مسجد جامعِ ورامین یکی از مساجد جامع شاخص ایران و یکی از جاذبه های ورامین است.پس از چندین قرن، هنوز میشود اوج هنر معماری ایلخانی را در این مسجد دید. وقتی پا به آن میگذاری، کافی است چشمت را باز کنی و با سکوت سنگین آنجا کنار بیایی تا از لابهلای خرابیها، سیر و سلوکی را آغاز کنی. دیدن کاشیکاریها و عبور از ورودیها، ایوانها، حیاط و… تجربهای برایت به جا میگذارند که شاید چند سال بعد، تکرار نشدنی باشد.
شهر ورامین مرکز شهرستان ورامین در چهل کیلومتری تهران است. ورامین همیشه مرکز کشاورزی بوده و بر خلاف خیلی از شهرهای ایران، هنگام حملة مغول آبادتر شد. آن زمان خیلی از مردم ری و اطراف به ورامین کوچ کردند. چند سال بعد، ورامین از قریهای بزرگ به شهر تبدیل شد.
ساختمان مسجد جامع ورامین در دوران حکومت سلطان محمد خدابنده (الجایتو) که یکی از معروفترین ایلخانان مغول است آغاز شد. دوران الجایتو دوران نسبتا آرامی بود. الجایتو برخلاف مغولان چنگیزی فکر آبادانی ایران بود. او مسلمان شد و فرهنگ مردم ایران را رعایت کرد.
ساخت مسجد در سال726 تمام شده. در آن سال الجایتو زنده نبود. دوران، دورانِ حکومت ایلخانی دیگر، به نام ابوسعید بهادر بود. اگرچه این ابوسعید بهادرخان از جوانانِ نیک روزگار نبود، اما به هرحال در کتیبة مسجد نام او را ثبت کردند. البته آن کتیبه حالا دیگر وجود ندارد.
مسجد جامع ورامین یک بار در سال815 هجری به دستور شاهرخ تیموری مرمت شد اما شدت تخریب در آن بسیار بالا بوده است. امروز این مسجد پر از داربست است اما به نظر نمیرسد مراقبتهای خاصی در کار باشد. اگر خواستید از حال و روزش بیشتر با خبر باشید، در فهرست بناهای تاریخیِ ثبت شدة ایران سراغِ شماره 176 را بگیرید.
تحلیل معماری مسجد جامع ورامین
مسجد جامع ورامین یک بنای چهار ایوانی است. ضلع شمالی که ورودی مسجد است از طریق ایوانهای شرقی و غربی به ضلع جنوبی که نمازخانه در آن قرار گرفته، میرسد و ضلع شرقی هم نقش ورودی – خروجیِ فرعی را داشته است؛ اما امروز اطراف مسجد خالی است و معلوم نیست در گذشته، معماری اطراف آن چگونه بوده است؟
1- ایوان ورودی
2- صحن مرکزی
3- ایوان جنوبی
4- گنبدخانه مقصوره
5- شبستانها
6- ایوان غـربی
7- ایوان شـرقی
8- ایوان شـمالی
مسجد جامع ورامین، بر محوطهای مستطیل شکل به طول 66 متر و عرض 43 متر بر نقشهای ساده برپا شده است. در ابتدای محور طولی و در قسمت شمال مسجد، سردر ورودی آن قرار دارد، این سردر دارای طاقچهها و طاقنماهایی، در داخل و خارج است؛ در قسمت مرکزی سردر، تنها مدخل اصلی ورودی مسجد به صورت راهرویی قرار دارد، راهرو ورودی، به ایوان شمالی مسجد منتهی میشود که پس از آن دسترسی به حیاط مرکزی مسجد را میسر میسازد.
صحن مسجد به شکل مربع و به ابعاد 24 در 24 متر است، در مرکز آن یک حوض آب متأخر، به ابعاد4.40متر در 4.10 متر و عمق 75 سانتیمتر است، دور تا دور حوض، دارای پاشویه است؛ در میان هر یک از اضلاع چهارگانه صحن، یک ایوان وجود دارد، که در اطراف هر یک از آنها رواقهایی قرار دارد، که راه دسترسی به داخل ایوانها و صحن از طریق آنها میسر است. در نمای ایوان شرقی، محل یک ورودی مشخص میباشد؛ که البته امروزه از آن استفاده نمیشود و فقط ورودی مسجد در ضلع شمالی قرار دارد.
ایوانِ شبستان بلند و زیبای مسجد جامع دارای کتیبههای ارزشمندی است که از جمله آن میتوان به کتیبههای سوره جمعه در متن و در حاشیه کتیبههای کوفی اشاره کرد؛ این کتیبهها دارای انواع طرحهای اسلیمی و خطهای عربی، کوفی و فارسی است. شرح مرمّت مسجد در سال 815 هجری قمری (زمان شاهرخ تیموری) در کتیبهای به ثبت رسیده است؛ این مسجد با نام «مسجد جمعه ورامین» نیز خوانده میشود.
ویژگیهای نقشها و گچبریهای مسجد جامع ورامین
از ویژگیهای گچبری این بنا، وجود نقشهای تزئینی و ترکیبی متنوع و بینظیری است که از ترکیب نقشهای گیاهی، اسلیمی و هندسی با یکدیگر به وجود آمدهاند. همچنین داخل هر نقش با نقشهای تزئینی دیگری پر شدهاند و به همین دلیل نقشهای به کار رفته بسیار متعدد و متنوعاند. در تزئین این بنا تنها از نقشهای دوره اسلامی استفاده نشده است؛ بلکه کهنترین و باستانیترین نقشهای تاریخ هنر ایران، مانند صلیب شکسته (چلیپا)، در ترکیب با نقشهای دورهی اسلامی نیز به کار رفتهاند.
در مسجد جامع ورامین طاقهای مقرنس سردرهای ورودی به وسیله تیرهایی که از اطاق آجری نیمه دایره بیرون آمده، آویزان شده و نگهداری میشود.