کتابخانه ها در طول تاریخ، جایی برای عرض اندام معماری و شکوه و عظمت بودهاند. از کتابخانه اسکندریه گرفته تا کتابخانه های مدرن حاضر، فضاها و معماریهای گوناگون جذابیتهای بصری و دیدنی فوقالعادهای را برای بینندگان خود فراهم کردند. در اینجاما به چندتایی از زیباترین کتابخانه های جهان اشاره میکنیم. باما همراه شوید.
کتابخانه اَدمونت در اتریش
این بنا در کوهپایه رشته کوه های آلپ واقع شده است. این کتابخانه زیبا، دومین کتابخانه بزرگِ وابسته به صومعه ها، در جهان است. سالن کتابخانه، در سال ۱۷۷۶ با سالنی به طول نزدیک به ۲۳۰ فوت طراحی شده که شامل ۲۰۰۰۰۰ جلد کتاب است. سقف آن، مراحلی از دانش بشری را نشان می دهد که بالاترین نقطهاش به وحی الهی میرسد.
کتابخانه چک
استادی کار روی چوب، نقاشیهای سقفی منحصربهفرد و تصاویری به قدمت تاریخ که از دنیای باستان چشم به شما دوختهاند، همگی حیرانتان میکند و هوش از سرتان میپرانند.
کتابخانه ملی جمهوری چک در کلمنتینوم (Clementinum) پراگ قرار دارد. اینجا یکی از مهم ترین کتابخانه های کشور است. این کتابخانه توسط وزارت فرهنگ بهعنوان قدیمی ترین کتابخانه چک و یک اثر تاریخی منحصربهفرد شناخته شده است. اینجا خانه حدود ۶ میلیون نسخه، سند و کتاب است که سالانه حدود ۷۰ هزارتا به آن اضافه میشود. کتابخانه ملی چک همچنین بزرگ ترین کتابخانهی چک هم هست.
کتابخانه جورج پی بادی در مریلند امریکا
این کتابخانه توسط فرد نیکوکاری به نام جورج پی بادی پایه گذاری شده است. او این کتابخانه را به عنوان یک هدیه، برای شهروندان بالتیمور به علت مهربانی و مهمان نوازی آنها ساخته است. کتابخانه پی بادی به خاطر درونی اش که یک اطاق مياني بلند دارد، شناخته شده است. پنج بالکن موج دار آهنی به حاشیه پر از کتاب متصل شده است و سقف نورگیر، کتابخانه را با نور طبیعی پوشش می دهد.
کتابخانه ترینیتی دوبلین
در اولین لحظه متحیر میشوید. سالنی که ته ندارد و با سقف بلندش از دو سو تحت نظارت مجسمه های دانشمندان معروف جهان است که شما را زیر نظر گرفته اند.
کتابخانه ملی کالج ترینیتی در دوبلین بزرگ ترین کتابخانه تحقیقاتی در ایرلند است. این کتابخانه بهخاطر شهرت تاریخی این مکان، ترینیتی، کتابخانه ملی ایرلند شمالی و انگلیس محسوب میشود و به شکلی قانونی و طبق قانون ایرلند، زیر پرچم هر دو کشور فعالیت میکند. بر این اساس کالج حق دارد تا یک نسخه از تمام کتابهای منتشر شده در ایرلند و انگلیس را داشته باشد و نتیجه آن چیزی در حدود ۱۰۰ هزار نسخه جدید در هر سال است.در حال حاضر کتابخانه بیش از ۴٫۲۵ میلیون کتاب در خود دارد و که ۳۰ هزارتا مجموعه دستنویس، نقوش و نتهای موسیقی را شامل میشود.
کتابخانه سلطنتی کپنهاگ
این بنا که نام دیگر آن “الماس سیاه” است در سال ۱۹۹۹ به عنوان توسعه دهنده کتابخانه ملی دانمارک تکمیل شد. این کتابخانه مدرن و جدید، نام خود را از گرانیت سیاه صیقلی با زوایای نامنظم گرفته است. درونی کتابخانه، توسط یک دهلیز که در آن تنها از شیشه استفاده شده، ساخته شده است. این دهلیز شیشه ای باعث می شود، فضای داخلی ساختمان فضایی باور نکردنی شود که پر از نور و بازتاب حرکت آب است و یک محیط خواندنِ زرق و برق دار و پر نور را بوجود می آورد.
کتابخانه ژوانینا
یکی دیگر از زیباترین کتابخانه های جهان و البته اروپا در کشور پرتغال قرار دارد. کتابخانه ژوانینا در کتابخانه تاریخی دانشگاه کویمبرا (University of Coimbra). اینجا توسط شاه جان پنجم (King John) در قرن هجدهم تاسیس شده و در محوطه دانشکده حقوق قرار گرفته است که بخشی از کتابخانه عمومی دانشگاه کویمبرا محسوب میشود.
کتابخانه ژوانینا یکی از زیباترین معماریهای باروک برای کتابخانه در اروپا را رقم زده است و به همین دلیل داریم در مورد یکی از زیباترین کتابخانه های اروپا سخن میگوییم. بهعلاوه اینجا کماکان محل تحقیق بسیاری از دانشجویان و همینطور سالن کنسرت، توامان است. هر از چندگاهی بعضی از نمایشگاهها و رویدادهای فرهنگی را هم میزبانی میکند.
کتابخانه دانشگاه هنر ماساهینو
معمار ژاپنی، سو فوجیموتو، کتابخانه ای طراحی کرده که تنها از قفسه های کتاب و قسمت خارجی شیشه ای ساخته شده و می تواند به عنوان ساده ترین کتابخانه مدرن در جهان شناخته شود. دیوار های بلند۲۰ فوتی، از قفسه های کتاب ساخته شده است و این قفسه ها تنها در مناطقی پل مانند که برای مطالعه در نظر گرفته شده، قطع شده است.
کتابخانه شهر اشتوتگارت در آلمان
این کتابخانه نه طبقه و مکعب شکل، طراحی اش را از آن پانتئون روم باستان الهام گرفته است. هدف کتابخانه ایجاد یک زنجیره از قسمت های داخلی در بنا بوده، به طوری که تمام بنا در لباسی خالص به رنگ سفید، نقاشی شده است. در این ساختمان، رنگ ها تنها از خود کتاب ها می آیند.
کتابخانه ویبلینگن اَبی
این کتابخانه بینظیر و سالن مشهورش یکی از زیباترین کتابخانه های جهان و در کشور آلمان است. اینجا هنوز هم نسخ خطی و بسیاری از کتابهایی را که معمولاً به کتابخانههای بزرگتر منتقل میشوند، نگهداری میشود. فضای داخلی کتابخانه یکی از بهترین مثالها برای معماری روکوکو است. تعداد زیادی مجسمه و نقاشی دیواری (فرسک) نمای فوقالعاده بیمانندی را به کتابخانه ویبلینگن اَبی بخشیدهاند تا جایی که اینجا را به «گنج عقل و دانش» مشهور کرده است.
کتابخانه سینت-ژنویو در پاریس فرانسه
کتابخانه سینت-ژنویو، مرکز پژوهش و کتابخانه اصلی مرجع برای دانشجویانِ دانشگاه پاریس بوده و در اواسط قرن ۱۹ ساخته شده است. این بنا به خاطر ستون های چدنی اتاق مطالعه آن، شناخته شده است و با لقب “معبد دانش و فضایی جهت تفکر” توصیف شده است.
کتابخانه عمومی نیویورک در امریکا
کتابخانه عمومی نیویورک نزدیک به ۵۳ میلیون جلد کتاب و سند دارد و سومین کتابخانه بزرگ در جهان است. سنگ فرش زیبا و هنری آن، در زمانی که ساخته شد، یکی از بزرگترین سازه های سنگ مرمر در جهان بود.
اتاق مطالعه اصلی کتابخانه به نام “رز”، بسیار طویل است و نزدیک به دو بلوک خیابان امتداد دارد.