آرامگاه ملا عبدالله بهابادی ، مزار صاحب کتاب« حاشیه» و عالم و فیلسوف قرن دهم هـ. ق در شهرستان بهاباد است که سازه ای خشتی با مساحت ۱۴۸ متر مربع و متعلق به دوره قاجار می باشد.مقبره ملا عبدالله بهابادی در حال حاضر به مجموعه فرهنگی ـ تفریحی بهاباد تبدیل شده است.
این بقعه از جاذبه های بهاباد، آرامگاهی مسقف با ۲ ورودی از سمت غرب و شرق می باشد.درب ورودی غربی ۲ ایوانچه با پله هایی منتهی به پشت بام مقبره دارد که فضای داخل خود مقبره به شکل هشت ضلعی با یک سقف گنبدی می باشد.قبر ملا عبدالله دقیقا در وسط این مقبره قرار گرفته که هیچ سنگ قبری ندارد و توسط پارچه ای سبز رنگ پوشیده شده است.
بقعه آرامگاه ملا عبدالله بهابادی دارای چند طاقچه و طاقنما است که سقف آن، هلالی و جناغی با کاشیکاری و گچ می باشد. قسمت جنوبی ساختمان نیز سه ایوان با سقف جناغی و یک پنجره زیبا در ایوان وسطی دارد. این ساختمان با مصالح آجر، سنگ و ملات گل و گچ ساخته شده و هیچ چیز تزئین و زینت خاصی ندارد.
آرامگاه ملا عبدالله بهابادی با شماره ۳۱۳۱۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
علامه آخوند ملا عبدالله بهابادی کیست؟
عبدالله بن شهاب الدین حسین بهابادی یزدی ، معروف به نجم بن شهاب و عبدالله بهابادی و در حوزه های علمیه نیز به« ملاعبدالله صاحب حاشیه منطق» شهره می باشد که ولادت او را اوایل قرن دهم هـ. ق در مهاباد و وفاتش را سال ۹۸۱ هـ. ق در عراق ثبت کرده اند. از زمان فوت تاکنون، آرامگاه وی زیارتگاه مردم بهاباد و مورد احترام همگان قرار گرفته است.
در بعضی از مراجع، ملاعبدالله بهابادی یزدی را بهابادی و در برخی شهابادی می دانند اما به هرحال شهرت اصلی او به یزد برمی گردد. پدرش شهاب الدین از اشراف بهاباد و دارای منزلتی خاص بوده است.
علامه ملا عبدالله بهابادی یزدی ؛ امام، دانشمند و عالم منطق دوران صفویه( دوران گسترش و خروج اسلام و تشیع از انزوا) بوده که در اصفهان نزد جمال الدین محمود و در شیراز نزد امیر غیاث الدین دشتکی تحصیل کرده و در عین حال نیز به تدریس و تربیت شاگردانی نظیر شیخ بهایی، ابو منصور فرزند شهید ثانی، شمس الدین و … مشغول بوده که در اواخر عمر به نجف اشرف رفته و مسوولیت خزانه داری حرم شریف حضرت علی (ع) را بر عهده داشته است. بعد از او نیز فرزندانش عهده دار این سِمت شده و طایفه معروف« بیت المُلا» را شکل داده اند.
۲۰ اثر از علامه ملا عبدالله بهابادی شناسایی شد
« ملاعبدالله بهابادی» خدمات زیادی به جامعه بشریت ارائه کرد ؛ جناب ملا عبدالله ، فقیه علم منطق( دست یابی به مجهولات از طریق تفکر در معلومات)، دارای تألیفات قلمی و با عظمت فراوانی به دو زبان عربی و فارسی می باشد که در حین استحکامی و والا مقامی، عبارات آسان و قابل فهمی دارد و تقریبا از حسن ایجاز برخوردار می باشد.
علامه آخوند ملا عبدالله بهابادی یزدی در علم تفسیر ۳ کتاب، در فقه چند اثر، در کلام، فلسلفه و بلاغت نیز آثاری نفیس عربی و فارسی دارد که مجموع آثار او به ۲۰ اثر می رسد.
ملا عبدالله بهابادی مؤلف« الحاشیه علی تهذیب المنطق» مشهور به حاشیه ملا عبدالله است.حاشیهای که بر کتاب « تهذیب المنطق تفتازانی» نوشته شده و تا امروز یکی از کتب معروف حوزه های علمیه در زمینه منطق میباشد.
از جمله آثار وی عبارتند از؛ حاشیه تهذیب المنطق سعدالدین تفتازانی به زبان عربی، شرح تهذیب المنطق به فارسی، حاشیه بر مختصر و مطوّل تفتازانی، التجاره الرابحة فی تفسیر السوره و الفاتحة، شرح قواعد در فقه شیعه حاشیه بر حاشیه شریفیه و شرح شمسیه و جلالیه و خطایی، الدّره السنیه فی شرح الرسالة الالفیة الشهیدیه و …