کردستان شهرها و روستای دیدنی بسیاری دارد که هر یک در جایگاه خود جاذبه های متفاوتی را پیش روی گردشگران قرار می دهند. یکی از دیدنی ترین مناطق کردستان روستای پلکانی هویه است .
در غرب کرستان و در میان دو شهر سنندج و مریوان، روستایی به نام هویه وجود دارد که با جلوه ی پلکانی اش، دل از هر بیننده ای می رباید.
این روستای کمتر شناخته شده یکی از نمونه های روستاهای پلکانی در ایران است که خانه هایش بر دوش یکدیگر سوار شده اند و در آغوش کوه تا آسمان پیش رفته اند.
این روستا در فصل بهار به اوج زیبایی می رسد و دل طبیعت سرسبز اطراف خود مانند نگینی با ارزش می درخشد. در سفر به روستای گردشگری هویه می توانید در شهر سنندج پایتخت استان کردستان اقامت کنید و هویه را برای گذراندن یک روز رویایی در دل طبیعت برگزینید.
وستای هویه در منطقه کلاترزان قرار گرفته و با روستاهای دیگری همچون اویهنگ،بیساران،سرهویه،سالیان و… همسایه است.
اگر قصد دارید با فرهنگ و سنت یک استان آشنا شوید پیشنهاد می شود حتما به روستاهای آن سری بزنید و زندگی اهالی روستا را از نزدیک ببینید.
هر روستایی رنگ و بوی خود را دارد و به طرزی متفاوت جلوه نمایی می کند. برخی از این روستاها ویژگی های خاصی دارند و به واسطه ی این ویژگی ها معروف شده اند.
یکی از این ویژگی ها نوع معماری است و یکی از بهترین و جالب ترین انواع معماری پلکانی است. از روستایی که با این نوع معماری ساخته شده باشد با نام ماسوله یاد می شود.
ماسوله به این معنا که حیاط یک خانه پشت بام خانه ی دیگری است و این حیاط به عنوان مشاع شناخته می شود یعنی در سند خانه به هر دو مالک تعلق می گیرد، موردی که تقریبا در هیچ شهری رخ نمی دهد.
معماری پلکانی نوع خاصی از معماری است که در تعداد زیادی از روستاهای ایران دیده می شود اما اکثر این روستاها آنچنان که باید معرف حضور گردشگران نیستند و اغلب افراد از وجود آنها بی خبرند.از جمله ی این روستاهای زیبا روستای هویه است.
مدت زمان پیشنهادی برای بازدید از آن یک روز از صبح تا شب است. بهترین فصل سفر به آن بهار و تابستان است. البته سفر به هویه در ماه اردیبهشت حال و هوای دیگری دارد.
این روستا تا حدی پوشش شبکه دارد و از این بابت مشکلی برای گردشگر ایجاد نمی کند. مسیر رسیدن به روستای هویه طوری است که دسترسی به آن به راهنما احتیاج ندارد بلکه با تابلوهای راهنمایی که در جداه ها نصب شده می توان به راحتی عازم سفر به هویه شد اما مسیر چندان راحت نیست و شاید بتوان آن را جزء مسیرهای سخت به حساب آورد.
برای دسترسی به پمپ بنزین نیز باید حدود 25 کیلومتر از هویه دور شوید تا به پمپ بنزینی که در شویشه قرار دارد برسید.
تاریخچه و قدمت روستا هویه
طی حفاری هایی که به منظور ساخت و ساز در این روستا انجام شده سفال ها و استخوان های فرسوده و آثار قدیمی بسیاری به دست امده که نشان از قدمت دیرینه ی روستای هویه دارد.
از طرفی وجود زمین های کشاورزی متروکه و آثار به جا مانده از جوی های آب رسانی کهنه و کاریز های سنتی زیر زمینی بر قدیمی بودن روستا تاکید می کند. علاوه بر این ها طبق گفته ی افراد مسن روستا قدمت آن به دوران قبل از اسلام باز می گردد.
روستای هویه با اینکه یک روستای نمونه گردشگری به شمار می رود اما آنچنان که باید در بین گردشگران شناخته نشده نمی باشد. معماری پلکانی این روستا با قرارگیری بر دامان کوه ها و صعود تا اوج آسمان چهره ای فوق العاده جذاب از یک روستا را به نمایش می گذارد. روستای هویه به دو بخش ورده گا به معنای جلو روستا و مله گا به معنای پشت روستا تقسیم می شود.
مزایای معماری پلکانی
این نوع معماری موجب می شود تا زمین کمتری برای ساخت و ساز نیاز باشد و در چنین منطقه ی کوهستانی که زمین مناسب برای ساخت و ساز به ندرت یافت می شود روش بسیار جالب و پرکاربردی می باشد.
از طرفی زمانی که هر خانه به خانه ی دیگر اجازه می دهد تا از پشت بامی که متعلق به خود اوست به عنوان حیاط استفاده کند همبستگی میان اهالی روستا بیشتر می شود.
جاذبه های دیدنی روستای هویه
شناخت جاذبه های روستای هویه می تواند لحظات بهتری را برای گردشگران به ارمغان بیاورد و به آنها کمک کند سفری کاملا آگاهانه داشته باشند و از زمان خود بهترین استفاده را ببرند.
از طرفی می توانند از تمام جنبه های جالب روستا بهره برده و بهترین اوقات را برای خود و همراهانشان رقم بزنند.
1. معماری پلکانی روستا
2. کوه های بلند قامت اطراف روستا
3. غار قدیمی وله مچه در نزدیکی روستا
4. چشمه ها و آبشار نزدیکی روستا
5. مزارع سرخ و سبز توت فرنگی
توت فرنگی مهم ترین محصول کشاورزان هویه است و اگر در فصل این میوه به این روستا بروید می توانید مزارع را از نزدیک ببینید و شاهد عملیات برداشت آن باشید. البته طعم توت فرنگی هویه چیزی نیست که بتوانید از آن بگذرید و بهتر است برای خانواده تان هم از آن تهیه کنید.
آب و هوا و منابع طبیعی روستا هویه
از آنجا که روستای هویه در یک منطقه ی کوهستانی واقع شده است آب و هوای آن در زمستان سرد و در تابستان تقریبا خنک و معتدل است.
کوه های اطراف روستا دارای علفزارهای بسیار سرسبز و گل های رنگارنگ و گیاهان دارویی و خوراکی فراوانی است. در چهار طرف روستا دره های وسیع و تقریبا عمیقی وجود دارد که هر یک پوشیده از درختان گوناگون و متنوعی می باشد. در مسیر رسیدن به این دره ها درختان گردو به وفور دیده می شود.
چگونه به هویه بروم ؟
برای مراجعه به این روستا در استان کردستان در شهر سنندج به جاده مریوان وارد شده تا بعد از طی کردن 56 کیلومتر با تابلوی راهنمایی این منطقه برخودرد کنید ، البته باید بدانید که مسیر این روستا خاکی و پر از دست انداز می باشد و بهتر است خودروی نقلیه مجهزی همراهتان باشد.