کشور اندونزی که از آن با عنوان «مجمعالجزایر هزار مسجد» نیز یاد میشود، دارای مساجدی است که از حیث طرحهای معماری گوناگون و همچنین تنوع رنگهای مختلفی که در ساخت آن به کار برده شده، بینظیر است.
اندونزی، جمعیت زیادی از مسلمانان جهان را در خود جای داده است. تقریبا 88 درصد از جمعیت 240 میلیونی اندونزی مسلمان هستند. دین اسلام در اندونزی طی قرون 13 الی 15 میلادی در نتیجه فعالیتهای تجار هندی و عرب گسترش یافته است. این کشور دارای مساجد بسیار زیبایی است که از لحاظ معماری در نوع خود بینظیر میباشد.
1. مسجد جامع بیت الرحمن اندونزی
این مورد از مساجد کشور اندونزی در مرکز شهر آچه ساخته شده است و از زمان ساختش تا به امروز نماد این شهر بوده است. مساحت آن ۱۵۰۰ متر مربع می باشد و ظرفیت اقامه نماز برای ۳۰ هزار نمازگزار را دارد. این مسجد بزرگ دارای هفت گنبد و هشت کناره می باشد که ساخت آن در سال ۱۸۸۱ میلادی به اتمام رسیده است. گردشگران مسلمان زیادی در ماه رمضان برای دیدن از این مسجد می روند. سونامی که در سال ۲۰۰۴ روی داد قسمت های زیادی از شهر آچه را به نابودی کشاند اما مسجد جامع از گزند سونامی در امان ماند. یکی از سنت های قدیمی مسلمانان در این محدوده، ذبح گاو دو روز پیش از عید فطر است و این کار به مناسبت پایان ماه رمضان انجام می شود. بازدید کنندگان باید تا بعد از ظهر آن روز صبر کنند تا بتوانند از گوشت آن که در طبق های سنتی گذاشته می شود، میل کنند. در ماه مبارک رمضان تمام روستاهای اطراف آچه مراسم تلاوت قرآن دارند.
2. مسجد الایرسیاد در استان جاوه غربی
این مسجد که در اندونزی توسط معماران برجسته اسلامی آن کشور طراحی و ساخته شده، دارای محراب بسیار زیبایی است. طراحی داخلی مسجد بیشتر از آن که فضای مسجدهای سنتی را تداعی کند؛ ساختمانی بهروز و مدرن را نشان میدهد که به نیایش و نمازگزاری اختصاص دارد.
3. مسجد استقلال در جاکارتا
این مورد از مساجد کشور اندونزی را می توان یکی از جاذبه های اصلی آن در نظر گرفت و قطعا لقب بزرگ ترین مسجد در جنوب غربی آسیا از آن مسجد استقلال می شود. مسجد استقلال در زمینی به مساحت ۱۰ هکتار ساخته شده است و ۱۲۰ هزار نفر می توانند در آن نماز به عبادت بپردازند. از زمانی که کشور اندونزی توانست به استقلال دست یابد طرح ساخت چنین مسجدی را آغاز کرد. به خاطر بزرگی ساخت آن ۱۷ سال به طول انجامید و دارای معماری جالب با سقف های بسیار بلند است که در نوع خود زیبا و کم نظیر است. مسجد استقلال جاکارتا دارای هفت ورودی است. طبقه زیرین مسجد محل وضو و همچنین سرویس بهداشتی است و تالار اصلی مسجد نیز در طبقه اول ساخته شده است. در حقیقت این مسجد از دو بنای مکعبی شکل یکی بزرگ و دیگری کوچک تر ساخته شده است.
4. مسجد آلدیان در شهر دپوک
مسجد آلدیان، زیباترین مسجد این کشور محسوب میشود. بانی مسجد یک زوج تاجر اندونزیایی است که تمام ثروت خود را برای ساخت مسجد به کار بردهاند.
5. مسجد جامع ماکاسار
این مورد از مساجد کشور اندونزی در سال ۱۹۴۹ میلادی ساخته شده است و یکی از قدیمی ترین مساجد این کشور محسوب می شود اما به طور قطع می توان گفت که یکی از باشکوه ترین آن ها می باشد. در سبک و سیاق معماری آن می توان تریکیبی از معماری خاورمیانه ای و مدیترانه ای را مشاهده کرد. نمای بزرگ آن رنگ سبز آرامش بخش را شامل می شود که در ساخت دو مناره بزرگ آن نیز ار همین رنگ استفاده شده است. در این مسجد یک کتاب قرآن بزرگ نگهداری می شود که گردشگران زیادی برای دیدن آن می آیند. همچنین کتابخانه ای بزرگ و دارای کتاب های مذهبی درون آن ساخته شده است.
6. مسجد جامع تیلوک بیور
مسجد بیور، بر خلاف اکثر مساجد دیگر در اندونزی (یا هر جای دیگر آ)، معماری به سبک تایلند را با تلفیقی از خانه های سنتی غرب سوماترا دارد که شامل سقف سه لایه می شود. معماری منحصر به فرد آن نیز با تزئینات زیبا که همخوانی زیبایی با یکدیگر دارند و همچنین چشم انداز فوق العاده آن به چشمه و حوضچه های ماهی کامل شده است و مسلمانانی که برای عبادت به این مورد از مساجد کشور اندونزی می آیند می توانند علاوه بر عبادت از آرامش فوق العاده فضای اطراف بهره مند شوند.