شاید بدانید که استانبول دارای چند جزیره نیز هست که به دلیل طبیعت جذاب و امکانات رفاهی و تفریحی که در آنها وجود دارد از جاذبه های مهم برای گردشگران خارجی به شمار می آید.
در دیگر مقاله های جاذبه ها شما را با سواحل و جزایر استانبول به طور کلی آشنا کردیم. و در این مقاله در نظر داریم که با نگاهی عمیق تر یکی از جزایر زیبا و دیدنی استانبول را که از مقاصد گردشگری مسافران است برای شما نشان دهیم.
جزیره هیبلی آدا (Heybeliada) در مجموعه جزیره های استانبول قرار دارد، از لحاظ بزرگی دومین جزیره از این مجموعه به حساب می آید و در دریای مرمره واقع شده است.
جزیره هیبلی آدا استانبول (Istanbul Heybeliada) دومین جزیره بزرگ در مجمعالجزایر پرنس است. زیبایی جزیره هیبلی آدا وصف نشدنی بوده و امروز یکی از مقاصد اصلی گردشگران ترکیه و شهر استانبول است.
جزیره هیبلی آدا کجاست؟
این جزیره زیبا با کشتی، تنها حدود یک ساعت از جاده فاصله دارد. جزیرههایی که جزایر پرنس را تشکیل میدهند دارای کاخهای تاریخی زیبایی واقع در میان درختان کاج هستند.
در جزیره زیبای هیبلی آدا، برای رسیدن به ساحل میتوانید سوار دوچرخه شوید و بهراحتی به محل موردنظر رسیده و از این فرهنگ زیبای مردم جزیره لذت ببرید.
در ادامه به بررسی جاذبههای گردشگری هیبلی آدا و مهمترین مکانهای هیبلی آدا بهعنوان یکی از جزایر مهم و زیبای استانبول که دارای جاذبههای گردشگری متعددی است، خواهیم پرداخت.
تاریخچه جزیره هیبلی آدا
جزیره هیبلی آدا در دوران باستان با نام هاکی هاکیتیس Halki Halkitis شناخته میشد. این جزیره در گذشته دارای مهمترین معادن مس در دنیا نیز بود.
در یکی از تپههای جزیره هیبلی آدا، صومعه ترینیتی مقدس، توسط پدرسالار فوتیوس اول قسطنطنیه تأسیس شده است. این صومعه، یکبار در اواسط قرن شانزدهم و یکبار در سال 1831 سوزانده شد و سرانجام توسط پدرسالار آلمانیوس چهارم قسطنطنیه در سال 1844 بازسازی شد.
در جنوب شرقی جزیره هیبلی آدا، صومعه سنت جورج توسط امپراتور جان هشتم پالایولوگوس (حاکم از 1425 تا 1448) تأسیس شده است که بعدها به تئوتوکوس (مریم مقدس) اختصاص داده شد.
پس از فراز و نشیبهای بسیار و پشت سر گذاشتن وقایع مخرب فراوان، این صومعه توسط اسکندر در اواخر قرن 18 بازسازی شد. سپس در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، محل تأسیس مدارس یونانی شد که مهمترین آن حوزه علمیه هالکی است.
دیدنی های جزیره هیبلی آدای استانبول
بی تردید مهم ترین دلیلی که توریست ها از جزیره هیبلی آدا دیدن می کنند طبیعتگردی است، آنها می خواهند از مناطق طبیعی استانبول نیز دیدن کنند و چند عکس در زیباترین لوکیشن های شهر به ثبت برسانند اما علاوه بر پیاده روی و دوچرخه سواری و طبیعتگردی این جزیره دیدنی های دیگری دارد که با مهمترین آنها آشنا می شویم.
مدرسه نیروی دریایی هیبلی آدا
هنگامیکه از کشتی پیاده شوید، در کنار دریا، مدرسه بزرگ نیروی دریایی مشرفبه اسکله سمت چپ شما قرار خواهد داشت. دو اثر معماری مهم و تاریخی در محوطه این مدرسه وجود دارد.
یکی از این آثار تاریخی مهم، کلیسای کاماریوتیسا، تنها کلیسای بیزانس باقیمانده در این جزیره و آخرین کلیسایی است که قبل از فتح قسطنطنیه ساخته شد.
مورد دیگر قبر ادوارد بارتون، دومین سفیر انگلیس است که توسط الیزابت اول انگلستان به قسطنطنیه فرستادهشده بود، او آخرین روزهای عمر خود را در هیبلی گذراند تا بتواند از طاعون طغیان شده در داخل شهر در سال 1598 بگریزد.
مکتب کلامی هالکی در هیبلی آدای استانبول
در سمت راست اسکله این شهر کافههای زیبا، رستورانهای درجهیک، هتلی که در تمام طول سال باز است و بسیاری از خانههای چوبی دوستداشتنی دوران عثمانی را مشاهده میکنید.
در بالای کوه مرکزی این جزیره زیبا، یک صومعه ارتدکس یونان، مربوط به قرن یازدهم قرار دارد و در آن حوزه علمیه هالکی ساخته شده که در حال حاضر خالی از سکنه است. اصلیترین مدرسه علمیه ارتدکس یونان در ترکیه و حوزه علمیه الهیات کلیسای جامع مردمی قسطنطنیه نیز در همین مکان هستند.
در سال 1971، بخشهایی از حقوق دانشگاه خصوصی توسط دادگاه قانون اساسی ترکیه غیرقانونی اعلام شد. به دنبال آن تمام مؤسسات خصوصی آموزش عالی و برخی از دانشگاهها خصوصی و یا تعطیل شدند.
هیئتامنای هالکی از تبدیلشدن به بخشی از دانشگاه استانبول امتناع ورزید. درنتیجه، بخش علمی مدرسه هالکی تعطیل شد. بخش دبیرستان هنوز باز است، اما دیگر هیچ دانشآموزی ندارد. این صومعه از مهمترین مکانهای هیبلی آدا بوده و سالانه گردشگران بسیاری را از سراسر یونان و ترکیه به خود جلب میکند.
حمل و نقل در جزیره هیبلی آدا
برای جلوگیری از آلودگی هوای جزیره، تنها وسایل نقلیه موتوری که مجاز به تردد در جزیره هستند و البته وسایل نقلیه خدماتی (آمبولانس، آتشنشانی، پلیس و موارد مشابه) نیز مجاز هستند و تنها اشکال حملونقل از طریق پیاده، دوچرخه، اسب و شرکتهای اسبابکشی و حملونقل است.
در این جزیره هیچ فرودگاهی وجود ندارد و تنها راه سفر به آن، استفاده از قایق است. جالب است بدانید که خانه رئیسجمهور دوم ترکیه نیز در هیبلی آدا قرار دارد و اکنون بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری هیبلی آدا، به شکل موزه در اختیار مردم قرارگرفته است.
غذای ترکی در هیبلی آدا
اگر شما هم از آن دسته از افراد هستید که عاشق رستوران گردی و تجربه مزههای جدید هستند، باید بگوییم که همهی غذاهایی که تابهحال خوردید را فراموش کنید و روز تعطیل خود را با صبحانه در جزیره هیبلی آدا شروع کنید.
هرچند این جزیره صبحانه خاصی ندارد، بهخصوص اگر قبلاً صبحانههای ترکیه را تجربه کرده باشید و مزه صبحانههای ترکی برای شما عادی شده باشد، اما حتی خوردن نان و پنیر در این جزیره متفاوت خواهد بود.
درست است، توضیح دادن دلیلش کمی سخت است، اما توصیه میکنیم برای یکبار هم که شده امتحان کنید تا متوجه منظور ما بشوید.
میتوانید برای شام، نوع خاصی از کالباس، برگهای انگور پرشده خانگی و شیرینی پر از پنیر را میل کنید. توصیه دیگر ما خوردن کبابترکی هنگام خوردن نوشیدنی برای شام است.
اگر مجبور باشید یک ماه کامل به جزیره هیبلی آدا بیایید، به شما با اطمینان تضمین میکنیم که این یک ماه از عمر شما باورنکردنی خواهد بود و تجارب شگفتانگیزی به دست خواهید آورد.
شنا در جزیره هیبلی آدای استانبول
به نظر شما آیا جزیره هیبلی آدا برای شنا مناسب است؟ در پاسخ به این سؤال باید به شما بگوییم که بیشتر استانبولیها از شنا در دریای مرمره خودداری میكنند، اما اگر شما میخواهید در آبهای دلانگیز اطراف هیبلی آدا شنا کنید، بهترین کار این است که سوار قایق شوید و به سمت قسمتهایی که برای شنا کردن در نظر گرفتهشدهاند بروید.
وقتی از کشتی به جزیره میروید، میتوانید بهراحتی یکی از قایقهای موجود در بندر را سوار شوید. به طور کلی شنا در این منطقه توصیه نمی شود.
اسب سواری در جزیره هیبلی آدای استانبول
وقتی به جزیره هیبلی آدا میروید، در اولین نگاه خواهید دید که اولین کاری که افراد هنگام ورود به آنجا انجام میدهند، سوارشدن به کالسکه اسب است که در جزیره به این طرف و آن طرف می روند؛ اما لطفاً بههیچعنوان با دیدن این افراد فریب نخورید و سوار این اسبها نشوید.
اسبهای کالسکه در هیبلی آدا در وضعیت بسیار بدی نگهداری میشوند و گفته می شود دو سال پس از شروع به این کار میمیرند. به دلیل هجوم زیاد گردشگران، این اسبها به معنای واقعی کلمه در شرایط بسیار سختی تا زمان مرگ کار میکنند.
طبق آمارهای رسمی که توسط شهرداری گرفتهشده است، هرسال 400 اسب در جزایر پرنسس میمیرند، اما احتمالاً این تعداد حدود 700- 800 مورد بالاتر است، زیرا بسیاری از موارد گزارش نمیشوند.
همانند زمان سفر به بیوک آدا، در اینجا نیز لذتبخشترین کار دوچرخه سواری است. کافی است سرتاسر جزیره را با دوچرخه پیموده و سپس از بالای ارتفاعات آن، نظارهگر مناظر اطراف باشید. وزش باد روی صورتتان، خستگی ناشی از دوچرخهسواری زیر آفتاب را کاملا از تنتان بیرون خواهد برد.
در طول زمستان و به خاطر برودت هوا، فقط 3 هزار نفر در جزیره ساکن میمانند، اما در طول تابستان، مالکان ویلاها و خانههای تابستانی به جزیره برمیگردند، به طوری که تعداد ساکنان جزیره هیبلی آدا استانبول به حدود 10 هزار نفر افزایش پیدا میکند.
دسترسی به جزیره هیبلی آدا
برای دسترسی به این جزیره فقط باید از راه دریایی اقدام کرد و هیچ فرودگاهی در هیبلی آدا وجود ندارد؛ همچنین برای حفظ محیط زیست از آلودگی، به استثنای موارد امدادی و پلیس، وسایل نقلیه موتوری در این منطقه رفت آمد نمی کنند و افراد با کالاسکه و دوچرخه در شهر رفت آمد می کنند.