بازار بزرگ تجریش یکی از بهترین و جذابترین بناهای تاریخی تهران است که از یک طرف به میدان تجریش و از سمت دیگر به امامزاده صالح و کوچه پس کوچههای اطراف آن محدود می شود. بازار تجریش از دیدنی های تهران،که بازار تاریخی شمیران محسوب می شود همچنان بافت قدیمی خود را حفظ کرده و به صورت سرپوشیده دو محله سرپل و تجریش را به هم وصل میکند.
بازار تجریش تهران بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ متر طول دارد و با بیش از ۴۰۰ باب مغازه و حجره یکی از مراکز خرید قدیمی و مهم منطقه به شمار می رود.
تاریخچه بازار تجریش تهران
در مورد تاریخچه و تاریخ ساخت این بازار گمانه زنی های زیادی وجود دارد. در برخی منابع آمده است که تاریخ ساخت بازار تجریش تهران به ۷۰ سال پیش بر می گردد. با این حال کسبه قدیمی بازار معتقدند که بازار تجریش تهران قدمتی بسیار بیشتر و حدودا ۱۵۰ ساله دارد. البته برخی از سازه هایی که در این راستا وجود دارد قدمتی به مراتب بیشتر هم دارند. یکی از این مکان ها تکیه بزرگ تجریش است که گفته می شود از ۲۲۰ سال پیش و قبل از ساخت بازار تجریش تهران در این مکان وجود داشته است.
بازار بزرگ تجریش قدیمیترین بازار شمال تهران است که علاوه بر زیباییهای معماری و بصری، نیازهای روزانه و بعضاً خاص مراجعین را برطرف میکند. حضور متمرکز انواع و اقسام مغازهها و فروشگاهها که همگی کالاهای متفاوتی میفروشند جالب توجه است. این بازار دارای راهروها و انشعابات بزرگ و کوچکی است که به وسعت و گستردگی آن میافزاید. بازار تجریش مغازههای بسیاری را در خود جای داده و جالب اینکه نام مغازهها با کاشیکاری بر سر در آنها حک شده است. با توجه به نزدیکی به دربند و کاخهای سعدآباد و نیاوران و قرار گرفتن در جوار حرم امامزاده صالح، این بازار تاریخی همه روزه میزبان تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی است.
تکیه تجریش
تکیه بزرگ تجریش که یکی از قدیمیترین تکیههای شهر تهران محسوب میشود، در قلب این بازار واقعشده است. این تکیه سابقهای حدود ۲۰۰ ساله دارد و به زمان قاجار برمیگردد و مراسم عزاداریهای ماه محرم و دهه فاطمیه بهصورت باشکوه در آن برگزار میشود. بازار میوه و ترهبار در محل تکیه بازار برپا است و بسیاری از میوهها و سبزیجاتی را که در بعضی فصول در جاهای دیگر تهران پیدا نمیشود، در اینجا میتوان یافت.
معماری تکیه تجریش از جمله نکات برجسته و قابل توجه در مورد این مکان است. تکیه تجریش یک فضای میانی دارد و ساختمانی دو طبقه آن را در بر گرفته است. در بخش غربی تکیه یک مغازه بزرگ وجود دارد که چندین دهنه دارد و ارتفاع آن هم بیشتر از سایر مغازه هاست و به آن شاه نشین گفته می شده است. همچنین، ۵ باب مغازه در ضلع شمالی و ۴ باب مغازه در ضلع جنوبی و شرقی ساخت شده است. طبقه بالای ساختمان در ایام محرم به محل برگزاری مراسم مذهبی تبدیل می شود، با این حال در سایر مواقع استفاده تجاری دارد. سقف تکیه بزرگ تجریش در قدیم توسط ستون های بزرگ چوبی نگه داشته می شد که امروزه ستون های فلزی جایگزین ستون های چوبی و قدیمی شده اند.
مغازه های بازار تجریش تهران
از میدان تجریش که می خواهید وارد بازار سرپوشیده و قدیمی شوید میوه فروشی ها و سبزی فروشی های پرزرق و برق توجهتان را به خود جلب می کند. در این مغازه ها انواع میوه های رنگارنگ فصل و نوبرانه و حتی میوه های عجیب و غریبی که تا به حال ندیده اید موجود است. حتی در وسط زمستان هم می توانید انواع میوه های تابستانی را در این مغازه ها پیدا کنید و بخرید. وارد بازار که می شوید مغازه های بازار انواع محصولات مختلف از ظروف مسی، زعفران، انواع ترشی های خوشمزه، صنایع دستی، ادویه، تسبیح و مهر و بدلیجات، شیرینی و خشکبار و … وجود دارد. در واقع این بازار همه آن چه یک توریست از بازار سنتی ایرانی را در ذهنش دارد در مقیاسی بسیار کوچک ارائه می کند. به همین دلیل همیشه در این بازار می توانید گردشگران خارجی زیادی را ببینید که برای خرید و گشت و گذار به این مکان آمده اند.
هر موقع از روز و شب که باشد همیشه رستورانها و ساندویچهای بازار پذیرای شما هستند و اگر با کوچه و پسکوچههای کناری بازار آشنا باشید، کافهها و قهوهخانههای سنتی و نیمه مدرن آنجا را کشف خواهید کرد.
مسیردسترسی
برای رسیدن به بازار تجریش میتوان از مترو تهران استفاده کرد. آخرین ایستگاه خط یک مترو، یعنی ایستگاه تجریش از قطار پیاده شده و از خروجی جنوبی ایستگاه با پنج دقیقه پیادهروی در خیابان شهرداری به سمت غرب به ورودی اصلی بازار برسید.
همچنین میتوانید از تاکسیهایی که از تمام نقاط شهر مانند پایانه شهید نظری در میدان آزادی، به میدان تجریش تردد میکنند استفاده کنید.
اگر قصد سفر با اتوبوس به بازار تجریش را دارید میتوانید از خط BRT راهآهن-تجریش استفاده کنید.