منطقه حفاظت شده شیمبار و سد کارون

نویسنده:

سمیرا هادی

در تاریخ:

این منطقه از جاذبه های قلعه خواجه،با وسعت ۵۴,۱۳۹ هکتار طی مصوبه شماره ۱۸۲ مورخ ۱۳۸۷/۱۰/۱۵ به عنوان منطقه حفاظت شده شیمبار و حوزه دریاچه سد کارون معرفی گردید.

نتیجه تصویری برای منطقه حفاظت شده شیمبار و سد کارون

منطقه حفاظت شده شیمبار در حوزه استحفاظی شهرستان مسجدسلیمان در فاصله ۸۰ کیلومتری شمال شرق آن قرار گرفته است.

آبشار بسیار دیدنی شیمبار با ارتفاع بیش از ۵۰ متر در منطقه ای صعب العبور قرار گرفته است که دستیابی به آن بسیار مشکل می باشد، به همین دلیل منطقه پیرامون آن کاملا دست نخورده باقی مانده است.

منطقه شیمبار از دو بخش کاملا متمایر تالابی بنام شط شیمبار و کوهستانی شامل جنگلهای بلوط زاگرس و ارتفاعات منار، لرر، کتک، تاراز و چلا و … تشکیل شده است که قسمتی از دریاچه سد شهید عباسپور را نیز در بر می گیرد.

منطقه شیمبار بخصوص در ناحیه شط شیمبار بسیار دیدنی و از مناظر بسیار زیبائی شکل یافته است.این منطقه پتانسیل های بالقوه لازم را جهت جذب گردشگران در حد مطلوب دارا می باشد. تنها مشکل منطقه از نظر گردشگر در حال حاضر راههای دسترسی نامناسب است.

بلندترین نقطه این منطقه قله کینو با ارتفاع ۴٢٠٠ دارای بزرگترین یخچال های طبیعی ایران میباشد و پست ترین نقطه در این منطقه تالاب شیمبار میباشد با ارتفاع ٩٠٠ متر و بزرگترین تاکستان طبیعی ایران نیز در این منطقه قرار گرفته است.

روستاییان در این منطقه به دامداری، کشاورزی و ماهیگیری مشغول هستند.

مسیر تردد جهت مشاهده حیات وحش مسیری است که از بخش اندیکا به سمت بخش بازفت امتداد دارد و از وسط منطقه می گذرد که بخشی آسفالت و بخشی خاکی است.

بارزترین اثر تاریخی منطقه، پل نگین مربوط به دوره ساسانی است.

نتیجه تصویری برای منطقه حفاظت شده شیمبار و سد کارون

پوشش گیاهی

پوشش گیاهی منطقه حفاظت شده شیمبار و حوزه دریاچه سد کارون از دو بخش کاملا متمایز تشکیل شده است.پوشش گیاهی تالاب شیمبار که ترکیبی از گونه جاز که گونه غالب تالاب بوده و از تراکم بالائی برخودار است، پده، توت، انار، انجیر وحشی و … تشکیل شده است.

پوشش گیاهی کوهستان که گونه بلوط ایرانی در آن غالب بوده و گونه های دیگری مثل بادام کوهی، زالزالک، بنه، خنجوک و مورد معطر در منطقه دیده می شود.

گونه های شاخص جانوری

درون تالاب شیمبار بدلیل وجود امنیت فوق العاده، انواع جانوران بخصوص پستانداران وجود دارند که در بین آنها سنجاب ایرانی، سمور، گرگ، گراز و نمس به وفور دیده می شوند.

گونه های مختلفی از پستانداران در منطقه دیده می شوند که شامل گرگ، خرس قهوه ای، پلنگ، گربه وحشی، گراز، خرگوش، شغال، کفتار، سنجاب، انواع خفاش، تشی، قوچ وحشی، کل و بز و… می باشند.

انواع پرندگان درخت زی، خشک زی و آبزی در منطقه دیده می شوند که شامل کشیم کوچک، کشیم بزرگ، حواصیل شب، حواصیل خاکستری، کبک، تیهو، انواع دارکوب، بلبل خرما، بلبل، دم سرخ، انواع توکا، هدهد، انواع کبوتر و قمری، زاغی، جی جاق، کلاغ، غراب، کمرکلی بزرگ و کوچک، چرخ ریسی، زنبور خور، انواع پرندگان شکاری، لاشخورها و… هستند.

منطقه حفاظت شده شیمبار و سد کارون

جاذبه های گیاهی

غنای گونه ای در منطقه شیمبار بسیار بالاست در این منطقه سه اشكوب درختی كاملاً متمایز كه بعضاً منحصر بفرد است دیده می شود در شط شیمبار عمده درختان با تراكم بسیار بالا از درختان و درختچه های جاز تشكیل شده است. بخشی كوهستانی منطقه جنگلهای زاگرس با غالبیت بلوط ایرانی است و در بخش هائی از منطقه نیز درختچه های مورد معطر كه بسیار متراكم و انبوه هستند وجود دارد.

راههای دسترسی

مهمترین راه دسترسی به منطقه مسیر جدید الاحداث مسجدسلیمان به شهركرد است كه در حال حاضر تا ابتدای منطقه بصورت اسفالت شده است و داخل منطقه نیز در حال زیرسازی و اسفالت كاری است. در درون منطقه راههای دسترسی شنی روستائی درجه 3 وجود دارد.

مسیر اصلی كه از بخش اندیكا به سمت بخش بازفت امتداد داشته و از وسط منطقه می گذرد. بخشی از این مسیر آسفالت بوده وقسمتهائی از آن شنی است.

مسیرهای مالرو وفرعی كه با پیاده روی امكان تردد و مشاهده وحوش فراهم است.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید