کشور هند سرزمینی است هزار رنگ متشکل از مذاهب بسیار و عقاید مختلف ،اسلام یکی از شناخته شده ترین ادیان این کشور است. مساجد، محل نماز برای مسلمانان، از جمله سازه های زیبایی به شمار می روند که با جزئیات هنری پیچیده همراه هستند. درخشش و شکوه معماری در برخی از این مساجد بسیار قابل تحسین است. در ادامه با ما همراه باشید تا تعدادی از آنها را به شما معرفی کنیم:
مسجد جامع دهلی نو
مسجد جامع دهلی نو، بزرگترین مسجد کشور هند است که در سال ۱۶۴۴ میلادی توسط شاه جهان (امپراطور مغول) ساخته شد. محوطه این مسجد زیبایی منحصر به فردی دارد و جمعیتی در حدود ۲۵ هزار نمازگزار و بازدیدکننده را در زمان برپایی نمازهای جماعت و مراسم مذهبی در خود جای میدهد. این محوطه از شرق، شمال و جنوب به سه ردیف پله منتهی میشود که همگی با ماسه سنگهای قرمز ساخته شدهاند. درب شمالی مسجد ۳۹ پله، درب جنوبی ۳۳ پله و درب شرقی ۳۵ پله کشیده دارد. شهرت این مسجد به سبب وجود سه دروازه عظیم، چهار برج بزرگ و دکور سنگ مرمر در فضای داخلی مسجد است.
مسجد حاجی علی، بمبئی
مسجد حاج علی یکی از جاذبه های توریستی شهر بمبئی است که از معروف ترین مساجد این کشور به شمار می رود. معماری با شکوه این بنا، آن را به مکانی امن و ساکت تبدیل نموده است. این مسجد زیبا، روزانه پذیرای زائران و دلباختگان زیادی است. این مسجد مقبره ی پیر حاجی علی شاه بخاری را در خود جای داده و در یک جزیره کوچک در دریای عرب واقع شده است. سنگ های مرمرین و سفید رنگ این بنا به گونه ای تراشیده شده اند که می توانند مقاومت بسیاری را در برابر امواج دریا از خود نشان دهند. مسجد حاجی علی درگاه به روی تمام مردم باز است، به طوری که افراد غیر مسلمان نیز می توانند به این مکان مذهبی وارد شوند. با توجه به افسانه های موجود، یک قدیس صوفی برای گسترش اسلام به این مکان پا نهاده است.
مکه مسجد یا مسجد مکه ـ حیدرآباد
مسجد مکه یکی از قدیمیترین مساجد هند است که در نزدیکی قصر چهار منار واقع شده است. بنای این مسجد در سال ۱۰۲۷ هجری قمری (۱۶۱۷میلادی) به دستور سلطان محمد قطب شاه آغاز و در زمان ابوالحسن قطب شاه پایان یافت. صحن این مسجد حدود ۷۵۰۰ متر مربع است که در ابتدای درب ورودی آن حوض بزرگی قرار دارد. نمای بیرونی مسجد از پنج قوس محرابیشکل و نمای داخلی آن از ۱۵ قوس تشکیل شده است. دو مناره بلند در دو گوشه جلوی بنا و یک ساعت آفتابی از دیگر مشخصههای آن است. سلطان محمد این مسجد را «بیت العتیق» نامید و هنگامی که حیدرآباد به دست اورنگ زیب (پادشاه گورکانی) سقوط کرد، وی نام آن را به «مسجد مکه» تغییر داد. علت این تغییر نام آن است که در هنگام ساخت مسجد آجر و خاک استفاده شده در بنای مسجد از شهر مکه به حیدرآباد انتقال یافت.
زیارتگاه حضرت بال، سرینگر
این بنای زیبا واقع در سواحل دریاچه دال و یکی از مقدس ترین حرم مسلمان در کشمیر است. حضرت بال، به معنی “جای احترام” تعبیر شده است. گنبد سفید رنگ این مسجد زیبا در قلب منطقه ی اصلی دانشگاه سرینگر قرار دارد. این بنا تنها مسجد موجود در سرینگر است که دارای یک گنبد اسلامی می باشد. مابقی مساجد این محل، از سقف های بتکده مانند تشکیل شده اند. از بالای این گنبد، تمامی مکان های اطراف اعم از دریاچه و کوه های بلند قابل مشاهده است.
مسجد ارهای الدین كاجونپرا ـ اجمیر
این مسجد در شهرستان مذهبی اجمیر از توابع راجستان قرار دارد و یكی از قدیمیترین مساجد هند است كه در سال ۱۱۹۹ میلادی ساخته شده و در زمره قدیمیترین بنای تاریخی در اجمیر محسوب میشود. معنای نام این مسجد، آن است كه مدت احداث آن تنها دو نیم روز به طول انجامیده است. مسجد ارهای الدین توسط قطبالدین ایبك و به دستور محمد غوری احداث شد. این مسجد نمونهای از معماری هندی-اسلامی است كه یكی از جاذبههای بزرگ گردشگری راجستان به شمار آمده و مدیریت و حفاظت آن توسط سازمان باستانشناسی هند انجام میشود.
تاج المسجد ـ بوپال
تاج المسجد در شهر بوپال هند واقع شده و یكی از بزرگترین مساجد قاره آسیاست كه به عنوان مدرسه اسلامی نیز از آن استفاده میشود. تاج المسجد به دستور شاه جهان ساخته شد اما به دلیل كمبود بودجه، ساخت آن متوقف گردید تا اینكه در سال ۱۹۷۱ میلادی احداث آن از سر گرفته شد.
معنای تاج المسجد، ترجمه شده معادل لاتین آن یعنی «Crown of Mosque» است و معماری با شكوه مسجد این حقیقت را تأیید میكند. بنای مسجد با استفاده از سنگ قرمز ساخته شده و در نزدیكی تالاب مویتا قرار دارد.
مسجد جامع آگرا
بنای مسجد جامع آگرا یكی از بناهای مربوط به دوره گوركانیان است كه در سال ۱۶۴۸ به دستور شاه جهان ساخته شد. در بنای مسجد از ماسه سنگهای قرمز و سنگهای مرمر استفاده شده است. مسجد جامع آگرا عناوین دیگری نظیر مسجد محبوب جامی و مسجد جمعه نیز دارد و از نظر مساحت جزء بزرگترین مساجد كشور هند محسوب میشود. ورود به مسجد جامع از طریق راه پلههای یكی از پنج دروازه قوسیشكل ورودی انجام میشود.
مسجد جامع سرینگر ـ كشمیر
این مسجد قدیمی بزرگترین مسجد کشمیر است و در محله نواتا قرار دارد. مسجد جامع سرینگر در سال ۱۳۹۴ میلادی توسط سلطان اسکندر شاه کشمیری شاهمیری به سفارش میر محمد همدانی(پسر میر سید علی همدانی) ساخته شده است. پسر سلطان اسکندر؛ زین العابدین، مسجد جامع را با افزودن منارههای کوچک گسترش داده است.
مسجد نگینا یا مسجد جواهر ـ آگرا
مسجد نگینا در زمان شاه جهان در سال ۱۶۳۵ میلادی با استفاده از سنگ مرمر سفید برای استفاده بانوان دربار از محوطه داخلی و خارجی مسجد، ساخته شد. این مسجد دارای دو راهروی عمیق با نمایی متشكل از سه قوس است.
سه گنبد پیازی شكل بنای مسجد را تشكیل داده كه ارتفاع گنبد مركزی بلندتر از گنبدهای جانبی است. در مسجد جواهر بازار بزرگی به نام «مینا بازار» قرار دارد كه شاه جهان برای استفاده بانوان دربار آن را ساخته بود.