زندیه است که به دستور کریم خان زند در سال ۱۱۰۸ قمری ساخته شد.این ارگ در شهر شیراز و در خیابان کریم خان زند قرار گرفته است.
ساخت ارگ بین سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی انجام شد و کریمخان بهترین معماران زمان خود را جهت ساخت آن بکار گرفت. او همچنین بهترین مصالح را از داخل و خارج کشور تهیه و ساخت بنا را بهسرعت تمام کرد.این بنا در دوره زندیه بهعنوان محل استقرار حکومت و در دوره قاجاریه بهعنوان محل زندگی فرمانداران محلی استفاده میشد.عبدالحسین میرزا فرمانفرما حکمران فارس، دستور به بازسازی مینیاتورهای نقاشی شده در این بنا داد.امرا و فرمانروایان عصر قاجار بنا به سلیقه های شخصی در این بنا دخل و تصرف هایی ایجاد نمودند از جمله در حیاط مرکزی دست به ایجاد یک سلسله عمارت زدند که نسبت به ارگ وصله ناجوری بود و دیگر اینکه سطح نقاشی های دوران زندیه را پوشاندند و تزییناتی دیگر مطابق با سلیقه خود ایجاد نمودند. برای انجام این کار چون گچ به راحتی بر روی لایه های قبلی گچ قرار نمی گرفت سطح دیوار را با تیشه زخم کرده و به همین دلیل بیشترین تخریب را در بنا ایجاد کردند.
معماری ارگ کریم خان
ارگ کریم خان ۴۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و دارای دیوارهای بسیار بلندی که به ۱۲ متر می رسد، است. نمای این بنا، آجر بوده و در واقع طراحی آن هم مسکونی و هم نظامی است. بطور کلی این ارگ به شکل یک ذوزنقه ی ناقص است که گفته می شود علت آن، این بوه که در زمان ساخت، معماران به این نتیجه رسیده اند که قسمتی از خاک شمال غربی برای چنین بنای با عظمتی نامناسب است و در صورت ساخت امکان نشست دارد و در نتیجه تصمیم گرفته شد تا بنا به سمت غرب متمایل شود.
بخش مسکونی ارگ در ضلع شمالی، جنوبی و غربی آن واقع شده است.هر کدام از این بخش ها دارای ۶ اتاق مسکونی و یک ایوان هستند. جالب است بدانید همه ی اتاق ها از داخل به هم وصلند. همه ی اتاق ها و ایوان های با تزیینات خاص آن دوره ومقرنس تزیین شده اند.
ضلع شرقی از بقیه ی ضلع ها به مراتب پر طرفدارتر است. در ورودی ارگ در ضلع شرقی قرار دارد که با یک تابلوی بسیار بزرگ از صحنه ی رزرم رستم و دیو سفید تزیین شده است. این تابلو که کاشیکاری است، در دوران قارجاریه به ارگ اضافه شده است. یکی دیگر از دیدنی های ضلع شرقی، حمام خصوصی پادشاه است که سعی شده بصورت دست نخورده باقی بماند.
عکس یادگاری و صنایع دستی در ارگ کریم خان: ارگ کریم خان دارای فروشگاه صنایع دستی نیز می باشد که می توانید از آن دیدن کنید و حتی عکس یادگاری با لباس محلی نیز گرفته با خود به یادگار ببرید.