شیراز، شهر بهار نارنج، همواره به باغهای گسترده و زیبایش مینازد. باغهایی که یادگار نیاکان ما در قرون و اعصار مختلف بوده و یادآور بهشت موعود. باغ دلگشا یکی از زیباترین نمونههای باغ ایرانی است که گردشگران به هنگام قدم زدن در آن میتوانند از تماشایِ مناظرش لذت ببرند و به نظاره معماری بینظیر عمارتی که در وسط باغ قرار گرفته است، بنشینند.
باغ دلگشا شیراز ۷ و نیم هکتار است و بیشتر درختانش را بهارنارنج و پرتقال تشکیل میدهند و آنچه باعث شهرتش شده جز قشنگی خودش، آبنماها و کوشکیست که در وسطش وجود دارد، ضمن اینکه اولین کلاه فرنگی ایران را هم میتوان در این باغ دید و از آن گذشته بهارها جشنواره گل های شمعدانی هم در آن برگزار میشود.
باغدلگشا از جاذبه های گردشگری شیراز،بهلحاظ جغرافيايی در جبهه شمال شرقی شيراز، سمت جنوب تنگ آب خان و در بستری کوهستانی واقع شده است.
قرار گرفتن این باغ در کنار قناتی موسوم به ماریز سعدی و واقع شدن در محدوده قلعهای موسوم به کهندژ، از ويژگی های منحصر به فرد آن است.از طرفی باغدلگشا در چند قدمی آرامگاه سعدی شيرين سخن قرار گرفته و همين همسايگی، به آن رونق بيشتری بخشيده است.
سابقه آبادانی و رونق باغ دلگشا به دوران پيش از اسلام و به دوره حکومت ساسانيان نسبت داده شده است.
باغ دلگشا در دوره صفويه نيز از باغ های مهم و تفريحی شيراز بوده، به طوری که در نوشتهها و تصاوير به جا مانده از جهانگردان اروپايی به اين باغ اشارههای فراوان شده است.
دلگشا در دوره تسلط تیمور گورکانی از غایت آبادانی برخوردار بوده است بطوريكه تیمور پس از دیدن آن، در سمرقند باغی به همین نام بنا کرد.اين باغ در دوره صفویه نیز بسیار مشهور و در دوره افشاریه نیز همچنان آباد بوده و در فاصله دوره نادرشاه تا سلسله زندیه آسیبهای فراوانی دید و در زمان کریمخان زند، دوباره احیا شد.
در مقابل عمارت كلاهفرنگی ميان باغ، حوض سنگی بزرگی وجود دارد.
عمارت اين باغ به صورت يك تالار با چهار شاه نشين به سبك معماری كاخهای ساسانی بيشاپور ساخته شده كه داراي سه طبقه و ايوانی با دو ستون است، كه از معماری زنديه بوده و همچنين دارای آيينه كاری هايی به همراه نقاشی هايی از رنگ روغن با سقفهايی از چوب و گچ بری هايی تزيين شده با نقوش گل و بته است.اين عمارت دو ورودی در دو طرف و ایوانی در طبقه میانی و مشرف به استخر مقابل عمارت دارد، ايوان و بارگاهی كه خبر از روزگار شکوه و عظمت باغ میدهد.در اطراف سقف ايوان بر روی گچ، اشعاری از شوريده به خط نستعليق نوشته شده كه در نوع خود بی نظير می نمايد، اولين كلاه فرنگی در ايران نيز در اين باغ به ثبت رسيده است.
موزه باغ دلگشا
این روزها عمارت باغ دلگشا شیراز تبدیل به موزه شده و وسایلی مثل سکههای مختلف، قرآنِی نوشته شده روی پوست آهو از دوره سلجوقیان، تمبر، کبریت و نقشههای ایران قبل از دوره هخامنشیان تا قاجار و ۵۰ رادیوی قدیمی از جمله رادیوی نفتی در آن به چشم میخورد.
بهترین فصل سفر
اردیبهشت بهترین فصل برای دیدن این باغ سرسبز است.
ساعت بازدید از باغ دلگشا
شما همه روزهای هفته از ساعت ۸ صبح تا ۱۱ شب میتوانید به دیدن این جاذبه بروید ولیبرای دیدن موزه اش باید از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب به آن مراجعه کنید.
آدرس: شمال شرقی شیراز، در مسیر آرامگاه سعدی