زیباییهای هشترود در استان آذربایجان شرقی کم نیستند، تالابها، رودخانهها، مراتع و دشتهای متعدد از جمله جاذبههای این شهر آرام به شمار میآیند که گردشگران و ماجراجویان زیادی را شیفتهی خود میکنند. یکی از دیدنی های هشترود تالاب یانیق هشترود نام دارد که با چشمانداز معرکهی خود به شما انرژی میبخشد و خاطرهساز میشود. بعد از اینکه 35 کیلومتر از شهر هشترود به سمت مراغه رفتید، به تالاب یانیق میرسید که همچون نگینی درخشان در دل طبیت رخنمایی میکند و میدرخشد.
اين تالاب از ۲ بخش مجزا به فاصله ۱/۵ كيلومتر از همديگر، تشكيل شده است. يكى از ۲ تالاب يانيق كه به عنوان استخر طبيعى آبيارى مورد استفاده كشاورزان قرار مى گيرد، وسعتى در حدود يك هكتار و تالاب ديگر كه در گوى تپه ماهور قرار گرفته و به صورت نوار باريك، امتداد يافته، ۴ هكتار وسعت دارد.
ارتفاع تالاب هاى يانيق ازسطح دريا يك هزار و ۶۰۰ متربوده و هردو آنها در بخش مركزى خود بيش از ۲ متر عمق دارند. سواحل و حوزه آبريز تالاب يانيق را زمين هاى زراعى و چمنزار، تشكيل داده و در تركيب پوشش گياهى سواحل غيرازتعدادى درخت بيد، درخت يا درختچه ديگرى وجود ندارد.
حاشيه تالاب يك هكتارى، دايره اى شكل و كاملا پوشيده از نى است به طورى كه آب داخل محدوده، تالاب را به صورت حلقه اى در برگرفته است. وجود اين نيزار انبوه مخفى گاه مناسبى را براى پرندگان آبزى بويژه در زمان احساس خطر به وجود آورده است.
پوشش گياهى حوزه آبريز و سواحل تالاب هاى يانيق از ۲ بخش مرتعى و زراعى تشكيل شده كه گياهان مرتعى متشكل ازانواع استپى و نيمه استپى بوده و بخشى از پوشش گياهى مرتعى را گياهان مهاجم يا علف هاى هرز تشكيل داده كه در اثر تغيير كاربرى و چراى مفرط دام در منطقه، شكل گرفته است.
گياهان حاشيه تالاب هاى يانيق را انواع جگن، گراس ها و آلاله تشكيل مى دهد كه داراى رويش فصلى بوده و بر حسب تغييرات حجم آب تالاب در سواحل، ظاهر و در ميان گل و لاى، مدفون مى شوند. تالاب يانيق هم مانند ديگر تالاب هاى هشترود با فرا رسيدن فصل سرما در يخبندان زمستانه فرو مى رود.
دوران يخبندان يانيق مانند تالاب هاى ديگر بين چهار تا پنج ماه طول كشيده و پس از ذوب شدن يخ ها، پرندگان مهاجر آبزى و كنار آبزى در هر ۲ تالاب، حضور مى يابند. متأسفانه تالاب يانيق به رغم شناخته شدن به عنوان يكى از چهار زيستگاه زادآورى اردك سرسفيد در كشور از نظر قانون مندى مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست در زمره مناطق آزاد بوده و در فصول مجاز، مورد استفاده شكارچيان قرار مى گيرد.
تالاب یانیق هشترود نیز همچون دیگر آبگیرها، در فصل زمستان بخشهایی از آن یخ میزند و پس اتمام سرما و در فصل بهار با آب شدن برفها زندگی دوباره مییاید. لذا به شما پیشنهاد میکنیم که اگر دوست دارید تا در کنار این آبگیر زیبا که در زیر آسمان آبی خودنمایی میکند، بازدید کنید فصل بهار را برای سفر خود انتخاب کنید و از طبیعت اطراف آن لذت ببرید. پس از دیدن تالاب یانیق هشترود میتوانید سری به دیگر دیدنی های هشترود همچون تالاب قوشاگلی، تالاب ذولبین، روستای آتش بیگ، مسجد لامشان و بقعه شیخ بایزید بسطامی بزنید و با جاذبهها و فرهنگ هشترود بیشتر آشنا شوید.