سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

نویسنده:

حسین یوسفی

در تاریخ:

شمایی که به سفر علاقه دارید و معمولا در سفر هستید همیشه و حتما یک برنامه منظم برای نوشتم سفرنامه داشته باشید. اگر از کسانی هستید که عاشق مسافرت هستید و دستی هم در نویسندگی دارید، احتمال نوشتن در مورد تجربه‌ها و خاطراتتان از مسافرت را هم دوست دارید. به هر حال سفرنامه نویسی و کسب درآمد بابت آن چه خلق می‌کنید، چندان ایده بدی هم نیست! در ادامه به نکاتی مهم اشاره می‌کنیم که هر سفرنامه نویس حرفه‌ای باید بداند.

سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

برای سفرنامه نویسی سفر کنید!
به‌عنوان نکته اول، احتمالاً کمی گیج شده‌اید! ولی این در واقع مهم‌ترین نکته است! اگر سفر نکنید چطور می‌توانید انتظار نویسندگی در مورد سفر و مسافرت داشته باشید؟! البته لازم نیست حتماً سفر دور دنیا بروید تا چند جمله در مورد تجربه‌تان قلم بزنید. یک مسافرت کوچک و کوتاه هم برای الهام گرفتن و نوشتن یک متن جذاب و مفید کافی است. خیلی راحتی می‌توانید بهترین و جالب‌ترین مکان‌های توریستی و دیدنی اطراف خود را پیدا کنید، برای یک مسافرت کوتاه و جمع و جور برنامه ریزی کنید و در مورد آن یک مقاله بنویسید. اگر هم مدتی است فرصت مسافرت پیدا نکرده‌اید، می‌توانید در مورد تجربه‌های سفرهای  گذشته بنویسید.

قلم دست بگیرید و بنویسید
این هم یکی دیگر از نکات واضح ولی مهم است. منظور این نیست که حتماً با قلم بنویسید! منظور این است که حتماً بنویسید. اگر همیشه منتظر موقعیتی خاص برای نوشتن باشید، احتمالاً هیچ وقت دست به قلم نمی‌شوید. در حقیقت اگر دوست دارید در مورد مسافرت‌هایتان مطالب جالبی بنویسید، باید همیشه در حال نوشتن باشید. لازم نیست رمان‌های ادبی و شاهکار خلق کنید! همین که خلاصه‌ای مسافرت‌هایتان را یاد داشت کنید کافی است. اگر بیشتر حوصله و وقت بگذارید و در مورد جزئیات بنویسید که بهتر می‌شود. از نوشتن در مورد تجربه یک رستوران ساده گرفته تا تجربه یک مسافرت طولانی یک ماهه در آن سوی دنیا. به هر حال مهم‌ترین مسئله آن است که در موردش بنویسید.

نوشته‌های بدون اشکال منتشر کنید

سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

پیش از اینکه مطالبتان را به کسی یا برای جایی ارسال کنید، حتماً آن را به‌دقت بررسی کنید. همه چیز را چک کنید. باید توجه داشته باشید که مطلب شما هر چقدر هم که ساده باشد، به هر حال نشان دهنده تبحر و مهارت شماست و کیفیت کار شما را نشان می‌دهد. سعی کنید هیچ غلط املایی یا اطلاعات غلط و … در آن وجود نداشته باشد. اگر سفرنامه‌ای بنویسید که خواندنش مخاطب را آزار دهد یا اطلاعاتی غیردقیق در آن ذکر شود، می‌توان گفت سفرنامه نویسی شما اساساً زیر سؤال می‌رود.

 سفرنامه نویس خوب مشتری خوب پیدا می‌کند
وقتی یک مطلب یا یک گزارش نوشتید و همه جزئیات کار را بررسی کردید و همه چیز رضایت بخش بود، وقت آن است که یک مشتری خوب برای آن پیدا کنید. در واقع شما باید سفرنامه‌تان را به همه جا بفرستید! روزنامه‌ها، مجله‌ها، وب سایت‌ها، آژانس‌های مسافرتی، مجله‌های سبک زندگی و … . البته باید مطمئن شوید که کار ارزشمندتان را به دست فرد مناسب می‌رسانید. همیشه مسئول بخش مربوط به مسافرت و سفر و یا ستون مقالات این دسته را پیدا کنید و مقاله را به او تحویل دهید. پیگیری هم فراموش نشود. اگر بعد از دادن مقاله خبری نشد، چند روز یا یک هفته بعد مجدداً تماس بگیری و نظرش را در مورد مطلبتان بپرسید. به‌احتمال زیاد با موارد زیادی بر می‌خورید که نوشته‌های شما را نمی‌پسندند یا به هر دلیل تمایلی به استفاده از آن ندارند. این موضوع را به خودتان نگیرید. توجه کنید که شما یک سفرنامه نویس تازه کار هستید و طبیعتاً برای پیدا کردن جایگاهتان باید تلاش کنید.

یک وب سایت برای سفرنامه‌هایتان ایجاد کنید
داشتن یک وب سایت یا وبلاگ برای انتشار سفرنامه‌ها یک ایده هوشمندانه است. چرا؟ چون وقتی کارتان را به‌روزنامه یا وب سایت ارسال می‌کنید، عملاً نمی‌توانید تمام رزومه کاری و اطلاعاتی که لازم است را یکجا به او بدهید. در واقع بهتر است این کار را اصلاً امتحان هم نکنید. به‌جای آن فقط توضیح کوتاهی در مورد مطلبی که نوشتید بدهید و اشاره کنید که می‌تواند کارهای بیشتر از شما را در وب‌سایت یا وبلاگتان ببیند. اگر طرف مقابل کار شما را دوست داشته باشد، خودش پیگیری وب سایت شما می‌شود. خوشبختانه این روزها داشتن یک وب‌سایت چندان هزینه بردار نیست و خیلی راحت می‌توانید یک وب سایت اختصاصی برای سفرنامه‌های خودتان داشته باشید تا هم کارهایتان را معرفی کنید و هم حرفه‌ای‌تر به نظر برسید. با استدلال مشابه، توصیه می‌کنیم که اگر می‌توانید، سراغ شبکه‌های اجتماعی هم بروید.

سفرنامه نویس حرفه‌ای باید کمی عکاسی بلد باشد

سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

قاعدتاً یکی از اهداف شما هر چه جذاب‌تر کردن مطلبتان است. احتمالاً گذاشتن چند عکس مرتبط با مطلب بتواند به جذاب‌تر شدن آن کمک کند. به‌علاوه اگر روزنامه، مجله یا وب‌سایتی از متن شما خوشش آمد، احتمالاً چند عکس خوب هم برای تکمیل مطلب از شما طلب می‌کند. پس بهتر است همیشه به یاد داشته باشید که در مسافرت حتماً چند عکس باکیفیت و خوب هم بگیرید. البته وب‌سایت یا مجله مخاطب شما خودش هم می‌تواند مشکل پیدا کردن عکس را رفع کند ولی چقدر حرفه‌ای‌تر است که خودتان این کار را از قبل انجام داده باشید. حتماً به کیفیت بالای عکس توجه داشته باشید چرا که ممکن است قرار باشد این عکس در ابعاد بزرگ چاپ یا به نمایش گذاشته شود.

در وب سایت‌های سفرنامه نویسی ثبت نام کنید
برای تحقق رؤیای سفرنامه نویسی می‌توانید در وب سایت‌هایی که برای این کار ایجاد شده‌اند ثبت نام کنید. هم مطالب خودتان را می‌توانید به اشتراک بگذارید و هم می‌توانید نوشته‌های دیگران را بخوانید. خواندن کتاب‌های مرتبط با این موضوع هم قطعاً در آینده به کمک شما می‌آیند.

از دنیای مسافرت و توریسم عقب نمانید
اگر در مورد سفرنامه نویسی جدی هستید، بهتر است همیشه به‌روز باشید. بهتر است همیشه از بحث‌های روز و تغییراتی که در دنیای توریسم اتفاق می‌افتد، مقصدهای مسافرتی و اخبار دیگر حول این موضوع باخبر باشید. وب سایت‌های خبری و یا تخصصی مسافرت بهترین منابع هستند.

سفرنامه نویس تخصصی شوید
یکی از بهترین راه‌ها برای تبدیل شدن به یک سفرنامه نویس حرفه‌ای آن است که روی یک موضوع مشخص تمرکز داشته باشید. مثلاً می‌توانید در سفر به کشورها و شهرها به‌صورت تخصصی مقاله نویسی کنید. یا به‌طور خاص روی سفرهای ماجراجویانه، یا آشپزی و خوراک یا مسافرت با بودجه کم و …. کار کنید. اگر سفرنامه‌هایتان در یک موضوع و دسته بندی مشخص باشند، خیلی سریع‌تر و بهتر پیشرفت می‌کنید و می‌توانید به قول معروف «سری توی سرها پیدا کنید».

پشت کار

سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

مثل هر کار دیگر، برای تبدیل شدن به یک سفرنامه نویس شما بیشتر از هر چیز دیگری به پشت کار نیاز دارید. ممکن است دفعات اول کار شما جذاب نباشد یا کسی به آن علاقه نشان ندهد. ممکن است با پاسخ منفی رو به رو شوید و این راه به نظر غیرممکن برسد. ولی تسلیم نشوید. مطالب و نوشته‌هایتان را برای افراد و مراکز مختلف ارسال کنید. از این که داستان‌های مختلف را به فردی که قبلاً کارتان را رد کرده است بفرستید، ترسی نداشته باشید. در عوض سعی کنید به مسافرت کردن ادامه دهید و سفرنامه‌های بیشتر بنویسید. مطمئن باشید هم شما به‌مرور زمان پیشرفت می‌کنید و هم بالاخره یکی از درها به روی شما باز خواهد شد.

توصیه متخصصین

ویراستار وب سایت:

واقعیت آن است که سفرنامه نویسی کار چندان ساده‌ای نیست، ولی اگر تلاش و پشت کار داشته باشید در نهایت همه چیز درست می‌شود. وقتی مطلبی برای ویراستارها، روزنامه‌ها و … می‌فرستید حتماً زمانی این کار انجام دهید که چند مطلب دیگر هم از پیش نوشته‌اید. داشتن وب سایت دقیقاً در همین مواقع به کار می‌آید. یک رزومه عالی برای این که نشان دهید حرفه‌ای هستید و کارتان را خوب بلدید.

ویراستار :

سفرنامه نویسی شاید آن زندگی رؤیایی که بعضی در ذهن خود تصور می‌کنند را برایشان به ارمغان نیاورد. با این حال لذت بردن از مسافرت به همراه چاپ مقالات به نام شما، جذابیت‌های خودش را دارد. به هر حال اگر عاشق مسافرت هستید و آرزوی سفرنامه نویسی دارید، باید دو مسئله را همیشه در ذهن داشته باشید. اول اینکه شما بی‌چون و چرا باید به یک نویسنده قهار تبدیل شوید. اگر سابقه کار در روزنامه یا مجله دارید کارتان خیلی ساده‌تر می‌شود. یعنی داشتن این توانایی که بتوانید جملات را برای مخاطب (و نه برای خودتان) کنار هم بچینید! به هر حال، داشتن یک وب سایت، وبلاگ یا پست کردن مقالات مختلف در شبکه‌های مجازی می‌تواند شروع خوبی برای این کار باشد. مسئله دوم پیدا کردن کسی است که به مطالب شما نیاز داشته باشد. دقت کنید که تمام وب سایت‌ها، مجله‌ها و رسانه‌های معتبر و فعال احتمالاً از قبل مطالب زیادی در مورد چیزهایی که شما می‌نویسید دارند. پس شما به یک سری ایده‌های جدید یا وب سایت‌ها و مجلاتی نه چندان قدیمی و معتبر برای شروع کار نیاز دارید. در نتیجه دو اصل مهم سفرنامه نویسی پشت کار و استقامت و اشتیاق به کار است.

 ویراستار و نویسنده

واقعیت آن است که سفرنامه نویسی به هیچ وجه به معنی خوب سفر کردن یا خوش گذرانی نیست، بلکه بیشتر به معنی تقویت مهارت خوب نوشتن است! در حقیقت شما بیش از آن که به مسافرت نیاز داشته باشید، به ایده پردازی، مشاهدات دقیق، قلم جذاب نیاز دارید.

کسانی که می‌خواهند سفرنامه نویسی را شروع کنند بهتر است به این موارد توجه داشته باشند:
شیوه‌های سفرنامه نویسی کلیشه‌ای را بشناسند و سعی کنند از آن دوری کنند
یاد بگیرند از تمام حواس خود استفاده کنند تا مکانی که برای اولین به آن سفر کرده‌اند را بهتر توصیف کنند.
در مورد صنعت مسافرت و توریسم، تاریخ، تاریخ هنر و فرهنگ‌های مختلف اطلاعات کسب کنند. زیاد پیش می‌آید که سفرنامه نویس های تازه کار آن چه را می‌بینند به‌کل اشتباه توصیف می‌کنند و از طرفی دست به تحقیق و جمع آوری اطلاعاتی که می‌تواند کمبود اطلاعاتشان را جبران کند، نمی‌زنند.

سفرنامه بنویسید! ۱۰ نکته مهم در سفرنامه نویسی

در کلاس‌های نویسندگی یا گروه‌های نویسندگی شرکت کنند تا در فضایی خالی از افراد دیگر و در انزوا سفرنامه نویسی نکنند.
مهارت‌های عکاسی را تقویت کنند. بسیاری از ویراستارها ترجیح می‌دهند کاری را خریداری و قبول کنند که کامل و به همراه تصاویر باشد.

محصولات سفر

دیدگاه خود را بنویسید