هر روستایی در ایران جذابیت های خاص خود را دارد. در این میان روستاهایی هم هستند که جنبه های جذاب بسیاری دارند
از جمله ی اینها روستای نوره واقع در یک منطقه ی سرسبز و آباد با جاذبه های گردشگری فراوان است.
نوره روستایی بی نظیر در دل کوه های استان کردستان است که چشم اندازهایی را در مقابل گردشگران به عرصه ی نمایش می گذارد که شاید نتوانند نظیر آن را در هیچ روستای دیگری ببینند.
معرفی کلی
استان کردستان یکی از استان های کشور ایران است که از آن به عنوان یکی از اولین سکونت گاه های بشری یاد می شود. اهالی استان کردستان اقوام کرد هستند که پیشینه ای قدیمی و فرهنگی بسیار غنی دارند.
روستای نوره روستایی از توابع شهرستان سنندج واقع در استان کردستان است که در فاصله ی 20 کیلومتری از شهر سنندج قرار دارد.
اطراف این روستا گردنه های سخت و دره های عمیقی وجود دارد که از جمله ی آنها می توان به گردنه ی گرماش در سمت شمال غربی، دره ی یاران یا به زبان کردی دول یاران در سمت شمال شرقی، دره ی چهارگاه در سمت جنوب شرقی و دول زیارتان در سمت غرب و شمال غربی اشاره کرد.
در روستای نوره نیز مانند هر منطقه ی کردنشین دیگری یک سری بازی های محلی انجام می شود که موجبات سرگرمی و شادی دل اهالی را در اوقات فراقتشان فراهم می کند.
از جمله این بازی ها می توان به گرزان، شایان، مچلوس، شلیله و خلیله اشاره کرد. این روستای زیبا دارای صنایع دستی فراوانی نیز می باشد که هر یک می تواند در جایگاه خود بسیار باارزش و پرکاربرد باشد یا به عنوان یادگاری برای گردشگران به شمار برود. از جمله صنایع دستی روستای نوره که بیشتر توسط زنان روستا تهیه می شود قالی، گلیم، جاجیم، گیوه و … است.
روستای نوره غذاهای محلی بسیار خوشمزه ای هم دارد. از جمله این غذاها می توان به آش دوینه (که همان ترخینه است)، کُلیره و کلانه (که نوعی نان محلی است) و آش دوغ یا دوخوا اشاره کرد.
در این روستا انواع لبنیات محلی در بهترین شکل خود عرضه می شود اما ماست روستای نوره بسیار مشهور است که البته به سختی یافت می شود اما طعمی واقعا خوشمزه و متفاوت از آنچه تاکنون خورده اید دارد.
شغل اغلب اهالی روستای نوره دامداری و باغداری است. از همان ابتدای روستا تا بالای ارتفاعاتی که اطراف روستا را فرا گرفته اند باغ هایی وجود دارد که متعلق به اهالی روستای نوره می باشد.
باغ های سرسبزی که اغلب دارای درختان گردو و بادام و انگور و گلابی و سیب هستند و از سرسبزی و زیبایی بسیاری برخوردارند. البته کشت گندم و جو نیز در روستا رواج دارد اما باغداری از رونق بیشتری برخوردار است. از مهم ترین ارتفاعات اطراف روستای نوره می توان به رستم بگ، دِزان، وزما، خولانجه و کانی سیف نام برد.
آب و هوا
روستای زیبای نوره در یک منطقه ی کوهستانی با ارتفاعی معادل 1980 متر از سطح دریا واقع شده است. آب و هوای این روستا در فصل زمستان بسیار سرد و در تابستان بسیار مطبوع و دلپسند است.
نوره در بهار مانند نگینی در میان طبیعت سرسبز اطراف خود می درخشد و آب و هوای پاکی را به اهالی روستا و گردشگران هدیه می دهد.
پاییزهای نوره نیز حال و هوای خاص خود را دارد و مردم با جمع آوری دسترنج یک ساله ی خود در اوایل این فصل به استقبال زمستان می روند و کم کم رسم زیبای شب نشینی های شبانه را آغاز می کنند. در حالت کلی می توان گفت آب و هوای روستای نوره در بهار و تابستان مطبوع و در پاییز و زمستان سرد است.
جاذبه های گردشگری
روستای نوره از آن دسته روستاهایی است که نقطه به نقطه اش جذاب و دیدنی است. حتی جاده ی رسیدن به این روستا خود از جمله جاذبه های شهر سنندج محسوب می شود و طرفداران زیادی دارد اما اگر به دنبال مورد خاص تری هستید می توانید از امارت و مقبره ی آیت الله محمد مردوخ کردستانی که در شهر سنندج و استان کردستان شهرت زیادی دارد دیدن کنید و از فضای داخلی و بیرونی مقبره لذت فراوان ببرید.
مورد بعدی باغ های سرسبز و خرمی است که در کنار ایجاد شغل باغداری برای اهالی روستا چهره ی آن را زیباتر کرده و جلوه ی خاصی به آن بخشیده است.
از طرفی وجود کوه های بلندقامت اطراف روستا از جمله مواردی است که موجبات زیبایی نوره را فراهم کرده است.
منابع آبی مانند رودخانه و چشمه و کانی علاوه بر زیبایی موجب شکل گیری یک پوشش گیاهی غنی و روی آوردن پرندگان و جانوران وحشی مانند کبک، تیهو، شغال، گرگ، روباه و خرگوش به منطقه شده است.
انواع گیاهان دارویی مانند گل گاو زبان، کاسنی، شاتره و گون از منابع خدادادی این منطقه می باشد.
کوه آبیدر بزرگ که یکی از مقاصد کوهنوردی در استان کردستان و مکان های تفریحی در این استان می باشد با روستای نوره تنها 2 کیلومتر فاصله دارد.
این امر موجب شده تا بسیاری از کوهنوردان ابتدا با ماشین به روستای نوره بروند و از آنجا به بعد مسیر کوهنوردی خود را آغاز کنند و در باغات موجود در این مسیر اتراق نموده و اوقات خوشی را برای خود رقم بزنند.
معماری
روستای نوره، روستایی بسیار زیباست که دارای بافت مسکونی متراکم است. تقریبا تمام خانه های این روستا از سنگ و چوب و گل ساخته شده اند و با سنگ فرشی که در کف کوچه های روستا صورت گرفته زیبایی آن دوچندان شده است.
سقف خانه های روستا کاملا صاف و مسطح است و با قدم زدن در برخی کوچه ها می توان پشت بام برخی خانه ها را به راحتی رویت کرد. سقف خانه ها معمولا از جنس چوب و اغلب از چوب درختان صنوبر، بید و چنار است.
موقعیت قرارگیری این روستا در یک دره ی سرسبز و زیبا و بر روی یک شیب نسبتا تند است که باعث شده منظره ی جالبی از چهره ی روستا در انتهایی ترین خانه های آن دیده شود.
آداب و رسوم روستای نوره
رسم جالبی که در روستای نوره رونق دارد شب نشینی است که بیش از هر فصل دیگری در زمستان خود را نشان می دهد. این رسم به این صورت است که هر شب چند خانواده در یک خانه گرد هم جمع می شوند و با خوردن تنقلاتی مانند کشمش و توت و گردو و بادام و … به داستانی که بزرگ مجلس برای آنها تعریف می کند گوش می دهند.
این در حالی است که مردم روستای نوره مانند سایر مسلمانان، عید فطر و قربان را جشن می گیرند و میلاد پیامبر (ص) را گرامی می دارند و مانند سایر ایرانیان به عید نوروز اهمیت می دهند.