استانبول بزرگترین شهر جهان است که در دو قاره آسیا و اروپا واقع شده است. جاذبه های گردشگری فراوان استانبول آن را به یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری در کشور ترکیه به تبدیل کرده است. که همین امر امکانات و امنیت فراوانی را برای گردشگران مهیا کرده است. یکی از مهمترین دیدنیها برای مسلمانان و حتی غیر مسلمانان بدون شک مساجد تاریخی استانبول است که هر یک باورها و معماریهای تاریخی در ادوار گذشته را به نمایش میگذارد. مسجد ایاصوفیه نیز یکی از این مساجد تاریخی در استانبول است که بسیاری از گردشگران آن را نماد کشور ترکیه میدانند که از محبوبترین جاذبههای گردشگری این منطقه به شمار میرود.
در این مقاله از این مسجد محبوب، ایاصوفیه خواهیم گفت که اگر قصد سفر به استانبول را دارید بتوانید تاریخچه، آدرس مسجد ایاصوفیه استانبول، قیمت بلیط مسجد ایاصوفیه و هرآنچه برای بازدید از این بنای تاریخی نیاز دارید را بدانید و خود را بهتر برای سفر به این شهر زیبا و بازدید از این مسجد تاریخی آماده کنید.
وجه تسمیه مسجد ایاصوفیه
مسجد ایاصوفیه که با نامهای هاگیا صوفیا و حاجیا صوفیا نیز شناخته میشود یکی از پربازدیدترین دیدنیهای استانبول و جهان از منظر هنر و تاریخ است. ایاصوفیه درحقیقت به معنای حکمت خدا است. جالب است بدانید که در قرن ششم این بنای تاریخی را به عنوان هشتمین شگفتی جهان معرفی کردهاند.
مسجد ایاصوفیه با بیش از یک هزار و ۴۰۰ سال قدمت به عنوان یکی از تاریخیترین بناهای موجود در استانبول شناخته میشود که زلزلهها، جنگها و تاریخ بسیاری را به خود دیده است. این بنای تاریخی که پیوندی میان مسیحیت و اسلام به شمار میرود، نه تنها به خاطر قدمت بلکه به خاطر معماری منحصربهفردش در ترکیه و حتی جهان شهرت دارد و سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر جهان است.
در ادامه به ترتیب موارد زیر را در این مسجد تاریخی بررسی خواهیم کرد تا با این شگفتی جهان بیشتر آشنا شوید:
۱. تاریخچه مسجد ایاصوفیه
۲. معماری مسجد ایاصوفیه
۳. موقعیت و دسترسی به مسجد ایاصوفیه
۴. قیمت بلیت مسجد ایاصوفیه
تاریخچه مسجد ایاصوفیه
مسجد ایاصوفیه فعلی در حقیقت یک کلیسای بزرگ بوده که در سالهای ۵۳۲ تا ۵۳۷ با نام کلیسای بزرگ شهر به دستور کنستانتین اول بنا شده است. این بنا توسط ۱۰ هزار کارگر در طول پنج سال و تحت نظر ۱۰۰ استاد باشی تکمیل شده است. این کلیسا دارای یک گنبد، کوزه مرمر، ایوان غربی و مدخل، سرسرای بالا، لژ مخصوص ملکه و درب مرمر بوده و جالب است بدانید که بسیاری از تزئینات همچون کوزه مرمر و ستونهای این بنا از نقاط مختلف جهان آورده شده است. این کلیسا تا پیش از ساخت کلیسای جامع در سیویل به مدت یک هزار سال بزرگترین کلیسای جهان بوده است که دورانهای تاریخی پر فراز و نشیب بسیاری را به خود دیده است.
پس از تصرف استانبول توسط عثمانیها به دستور سلطان محمد دوم این کلیسا به مسجد ایاصوفیه استانبول تغییر کاربری داد که همین تغییر کاربری اثرات ویژهای بر روی معماری آن گذاشته است. برای مثال پس از فتح توسط عثمانیها، سلیمان اول دستور داد تا نقاشیها و نگارگریهای داخل ایاصوفیه را بپوشانند که نماز جمعه در آنجا خوانده شود. این بنا در طول تاریخ مورد هجوم و تخریب بسیاری قرار گرفته است و چندین بار بازسازی و ترمیم شده است. مشهورترین مرمت آن به دستور سلیم دوم توسط خواجه معمار سنان آغا، نابغه معماری دوران عثمانی صورت گرفته است. در این مرمت، نمادهای عصر اسلامی به این بنای تاریخی افزوده شد.
فضای داخلی مسجد ایاصوفیه
در حال حاضر نیز این مسجد دیگر کاربری به عنوان مسجد ندارد و در آن نماز برپا نمیشود. پس از اعلام آغاز جمهوری ترکیه در زمان حکومت آتاتورک این مسجد به موزه تبدیل شد و هماکنون موزه مسجد ایاصوفیه نام دارد که یکی از بزرگترین موزههای جهان به شمار میرود.
معماری مسجد ایاصوفیه
این مسجد را با ارزشترین اثر باقیمانده از دوره بیزانس در ترکیه میدانند که معماری شگفتانگیز رومیان را به ارث برده است. این بنا که حدود ۶ هزار متر مربع مساحت دارد، کاملا از آجر ساخته شده و با مرمر پوشانده شده است، ۱۰۷ ستون و ۹ درب دارد. بزرگترین درب اصلی این مسجد را برای ورود پادشاه با چارچوب برنزی و قاب مرمر طراحی کرده بودند.
در ساختار بنا تدبیر هوشمندانهای برای هماهنگی طاقها و ستونها به کار رفته است. ۴ ستون بزرگ از سنگ خارای مصری، ۴ طاق بالا را نگه داشتهاند و گنبد بزرگ این مسجد بر روی آنها قرار گرفته است. درحقیقت بسیاری از ویژگیهای معماری حال حاضر این مسجد همچون گنبد، مناره، محراب، ستونها و تزئینات قرآنی پس از تغییر کاربری به این مسجد اضافه شده است. گنبد ایاصوفیه از سطح زمین ۵۵ متر ارتفاع دارد و قطر آن ۳۱ متر است که از محبوبترین نمادهای این مسجد برای گردشگران به شمار میرود. برخی ارتفاع بالای گنبد را نماد معلق بودن و نزدیکی به آسمان و خدا میدانند.
در تمامی فضاهای مسجد آیات قرآنی و خط عثمانی درکنار برخی تصاویر باقیمانده از حضرت مریم و حضرت عیسی (ع) دیده میشود. این مسجد همچنین کاشیکاریهای مشهور بسیاری از زمان کلیسا بودن خود همچون سونو (حضرت مریم و مسیح)، مسیح و لوئی ششم، دو فرشته و … دارد که از شگفتیهای این مسجد به شمار میرود.
این بنای تاریخی که از شاهکارهای معماری در استانبول نامیده میشود، ویژگیهای معماری و تزئینات داخلی بسیاری دارد که قابل توصیف نیستند و تنها باید آنها را با چشم دید. پس اگر قصد سفر به استانبول را دارید، حتما در فهرست دیدنیهای خود نام این مسجد را اضافه کنید و از تماشای آن در هنگام نور آفتاب زمانیکه نور از پنجرههای بینظیر مسجد به درون میتابد، لذت ببرید.
موقعیت و دسترسی به مسجد ایاصوفیه
مسجد ایاصوفیه در مرکز شهر استانبول قرار دارد که همین امر موجب راحتی دسترسی به آن میشود و آن را جز گزینههای اول بازدید قرار میدهد. چراکه درکنار آن دیدنیهای بسیار دیگری نیز وجود دارد که سفر به مرکز شهر امکان بازدید از همه آنها را برای گردشگران ممکن میکند. نحوه رفتن به مسجد ایاصوفیه از طریق تمامی وسیلههای نقلیه عمومی امکانپذیر است. چندین ایستگاه اتوبوس و تراموای استانبول در منطقه سلطان احمد برای دسترسی گردشگران فراهم شده است. مسجد ایاصوفیه مترو نیز دارد که در همین منطقه واقع شده و امکان دسترسی گردشگران به مسجد ایاصوفیه، مسجد سلطان احمد و کاخ و موزه توپکاپی را مهیا کرده است. همچنین گردشگران میتوانند از تاکسی برای رسیدن به این منطقه استفاده کنند.
در کنار این مسجد، هتلهای بسیاری نیز وجود دارد که گردشگران میتوانند با اقامت در آنها دسترسی سریعتری به این مسجد داشته باشند. پس اگر قصد اقامت در نزدیکی این مسجد را دارید، نگران نباشید چراکه هتلها و هاستلهای بسیاری در نزدیکی آن، آماده خدمترسانی به مسافران هستند.
فاصله میدان تکسیم تا مسجد ایاصوفیه
از میدان تکسیم (تقسیم) تا مسجد ایاصوفیه حدود ۵ کیلومتر فاصله است که با استفاده از تراموا و تاکسی یا ماشین شخصی حدود نیم ساعت زمان میبرد. تراموا (قطارهای برقی زمینی) هر پنج دقیقه در ایستگاههای این دو محل مسافرگیری میکنند پس اگر یک تراموا را از دست دادید، نگران نباشید که خیلی زود تراموای دیگری مسافرگیری خواهد کرد.
اگر هم پیاده سفر میکنید، گشت و گذار در این مسیر با پای پیاده بسیار لذتبخش خواهد بود. حدود یک ساعت طول میکشد تا از میدان تکسیم به مسجد ایاصوفیه برسید اما اگر در طول مسیر علاقمند به عکاسی و بازدید از بافت مرکزی و تاریخی این منطقه باشید، قطعا زمان بیشتری را در راه خواهید بود. در فاصله میدان تکسیم تا مسجد ایاصوفیه، جاذبههای گردشگری دیگری همچون مسجد سلیمانیه، مسجد شاهزاده و برج گالاتا قرار دارد که بازدید از آنها نیز پیشنهاد میشود.
قیمت بلیت مسجد ایاصوفیه
قیمت بلیت مسجد ایاصوفیه برای بازدیدکنندگان ۴۰ لیر ترکیه (حدود ۳۰ هزار تومان) است. ساعتهای بازدید از این موزه همه روزه در ایام پاییز و زمستان از ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر و در ایام بهار و تابستان از ۹ صبح تا ۷ شب است که بلیت تنها تا یک ساعت قبل از اتمام ساعت به بازدیدکنندگان فروخته میشود. ورودی برای کودکان زیر ۱۲ سال رایگان است و تنها برای ورود به حرم مسجد ایاصوفیه کودکان بالای ۶ سال نیازمند خرید بلیت هستند. همچنین اگر قصد عکاسی در این مسجد را دارید باید به قوانین عکاسی از موزهها پایبند باشید و در برخی قسمتها عکاسی تنها با در دست داشتن مجوز امکانپذیر است.
امکان خرید آنلاین بلیت مسجد ایاصوفیه از طریق وبسایت این مسجد در دسترس است. اگر قصد رزرو بلیت برای بازدید از این موزه را دارید، کافیست تا به وبسایت (https://ayasofyamuzesi.gov.tr/en) سری بزنید و بلیت خودتان را آنلاین سفارش دهید. همچنین اطلاعات کامل این مسجد را میتوانید در همین وبسایت پیدا کنید.
در نهایت
اگر قصد بازدید از مسجد ایاصوفیه استانبول را دارید، به شما پیشنهاد میکنیم تا پیش از سفر درباره تاریخ و معماری این بنای تاریخی بیشتر بخوانید و حتما از راهنمایان گردشگری در مسجد بخواهید تا شما را به سفر در زمان دعوت کنند و گذشته هیجانانگیز این بنا را برایتان شرح دهند. اگر هم قبلا از این بنای تاریخی دیدن کردهاید، تجربه خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.