در خراسان شمالی به دلیل وجود قومیتهای مختلف ترکمن، کرد و ترک و … و هم نشینی فرهنگهای مختلف لباس محلی با رنگهای متنوع و شاد و نقوش مختلف شکل گرفته است.لباسهای محلی مردم خراسان شمالی با داشتن تنوع چشمگیر رنگ و طرح، علاوه بر اینکه پوشش اسلامی و کاملی برای زنان و مردان محسوب میشود، به علت اینکه غالبا برگرفته از زیباییهای طبیعت و رنگهای شاد فصل بهار هستند، سبب آرامش روحی و روانی استفاده کنندگان نیز میشود.
لباس بانوان کرمانجی
یکی از خوش رنگ و لعابترین لباسهای محلی ایرانی است و به صورت کلی از ۵ قسمت تشکیل شده است:
لباس بانوان کرمانجی یکی از خوش رنگ و لعابترین لباسهای محلی ایرانی است و به صورت کلی از ۵ قسمت تشکیل شده است:
۱. یاشار
همان روسری است که از پارچهای به جنس حریر تهیه میشود از نظر پوشش سر این پارچه کاملا سر و صورت زنان را به جز چشمان آنها میپوشاند.
۲. سربند
این سربند در واقع همان دستمال یزدی است که برای محکمتر شدن یاشار بر روی آن بسته میشود. این سربند معمولا به رنگ مشکی و قرمز است.
۳. کراس
کراس در واقع نوعی پیراهن است و یقه ندارد. همچنین قسمت پایین این پیراهن نیز همراه با چین طراحی شده است.
۴. شیلوار
شیلوار دامن مخملی است که در لباس دخترهای کرمانج رنگ آن نارنجی و زرد است و در لباس زنان کرمانج بیشتر به رنگ قرمز دیده میشود. این دامن در عین حال که پرچین است، خوش حالت نیز میباشد.
اندازه شیلوار معمولا تا زیر زانو است ولی در بعضی از ایلهای کرمانج بلند بوده و تا بالاتر از مچ پا نیز میرسد.
۵. شلیته
شلیته نیز مانند شیلوار دامنی مخملی است که با نخهای به رنگ مختلف حاشیهدوزی میشود.
جلیقه
این جلیقه نیز مانند سایر لباسهای بانوان کرمانج استان خراسان شمالی از جنس مخمل میباشد. در گذشته پس انداز خانمهای کرمانجی را با استفاده از سکههای قدیمی به آن میدوختند.
گار
گار گوشواره بلندی است که به دو طرف عرقچین بسته میشد و بر روی آنها یاشار و سربند بسته میشد.
کله
کله نیز پارچهای مخملی است که بر روی کراس پوشیده میشود.
لباس مردان کرمانجی
لباس محلی مردانه کرمانج های خراسان شمالی نیز شامل «عرق چین»، «که لاو» و «لچگ» بود که همانند پوشاک بانوان دارای رنگهای شاد و برگرفته از طبیعت بودند.
لباس محلی زنان ترکمن خراسان شمالی
چاوک
از لحاظ ظاهر چاوک شبیه مانتوهای امروزی است و پارچه آن ابریشمی است و رنگ آن قرمز است و آستر زیر پارچه نیز در حاشیهها و سرآستین سوزندوزی دارد.
کولته
این لباس شبیه کت است و مانند شنل بر روی شانهها انداخته میشود
چلپی
این لباس در مراسم عروسی و برای عروس استفاده میشود. میتوان آن را زیباترین لباس زنانه ترکمنی دانست. جنس این پارچه ابریشم میباشد و در طراحی آن تنوع زیادی وجود دارد.
یلک
این پوشش بر سر زنان انداخته میشود و برای تزئین کردن آن از زیرورآلات و سکه استفاده میشود. جنس پارچه یلک معمولا از جنس ابریشم است.
لباس مردان ترکمن خراسان شمالی
دون
یا قرمز دون لباس محلی مردان ترکمن است که جنس آن ابریشم قرمز تیره و با راهراه مشکی بوده و نوع سوزندوزی آن قیطاندوزی است که با عرض دو سانت و به رنگ مشکی و قرمز در کنارهها و سرآستین لباس دوخته میشود.
اچمک
نوعی لباس دارای دو بخش بیرونی و داخلی است که بخش بیرونی آن از پارچههای مشکی که روی آن طرحهایی به شکل لوزی، به رنگهای متفاوت و از جنس ابریشم تشکیل شده و درون آن از پوست بره مشکی تهیه شده است و آن را معمولا مردان در فصول سرد پاییز و زمستان میپوشند.
پایپوش سنتی غالب مردم خراسان شمالی نیز اعم از کرد و ترک و ترکمن «چاروق» بوده که از چرم طبیعی تهیه میشد و نوک آن نیز اندکی برگشته بود.
نام کل لباسهای کرمانج تورکی است و شبیه عشایر تورک می باشد.
بهتره بگیم نام لباس های تورکی ، کرمانجی است
چون قدمت بیشتر از لباس های تورکی دارد
عزیزم شما اگر بری ببینی ریشتو عقل هم داشته باشی میفهمی که حتی کلمه هایی که تو رقص مثلا کرمانجی کلمات ترکی هست بنطرت واسه چی ی سوال ساده چرا تو رقص مثلا کرمانجی باید خواننده هاتون دائما به رقاصا بگن ساغول
من بهت میگم چون اون زمان که کوچ کرده بودین به خراسان نه لباس داشتین نه پول لباسامون رو بهتون دادیم تا بی لباس نمونین با همان لباس برای
خاان های ترک رقصیدید وساغول بهتون گفتن و پول دادند اونم با آهنگ ترکی که بیدلیل نمی گم ترکی کلمه قرصه که در رقص شما هست ریشه کامله ترکی داره