افغانستان کشوری که بیشتر نام آن را در کنار بحران های گوناگونی که گریبانش را گرفته اند دیده و شنیده ایم. جنگ های داخلی، افراط گرایی، اشغال توسط نیروهای خارجی، مشکلات متعدد، تجارت مواد مخدر و … تنها گوشه ای از اخبار و شنیده های ما هستند. در سال های گذشته اما کشور ما رنگ دیگری به خود گرفته و در کنار دست و پنجه نرم کردن با بحران ها تلاش می کند که سر و سامانی به وضع خود بدهد و تا حدی نیز موفق شده است.
امروز می خواهیم قدم به کوچه پرنده فروشی کابل از جاذبه های افغانستان، بگذاریم که در این شهر با نام “کاه فروشی” شناخته می شود و پیشینه آن به بیش از ۲۰۰ سال قبل باز می گردد. کوچهای به طول حدود ۳۰۰ متر که عرض پهنترین قسمت آن به حدود ۳ متر می رسد.
شکل ظاهری کوچه و مغازهها حکایت از قدمت قدیمی این کوچه میباشد به طوری که پرندههای رنگارنگ و دکانهای کوچک گلی اولین چیزی است که نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
دکانهای کوچک گلی و کهنه چیزیست که در ابتدای ورود به این بازار دیده می شود و سپس قفس ها و پرندههای رنگارنگ به چشم می آیند. صدای پرندگان در این مکان از هر سو به گوش می رسد؛ قناریها، کبک ها، طوطی ها و … لحظه ای از خواندن دست بر نمی دارند.
در این بازار پرنده هایی از دیگر کشورها نیز به چشم می خورد و طرفداران خاص خود را دارند. با وجود اینکه دولت افغانستان، شکار پرندگان و حیوانات را ممنوع کرده است اما در عمل کسی به آن توجهی نمی کند و فروشندگان این کوچه همچنان به کار خود ادامه می دهند.
بازار پرنده فروشان معروف به کوچه کاه فروشی
همان طور که گفته شد کوچۀ کاه فروشی کابل، با بیش از دوصد سال قدمت اکنون محل فروش پرنده گان خوش آواز داخلی و خارجی است. این کوچه، در زمان تیمورشاه ابدالی محلی برای نگهداری حیوانات دولتی بود و نام «کاه فروشی» نیز از همان زمان بر این مکان گذاشته شد.
این کوچه کوچه در ناحیه اول شهر کابل، در منطقه مندوی، پشت مسجد پل خشتی قرار دارد. در اطراف این کوچه مکانهای قدیمی و تاریخی از قبیل سرای مرغفروشی، سرای سرکه، حمام کوچه کاهفروشی و مسجد آن نیز وجود دارد.
بسیاری از فروشندههای این بازار مکان مشخصی برای فروش ندارند و مانند دستفروشان پرندگان و قفسهها را به این بازار میآورند و میفروشند.
روزهای جمعه اوج شلوغی این بازار میباشد نبرد و چانه زنی یکی از مهیجترین کار در بین خریداران و فروشندگان میباشد. افراد مسن و ریش سفید با قفسهای کوچک و بزرگ و رنگارنگ نطر همه بینندگان را به خود جلب میکند.
در گوشه و کنار این بازار افرادی هستند که کبک و خروس بازی را جز تفریحات مورد علاقه خود میدانند و چه بسا از این راه امرار معاش نیز میکنند.
محلی و جنگی بودن پرندگان در قیمت آنها تاثیر گذار بوده است بازی با پرندگان در برخی شهرها و روستاهای کشور سرگرمی شماری از مردان به ویژه مردان مسن را تشکیل میدهد.
بیشتر خریداران و مشتریان این بازار، مردها هستند. آنها به اینجا می آیند و از میان انواع پرندگان، گونه مورد علاقه شان را بر می گزینند، بعد از چانه زدن با فروشنده آن را می خرند و در آخر دانه و غذای پرنده را تهیه می کنند.
در نهایت اگر روزی وارد کابل شدید و خواستید یک قناری یا هر پرنده ی دیگری برای خود بخرید حتما به بازار کاه فروشی یک سر بزنید چرا که در اینجا حتما پرندگان خوبی خواهید یافت.