زیارتگاه امامزاده هارون بن موسی بن جعفر (ع) و فرزندش ابراهیم بن هارون مشهور به “پنجه شاه” در مرکز شهر کاشان واقع است و یکی از جاذبه های شهر کاشان محسوب می شود.
تاریخچه
تاریخ بنای امامزاده به دوران حکومت سلجوقیان مربوط است اما بیشترین تزئینات آن مربوط به دوران قاجار است. با توجه به اسناد تاریخی این امامزاده محل دفن یکی از فرزندان امام موسی کاظم میباشد. این امامزاده به پنجه شاه معروف است به دلیل آنکه، نقل است پس از رویداد کربلا گروهی از سربازان سپاه یزید دست بریده شدهی ابوالفضل را که به نشانهی پیروزی به بارگاه یزید میبردند که با حملهی مردم کاشان روبه رو شدند. سپاهیان فرار کردند و مردم دست بریده را به این محل آوردند و به خاک سپردند. مجسمهی یک دست آدم یه نشانهی دست بریده شده در این مکان در پشت شیشه قرار دارد.
معماری
امامزاده پنجه شاه دارای گنبدی مخروطی شکل با صحن و بارگاه، ایوان و رواقهای متعدد و یک ضریح بزرگ چوبی است. بالای دریچهی ضریح کتیبهای از جنس نقره نصب شده است و بیتی در آن نوشته شده است. «مدفون چه گوهریست در این مرقد شریف بارون که نور دیدة موسی ابن جعفر است» منارهای در کنار سر در شمالی صحن قدیمی وجود دارد که از دوران سلجوقی باقی مانده است. ایوان جلوی آرامگاه با آینهکاری و نقاشی نیمهی نخست سدهی گدشته تزئین شده است. سردر مقبره، کتیبهای از سنگ مرمر وجود دارد که در آن قصیدهای با مضمون ستایش امامزادگان دفن شده در آن، کنده کاری شده است.
از مدفونین در ایوان بزرگ این زیارتگاه خطیب شهیر سید احمد فخرالواعظین خاوری، گوینده آزادیخواه معروف می باشد. از شخصیت های معروف و نیکنام دیگر، ملا عبدالرسول مدنی از پیشوایان روشنفکر کاشان (درگذشته۱۳۶۶ق) نیز در این بقعه به خاک رفته است. (آثارتاریخی شهرستانهای کاشان و نطنز، ص۱۲۱) همچنین سید حسن زعیم از نمایندگان مردم کاشان در مجلس شورای ملی و آیت الله آقا رضا مدنی کاشانی از جمله مشاهیر مدفون دراین بقعه هستند. (آثار تاریخی کاشان، ص۷۸) همچنین مرحوم آیت الله حاج شیخ محمود نجفی نیز در همین بقعه مدفون هستند.
بقعه پنجه شاه از دیرباز مورد توجه مردم و حکام بوده و به عنوان محل تحصن و اعتراض به رفتارهای حکومتها و محل حل و فصل اختلافات و دعاوی حقوقی بین مردم بوده، به این طریق که برای سوگند و قسم یاد کردن به پای جایگاهی که آن دست یادشده بوده رفته و به دست بریده حضرت عباس(ع) قسم یاد می کنند.