در این مقاله از معرفی غذا تصمیم گرفتیم تا درباره یکی از غذاهای محبوب بنام سوشی که در سرتاسر دنیا محبوبیت دارد و در اکثر رستوران سرو می شود را به شما دوستدارن سفر معرفی کنیم .
سوشی چیست؟ سؤالی که بسیاری از مردم جهان اینگونه پاسخ میدهند: سوشی معروفترین غذای ژاپنی است که با ماهی خام تهیه میشود.
با همین جمله، بسیاری از خیر امتحان کردن این غذا میگذرند. این تصور بهکلی اشتباه است. سوشی درواقع به نوع طبخ برنج بازمیگردد نه ماهی! در تهیه یک بشقاب سوشی لزوماً ماهی خام وجود ندارد اما قطعاً برنج وجود دارد.
در دانشنامهٔ بریتانیکا سوشی اینچنین تعریف شدهاست: «یکی از انواع غذاهای برنجی در آشپزی ژاپنیاست که از ترکیب برنج پختهشده ژاپنی با طعم سرکه و انواع خوراکهای دریایی بهطور عمده بهصورت خام، سبزیجات، تخم مرغ تهیه شده و بهصورت سرد سرو میشود.»
هر چند این تعریف صحیح است اما تنها اشاره به یک نوع سوشی به نام سوشی ادو دارد. در اصل سوشی تخمیر گوشت و ماهی جهت نگهداری آن بودهاست.
بر طبق نظر ژاپنیها سوشی غذایی است که از ترکیب برنج پخته و بهطور عمده انواع خوراکهای دریایی خام درست میشود و بهطورکلی عنوان سوشی به دو نوع غذا تعلق میگیرد.
در یک نوع ماهی خام نمک زده بین دو لایه برنج قرار گرفته و به صورت طبیعی تخمیر میشود و در نوعی دیگر ماهی با برنج پخته حاوی سرکه ترکیب میشود. نقش سرکه در سوشی پردوام کردن بیشتر مواد غذایی است.
تاریخچه سوشی
سوشی در آغاز به عنوان یک روش برای حفظ ماهی بوده که در آسیای شرقی رواج داشتهاست. در این روش نگهداری غذا، ماهی و گوشت، نخست شور و سپس به حالت تخمیر به مدت طولانی نگهداری میشدهاست. سوشی پس از راه یافتن به کشور چین به فرهنگ غذایی کشور ژاپن راه پیدا کردهاست.
اولین نوع سوشی در ژاپن در حدود ۱۳۰۰ سال سابقه دارد و به نام نارهزوشی معروف است. در نارهزوشی ماهی خام نمک زده میشد و در لایهای از برنج پخته شده قرار میگرفت.
سپس وزنهای سنگینی بر روی آن قرار داده میشد و به مدت تقریبی سه سال در این حالت قرار داشت. به این طریق، به علت تخمیر اسید لاکتیک، نشاستهٔ برنج تجزیه شده و تبدیل به الکل و بعد از آن به سرکه تبدیل میشود.
در این نوع سوشی برنج ترش و بد طعم شده و هنگام خوردن سوشی به دور ریخته میشود و تنها ماهی آن به مصرف خوراکی میرسد. یک نوع نارهزوشی به نام فونازوشی از ۱۲۰۰ سال قبل تاکنون در ژاپن رواج دارد.
ناماناره یا ناماناری نوع دیگری از سوشی بود که در دوره موروماچی (۱۳۳۶ تا ۱۵۷۳ میلادی) به وجود آمد. اصل و روش تهیه مانند نوع قدیمتر سوشی، نارهزوشی است و در آن ماهی در داخل برنج خوابانده شده و تخمیر میشود. تفاوت نارهزوشی با نامانارهزوشی تنها در زمان خواباندن است که در نوع جدیدتر بسیار کوتاهتر شدهاست.
در این روش به مدت چندین روز ماهی خام در برنج قرار میگیرد. در این نوع بخاطر کوتاه شدن زمان تهیه، برنج بکار رفته از بین نرفته و برنج نیز به همراه ماهی قابل خوردن است.
در دوره ادو (۱۶۰۳ تا ۱۸۶۸ میلادی) و در حدود ۱۶۶۰ میلادی، یک پزشک که در ادو (نام قدیم توکیو) زندگی میکرد کشف کرد که افزودن سرکهٔ برنج و شکر به برنج باعث تخمیر فوری برنج میشود.
اختراع سومشی (برنج با طعم سرکه) در بهبود مزهٔ برنج سوشی و همینطور کوتاهتر شدن زمان تخمیر تأثیر بسیاری داشت. پس از آن یک نوع سوشی رواج پیدا کرد به نام هایازوشی معنی سوشی سریع یا سوشیای که به سرعت تهیه میشود.
در هایاسوشی ماهی نمک سود شده یا خوابانده شده در سرکه، بر روی برنجی که طعم سرکه دارد، قرار داده شده و به همراه هم به مدت یک شب یا چندین ساعت تحت فشار قرار میگیرند.
در قرن هیجدهم میلادی در ادو یا توکیوی قدیم، فروش و عرضهٔ سوشی به مردم در دکههای سیار فروش موادغذایی خیابانی یا یاتایها رواج بسیاری پیدا کرد.
معنی لغوی سوشی
کهنترین واژهنامهٔ چینی که تاکنون یافت شده واژهنامهٔ اران است که نزدیک به سه سده پیش از میلاد تدوین شدهاست. در این واژهنامه سوشی به صورت «鮨» نوشته شدهاست و به معنای ماهی نمک سود شدهاست.
شئوون جیزی دومین واژهنامهٔ کهن چینی در سدهٔ نخست پیش از میلاد، نوشتار سوشی را هم به صورت پیشین و هم به شکل «鮓» آورده و آنها را با یکدیگر متفاوت دانستهاست.
در این واژهنامه در مورد معنای این کانجی آمدهاست که ماهیای است که در نمک و برنج خوابانده شده باشد. البته آوایش این واژهها در زبان چینی با زبان ژاپنی تفاوت دارد.
قدیمیترین واژهنامهٔ چینی به ژاپنی لغتنامهٔ شینسن جیکئو است که در دوره هیآن در سدهٔ نهم میلادی تدوین شدهاست. در این لغتنامه تلفظ واژهٔ چینی «鮓» به زبان ژاپنی سوشی آمدهاست.
همچنین در لغتنامهٔ دیگری نیز که در همین سده تدوین شده تلفظ ژاپنی کانجی «鮨» نیز سوشی نوشته شدهاست. نوشتن سوشی به شکل امروزی (به ژاپنی: 寿司 すし Sushi) از اواخر دورهٔ ادو مرسوم شدهاست.
بهوجود آمدن سوشی امروزی
در سال ۱۸۲۴ میلادی و در اواخر دوره ادو، در شهر ادو، یک آشپز به نام هانایا یوهی برای اولین بار برش نازک ماهی خام و تازه را بر روی قطعهای از برنج با طعم سرکه قرار داد و بدین نحو نیگیریزوشی توسط او ابداع شد.
هانایا یوهی پدر سوشی مدرن بهشمار میآید. از آنجائیکه ماهی تازه برای این نوع سوشی از خلیج توکیو که در قدیم خلیج ادو نامیده میشد، تأمین میشد، این نوع سوشی به نام ادومائهزوشی یا سوشی ادو نیز معروف است.
سوشی چگونه جهانی شد؟
برای اولین بار یک رستوران ژاپنی در سانفرانسیسکو در ایالات متحده در سال ۱۸۸۷ آغاز بکار کرد. مابین سالهای ۱۸۷۰ تا ۱۸۸۰ تعداد مهاجران ژاپنی در ایالت کالیفرنیا بسیار افزایش پیدا کرد.
اولین رستوران مخصوص سوشی در محله ژاپنیهای لسآنجلس، به نام لیتل توکیو در سال ۱۹۰۶ افتتاح شد. با این حال، پیش از جنگ جهانی تنها ژاپنیها مشتریان این رستوران بودند و تنها انواع سادهٔ سوشی در این رستوران ارائه میشد.
با شروع جنگ جهانی دوم ژاپنیهای مقیم آمریکا به اردوگاههای اجباری فرستاده شدند و محلهٔ لیتل توکیو رونق خود را از دست داد. بعد از پایان جنگ روابط آمریکا و ژاپن بهبود یافت و از اواخر دههٔ ۵۰ رستورانهای ژاپنی یکی بعد از دیگری افتتاح شدند.
در این رستورانها معمولاً سوکی یاکی، تمپورا و شابو شابو غذاهایی بودند که به مشتریان عرضه میشد و هنوز سوشی در منوی غذایی جایی نداشت.
در سال ۱۹۶۲ میلادی اولین سوشی بار در آمریکا به نام کاوا فوکو در شهر لسآنجلس و در محله ژاپنیهای لسآنجلس یا لیتل توکیو افتتاح شد. کالیفرنیارول را میتوان اولین نوع سوشی به سبک غربی بهشمار آورد.
این نوع سوشی برای اولین بار در سال ۱۹۶۳ میلادی در لیتل توکیو و در روز افتتاح سالن اجتماعات توکیو به مهمانان عرضه شد. کالیفرنیارول در سال ۱۹۶۵ جزو منوی رستورانهای سوشی در آمریکا درآمد اما صنعت سوشی تا دههٔ ۱۹۷۰ در جامعهٔ آمریکائیان که عادت به خوردن ماهی خام نداشتند، چندان رونقی نداشت.
پس از انتشار آمار مربوط به طول عمر مردمان کشورهای جهان از آنجائیکه ژاپنیها دارای بالاترین طول عمر در جهان هستند و چاقی به ندرت در بین آنان دیده میشود کمکم بین مردم آمریکا این عقیده که غذاهای ژاپنی برای بدن مفید هستند یا سوشی یک غذای مفید است، شایع شد.
با شروع دههٔ ۷۰ میلادی محبوبیت سوشی در آمریکا رو به افزایش نهاد و در پایان این دهه به صورت انفجاری تب خوردن این غذا در بین آمریکائیان رواج پیدا کرد. در حال حاضر در آمریکا سوشی در بیشتر سوپرمارکتها به صورت بستهای عرضه میشود و به عنوان یکی از غذاهای معمول در رژیم غذایی آمریکایی در آمدهاست.
شروع جهانی شدن سوشی از آمریکا آغاز شد و امروزه سوشی به عنوان یک غذای مفید و مناسب رژیم در جهان شهرت پیدا کرده و در حال تبدیل شدن به یک غذای جهانی است. در ایران نیز نشریات از بالا رفتن تب خوردن سوشی در بین جوانان و نوجوانان ایرانی گزارش میدهند.